Nå blomstrer min aller første hage-orkide!

Dette er Dronningfruesko, Cypripedium reginae. Hun er en orkide fra Nord-Amerika, og en av mange orkideer vi kan dyrke i norske hager. En sann skjønnhet, jeg ble faktisk stum når jeg litt uventet fant henne i blomst i går 🙂

Mest av alt så er det jo fasongen på blomsten som gjør at den skiller seg ut. Virkelig artig 🙂 Blomsterfargene er også svært lekker, og bladverket er lyst grønt med en forsiktig hårete overflate slik at hele planten rett og slett blir en interessant og delikat dronning.

Dronningfruesko er svært herdig, helt til H6! (Les om herdighetssoner). Jeg har funnet to gode kilder om dronningfruesko: Tommy Tønsberg sin staudebok  og en artikkelen hos orkidespesialisten. Begge to påpeker at hun har fått ord på seg for å være sær og vrang, noe de mener ikke stemmer. Rådene for vokseplass avviker noe mellom de to, men ikke mye. Tommy Tønsberg skriver humusrik jord som er svakt sur eller nøytral, og sol eller halvskygge. Orkidespesialisten skriver at den skal ha «vanlige» forhold, det vil si jord som ikke er spesielt sur eller basisk, som er middels drenert/fuktig og med solforhold hvor den verken har full sol eller full skygge (litt skygge midt på dagen ser ut til å være å anbefale).

Cypripedium er ikke det enkleste å formere så hun kan være dyr i innkjøp. Og selv om hun kan deles så bør dette gjøres med forsiktighet og først når hun har blitt en skikkelig tue.

PS: Grav aldri opp orkideer i naturen og ta med hjem! Svært mange orkideer er utryddningstruet nettopp fordi de har blitt utsatt for plantesamlere. Kjøp fra renomerte forselgere, det er mye juks i denne bransjen, spesielt i Kina går det visst vilt for seg.

Les mer:
* Artikkel hos Orkidespesialisten
* Inger Karins planteportrett på hage-orkideer på Hagegal.
* Om Cypripedium arter (orginaler)
* Om Cypripedium hybrider (foredlet frem)

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. God helg til deg og Mariann, og til alle andre 🙂
  Jeg har egentig ikke vært så hekta på orkideer jeg, denne ble kjøpt fordi min mann ville ha den. Men jeg kommer nok til å se etter flere nå ja, om jeg får den til å trives 🙂

 2. Ellen, jupp. den blir nok stående i ett av mine to woodlandområder (skal bli woodland får man si, foreløpig kun papirwoodland).

  Villrose, yey! da har du noe å glede deg til 🙂

 3. Hei Anne
  Jeg har nylig begynt å interessere meg for hageorkideer. Kan ikke si at jeg har sett dette hos mine lokale planteleverandører. Vet du om noen som vanligvis har?

  Det er jo utenfor sesong nå så klart, men det er jo på denne tiden man har tid til å planlegge 🙂

 4. Hei Anne
  Jeg har nylig begynt å interessere meg for hageorkideer. Kan ikke si at jeg har sett dette hos mine lokale planteleverandører. Vet du om noen som vanligvis har?

  Det er jo utenfor sesong nå så klart, men det er jo på denne tiden man har tid til å planlegge 🙂

 5. Hei Sigrun. Akkurat denne er kjøpt på en import fra utlandet. Jeg har sett at det selges hageorkideer i enkelte hagesenter, men det er nok litt spesiell vare.

  Du bør nok spørre på det mest asorterte hagesenteret i ditt nærområde, kanskje de tar inn for deg, og så kan du titte innom noen av nettbutikkene som selger stauder, der vil jeg nok tro det dukker opp en eller annen plante. Det er dog altfor tidlig å sjekke utvalget i nettbutikkene nå, men du kan sende de en epost og spørre naturligvis om det er noe de planlegger å ha i neste sesong.
  Nettbutikker finner du her:
  http://moseplassen.com/nettbutikk-hage/

  I tillegg så er det smart å gå på lokale planteloppemarked med hagelag. (Hagelagene tror jeg nok er trygge, men om du handler via andre så tenk over hvem du kjøper av så du ikke kjøper planter som er gravd opp i naturen)

 6. Hei Sigrun. Akkurat denne er kjøpt på en import fra utlandet. Jeg har sett at det selges hageorkideer i enkelte hagesenter, men det er nok litt spesiell vare.

  Du bør nok spørre på det mest asorterte hagesenteret i ditt nærområde, kanskje de tar inn for deg, og så kan du titte innom noen av nettbutikkene som selger stauder, der vil jeg nok tro det dukker opp en eller annen plante. Det er dog altfor tidlig å sjekke utvalget i nettbutikkene nå, men du kan sende de en epost og spørre naturligvis om det er noe de planlegger å ha i neste sesong.
  Nettbutikker finner du her:
  http://moseplassen.com/nettbut

  I tillegg så er det smart å gå på lokale planteloppemarked med hagelag. (Hagelagene tror jeg nok er trygge, men om du handler via andre så tenk over hvem du kjøper av så du ikke kjøper planter som er gravd opp i naturen)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her