For noen dager siden var mannen og jeg i sentrum, og plutselig ropte vi begge SE! På et hushjørne på Majorstua dukket nemlig denne rosen opp. Stor busk, i full flor, og med tilsynelatende enorme blomster. Bilen ble stoppet og busken beundret på nært hold. Dessverre hadde jeg kun med meg telefonen så bildekvaliteten er ikke videre bra, men den var altså helt vidunderlig flott!
Mannen og jeg lurte fælt på hvilken rose dette kunne være. Men vi rakk ikke lure lenge, for dagen etter ramlet den nye roseboken «100 av våre beste roser» av Dag Lyngar ned i postkassen, og der på forsiden lyste den mot oss!
Rosevidunderet heter ‘Aïcha’. (Oppdatert: Sannsynlig jeg tok feil der gitt, dette er nok heller ‘Frühlingsgold’, se oppdatering under)
Rosene er som du ser relativt store, og fordi bladene er små så ser blomstene på avstand enda større ut enn de faktisk er. Nydelig kremgul til gul farge med mørkere senter, og riktig mye duft. I følge Dag Lyngard kan ‘Aïcha’ bli opp til 250cm høy og 300cm bred, og denne planten var minst såpass. Buskrose med ett hovedflor nå, og sporadiske blomster utover høsten. Regnes som sunn og lettstelt, herdig til H6.
OPPDATERT: Konrad som har den fantastiske bloggen Konrads rosevandring har kommentert, og han tror dette heller er ‘Frühlingsgold’. Se hans kommentar nedenfor her for hvorfor han tror det.
Den var nydelig! 🙂
Med tanke på at rosebusken står inntil et hushjørne, så er dere kanskje tryggest ute i veien på den tiden av døgnet det er så mange andre ute? 🙂 hehe
Nydelig rosefarge <3
Korrigert:
Med tanke på at rosebusken står inntil et hushjørne, så er dere kanskje tryggest ute i veien på den tiden av døgnet det ikke er så mange andre ute? 🙂 hehe
Nydelig rosefarge <3
JA, den er skjønn! Min står med gule knopper nå. Gjett om jeg gleder meg!
Anneli, hehe, det gikk bra, den angrep meg ikke heldigvis selv om den var besatt på å bli bestekompis med oss. Veldig oppmerksomhetshungrig 🙂
Vigdis, heldige du 🙂 jeg ser at den er ganske populær blant bloggerene, gjorde et googlesøk på rosen og der dukket det opp mange kjente.
Ja, den er bare helt nydelig! Har sett den selv in real!
Kjempe fin rose! Min er liten enda, men håper jo at den en dag skal blir stor og flott!
Den er godt nok smuk og livskraftig…….man skal være en habil chauffør for at køre med havemennesker ;0)
Knus Dorthe
Vivi, vi får krysse fingrene for at den vokser seg stor fort 🙂 Det står i boken til Dag at den er lite bry, men trenger en halvmeter jorddybde.
Solhat, hihi, han mannen er faktisk mer opptatt av roser enn meg, men han er en veldig sindig sjofør heldigvis 😉
Vivi, vi får krysse fingrene for at den vokser seg stor fort 🙂 Det står i boken til Dag at den er lite bry, men trenger en halvmeter jorddybde.
Solhat, hihi, han mannen er faktisk mer opptatt av roser enn meg, men han er en veldig sindig sjofør heldigvis 😉
Heisann.
Har plantet 2 stk Aicha i det nyanlagte velkomstbedet mitt. 3 uker siden. Allerede har de satt knopper. Jeg er superspent på utviklingen framover.
Har fått vite at denne er rimelig skyggetolerant.
Ja, jeg ser Lyngar skriver det at den tåler halvskygge/nordvegg Elisabeth, så det går nok flott 🙂
Dette er min ønskerose nr 1, helt nydelig!
Jeg SKAL ha den, men jeg må bare finne ut hvor den skal stå først…
Jeg synes Aicha blir finest under skyggefulle forhold, i alle fall blir blomstene mer sart gule enn i full sol og varer noe lenger. Min Aicha står i fullt flor nå, med knopper tett i tett oppover og nedover de hengende grenene. Den ‘pegger’ seg naturlig 🙂 De flotte støvbærerne og rosens gnistrende orange midte utgjør mye av skjønnheten til blomstene 🙂
Flott tips Ninni, interessant at den endrer farge i sol.
Etter å ha studert bildene dine lurer jeg på om dette snarere er ‘Frühlingsgold’ enn ‘Aïcha’. Begge er pimpinelleroser og har mange likhetstrekk. Det som taler for ‘Frühlingsgold’ er:
– Blomstrer tidligere. Her er den i full blomst helt i begynnelsen av juni. Det er litt tidlig for ‘Aïcha’.
– ‘Aicha’ har som regel større/mer kontrastrike støvbærere.
– ‘Aïcha’ har myke grener og legger seg ofte utover. Denne er «høybent» med kraftigere grener, noe som er typisk for ‘Frühlingsgold’.
🙂 Men sikker er jeg ikke …
Hilsen Konrad
Tusen takk Konrad! Nå skal jeg jammen se litt i bøkene mine og så skal jeg få oppdatert posten med informasjon om at det er usikker identifisering.