Sverdiris, den norske irisen!

Iris er en virkelig staslig staude med imponerende mange arter. Jeg er i gang med å skrive om de vanligste av de, og i dag er det sverdiris (gammelt navn sverdlilje), Iris pseudocarus, sin tur.

Sverdirisen vokser vilt i Norge, da gjerne i eller ved vannkanten (ferskvann). Danner kraftige tuer/tepper, med tett bladverk. Gule blomster som ligger like under de lengste bladene, de flyver ikke over som på de fleste andre iris. I hagen kan du gjerne ha den i vanlig jord, den er meget villig, litt i overkant villig synes nok noen. Herdig helt til H8, trives best i sol. Høyde 60-120cm og gul blomst.

Det finnes navnsorter av sverdiris, blant annet en fylt ‘Flore Pleno’, og en med variegert (tofarget) bladverk: ‘Variegata’.

Vanlig sverdiris er ikke på min favorittliste. Den har igrunnen et flott bladverk og en nydelig blomst, men blomstringen er ikke så overdådig eller langvarig at jeg synes det er noe å prioritere plass til. Men dersom jeg en dag skulle få meg en riktig stor hage så kunne gjerne sverdiris få en plass, spesielt om jeg hadde et litt trøblete vått område. Og navnsortene så ganske interessante ut, spesielt den variegerte, så de kunne jeg nok finne på å vurdere.

Liker du iris? Ta en titt på denne samlingen med irisbilder fra leserene, mye inspirasjon der!

Oppdatert: Se gjerne navnsorten ‘Berlin Tiger’ hos Marits hagedagbok

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Jeg har begge to i hagen, både den vanlige gule og den variegerte. Den gule blomster som bare det i dammen min. Men jeg forstår deg godt, den er ikke min favoritt iris heller. I år blomster en annen pseudacorus, ‘Berlin Tiger’ for første gang i hagen min. Det er den jeg har tatt med i din irisutfordring.

 2. Jeg liker Sverdiris når de blomstrer i vannkanten ute i naturen, men har fjernet de som vokste i hagen.

  God søndag til deg!

 3. Da vi flyttet hit besto hagen av busker og trær pluss noen peoner i plenen(!!) Vi spadde vekk gresset for å lage bed rundt peonene og støtte på noen store frø under torven. Disse lot vi ligge og dette viste seg å være sverdliljer i fra den opprinnelige hagen. Jeg syns det er stas med slike planter som liksom «hører til» på plassen og har valgt å beholde disse litt i utkanten av hagen. Ingen storfavoritt men her hos oss er det rikelig med plass 🙂

 4. Denne har vi i hagen vår, men nå bor vi i nordNorge, og her må vi ha blomster som er så hardføre som H7-8, og da må man ta det som tåler dette klimaet…..
  Og litt av den er jo fin syns jeg da:)

 5. Randine, i naturen er de jo helt uovertruvne, så et område en gang med sikkert 50m2 blomstrende sibiriris rundt og i en krok av et vann 🙂

  Line, peon i plenen ja! Godt du fikk berget den 🙂 Og morro å ta vare på arveplantene, jeg ville nok også gjort det om plassen var stor nok.

  AnKa, ja, det er jo sånn det blir med H8, mindre å velge i. Jeg synes som sagt den er flott jeg, bare ikke like flott som feks sibiriris 🙂

 6. Hvis det er noen i området rundt Oslo 6 som ønsker Sverdlilje, så har jeg akkurat spad opp en som har blitt delt i nærmere 20 planter. Moseplassen kan sikkert formidle kontakt. Deler gjerne, så lenge jeg har. 🙂

 7. En av mine favoritter i hagen! Bladene er yppelige i buketter! Helt uunnverlig rett og slett. Strammer opp buketter. Jeg elsker å plukke inn blomster fra hagen, og pynte inne eller gi bort buketter, og sverdirisen kan jeg ikke være foruten i disse bukettene.
  Og i små buketter, så bruker jeg sibiririsens blader.

  🙂

 8. Så flott tilbud Aslak! Jeg formidler gjerne kontakt jeg, bare skriv kommentar her så kobler jeg dere sammen 🙂

  Kathrine, så fint tips! Jeg bruker gjerne sibiririsbladene i bukett, men har nok ikke tenkt på sverdirisen siden jeg ikke har den i hagen selv. Men jeg har laget en morsom matte med det en gang 🙂

 9. Min farmor hadde sverdiris i sin hage. De var plantet rundt den gamle brønnen, og jeg syntes de var superfine.
  Jeg har den i hagen selv, og den minner meg om den fine hagen til min farmor.

 10. I hagen vår er det en sverdiris som sprer seg nokså uhemmet utover. Den «dør» i midten, og jeg vil helst ikke ha den – i alle fall ikke der den er nå. Er det noen som har et tips til en enkel måte å fjerne den på? Det blir litt tungt for meg å spa den opp..

  • Hei. At sverdirisen dør ut i midten er helt vanlig, sånn om du skulle lure. Når det gjelder hvordan bli kvitt uten å spa opp, så har jeg ingen tips. Du kan alltids bruke kokende varmt vann eller ymse kjemiske midler for å drepe planten, men røttene må uansett opp skal du få noe nytt til å gro der.

 11. Hei, jeg syns det er en flott og litt spesiell blomst. Jeg er enig i at den er litt kort i blomstringstiden, men for en nydelig farge og utforming!
  Vi har den i strandkanten ved sjøen på hytta i Tvedestrand, altså saltvann. Den kommer kun i et lite antall (4-6 stk) på en begrenset plass. Virker ikke som den sprer seg nevneverdig her i alle fall. Den trives altså i både fersk- og saltvannssoner….er det helt vanlig?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her