Nydelig bunndekkende rosa staude

Denne kom jeg over i nabolaget forrige helg. Den vokste i en sydvendt skråning i full sol. Relativt lav, ca 25 cm tror jeg? Dannet et tett teppe.

Synes den var veldig søt og tenker at det er noe å vurdere for hagen her, men veit du hva den heter?

OPPDATERT: For en respons! Tusen tusen takk alle sammen 😀
Riktig mange ville hjelpe til her og på FB-siden, og jeg er nå rimelig sikker på at planten på bildet er en dvergslirekne. Polygonum affine (syn: Bistorta affinis, Persicaria affinis)

Langeland beskriver dvergslirekne i boken «Stauder» som 20-30 cm høy (under blomstring). Den får «grener» som legger seg bortover og slår rot når de kommer i kontakt med jord. Bladene blir rødlige på høst, og blomstrer fra august til oktober (den jeg så har tydeligvis ikke lest «Stauder»…). Danner tett tue, trives i sol og halvskygge, fuktig jord. Og herdig til H7!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Ja, jeg vet! Ormerot!
  Bistorta officinalis, -eller persicaria officinalis eller polygonum bistorta… Kjært barn har viss noen navn 😉
  Finnes både en høy og en lav. De er veldig fine begge to, alt etter hvor stor plass man har til rådighet. Jeg har vært på jakt etter den lave, men den er visst ikke så vanlig i handelen som den høye.

 2. Den er flott. Blomstrer helt til frosten tar den og er dekorstiv med de lyse og mørke blomsterhodene. Jeg har den lave og skal antakelig rydde en del der den står i løpet av sommeren. Kan sikkert avse noen biter, hvis det er av interesse?

 3. Jeg tror det er to forskjellige som er høye og lave – bladene er i hvert fall forskjellige på mine. Den store er bistorta officinalis – og alle de andre synonymene som ble nevnt over – men den lille jeg har er lik den på bildet, og den kjøpte jeg på Skedsmoloppa i år som Polygonum affine. jeg ser den også går under Bistorta affinis, og den har sikkert flere navn også… Men fin er den!

 4. Så flott den er. Kan ikke huske å ha sett den før, og vet (visste) ikke navnet. Men det er jo mange forslag blant kommentarene over. Så da er det sikkert mulig å finne ut av det.

 5. Duverden, så rask og bred respons!
  Tusen takk for svar, både på navn og planteinfo.

  Og tusen takk for tilbud Trine! Jeg sender deg en epost litt senere i uken jeg, må bare tenke litt på plassering og sånn når jeg får sett på hva planten har av ønsker.

 6. Det har kommet inn to ulike forslag på identitet. Jeg har sett på kommentarer her og på FB, og sjekket med «Stauder» av Langeland, og legger merke til at for en gangs skyld er norsk navn mer hensiktsmessig enn latinsk. Halloen! tre synonym?

  Alternativ 1. Ormerot:
  – Bistorta officinalis
  – Persicaria officinalis
  – Polygonum bistorta
  Dette er det ikke, Ormerot skal i følge Knut Langeland bli 70-90 cm høy.

  Alternativ 2: Dvergslirekne
  – Polygonum affine
  – (sikkert også Persicaria og Bistorta her også)
  Beskrevet i Langeland som 20-30 cm så det stemmer jo perfekt. Mysteriet er altså løst, TUSEN TAKK! Jeg skal oppdatere selve posten nå jeg 🙂

 7. Duverden, så rask og bred respons!
  Tusen takk for svar, både på navn og planteinfo.

  Og tusen takk for tilbud Trine! Jeg sender deg en epost litt senere i uken jeg, må bare tenke litt på plassering og sånn når jeg får sett på hva planten har av ønsker.

 8. Det ser veldig ut som Dvergslirekne, ja. Polygonum affine (syn. Bistorta affinis, Persicaria affinis, Polygonum donianum)

  Skriver under på at den er flott. Har den på to ulike steder i feriehagen. Det tok 2-3 sesonger før den i år ser ut til å ha etablert seg skikkelig, sikkert fordi jeg har krafset for mye inni bestanden ifbm bedrydding om våren. den ser nemlig nokså dau ut om våren, men la den bare være, ny vekst dekker jo det som er stygt.

 9. Hei Anne. Ser at du har fått svar allerede. Har dvergslirekne i hagen selv. Flott blomsterflor til langt utpå høsten – fra hvitt, lyserosa til nesten burgunder. Litt sen på våren men det tar den raskt igjen. Ganske breial så den må få plass 🙂

 10. Hm, jeg har mistet min sortsliste for lenge siden, men Stauder skal være like pålitelig den. Jeg lette litt på nett og fant den på H7 hos sissels stauder også: http://stauder.no/sortsliste/sorter_p_r/
  Interessant at det er så ulik informasjon, en plass må en skrivefeil ha dukket opp.

  Takk for råd Bille og Line og Tullik, veldig nyttig å vite at den er villig…

 11. Hm, jeg har mistet min sortsliste for lenge siden, men Stauder skal være like pålitelig den. Jeg lette litt på nett og fant den på H7 hos sissels stauder også: http://stauder.no/sortsliste/s
  Interessant at det er så ulik informasjon, en plass må en skrivefeil ha dukket opp.

  Takk for råd Bille og Line og Tullik, veldig nyttig å vite at den er villig…

 12. Mamma har denna hima, å når eg va liten hette den bare «høneblomst» fordi den vokse attme hønehuse 🙂 Når eg begynte å jobba på hagesenter å fant den der måtte eg bare senna et bilde av plantelappen t na 🙂

 13. I tillegg til å være en god ‘dekker’, vekstvillig og artig, kan de tidlige bladene brukes i matlaging (supper, desserter, til kjøtt) sammen med andre urter.

  Jeg har ei bok om bruk av rabarbra i ulike retter (Mary Prior: Rhubarbaria. Recipies for rhubarb. The English Kitchen). Jeg har ikke brukt planten selv, men kjenner den også igjen som ‘hønsegress’ og som kunne brukes sammen med timian, mynte, koriander, nesle tidlig på sommeren.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her