Hvilken idiot bestemte at plen skal være bare gress?

Plen er en sånn merkelig ting. Alle skal ha en hel mengde av den, og alle har et bilde av en drømmeplen som er helt urealistisk. Drømmeplenen har nemlig bare gress i seg, kortklippet, og med frisk farge. Denne plenen skal naturligvis greie seg selv og kun trengs å klippes tre ganger i sesongen, og da skal klippingen gå på en halvtime (utført av utskremt pode). Vanning, gjødsling, luking og skikkelig grunnarbeide er da vel ikke nødvendig det heller? At en norsk plen gjerne ligger delvis i skygge, i lett kupert terreng med varierende tilgang av vann varme og frost, nei det ignorerer vi glatt når vi sitter og ser på bilder av drømmeplenen. Ja, for du har vel ikke noen sinne sett en perfekt plen sånn i levende live?

Plen kan være veldig fint det. Et tett teppe som smyger seg inntil bedene og danner store åpne flater man kan se utover og rulle rundt på. Men, jeg skulle gjerne tatt et alvorsord med den idioten som fant på at målet var en ren monokultur!

Jeg vokste opp med ørten og en mål plen. Far ønsker en gressbakke som greider seg selv og holdt seg pen uansett hvor mye sol eller regn det er, og han liker variasjon. Hos oss var det klippestans på plenen en periode på forsommeren så kløveren skulle få blomstre og frø seg, og alt mulig annet av blomster som dukket opp i plenen ble klippet rundt når det var gjennomførbart.

Bildet her er tatt i nabolaget, og jeg håper det kan få også deg til å revurdere hva en plen skal være. Slutt å irritere deg over mosen, den er god å gå på, og slipp til tusenfryd, blåkoll, soleie, hvitkløver, fioler, skilla, gullstjerne og krokus. En blomstrende plen er da mye mer spennende enn uniformerte kortklippede gresssoldater?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

25 KOMMENTARER

 1. Jeg måtte bare innom og kommentere på denne 🙂 Jeg er så enig! På min plen dukker det hver sommer opp løvetann og hvitveis hist og pist… Og mosen er så myk og god 🙂 Mannen i huset er ikke helt enig, men jeg synes det bare er sjarmerende og koselig.
  Kos deg med sommer 🙂

  Trollmor

 2. Anne Cathrine, hurra for mose! 😀
  Hagelivet på Solbakkjen. Enig enig! Hurra for å ha den hagen man virkelig har lyst på selv! (enten det er monokultur eller blomstereng).

  Vilmantas, hyggelig å høre fra deg 🙂

  Trollmor, det virker på meg som om menn jakter mer på den perfekte plenen enn kvinner gjør. Veit ikke akkurat om det er sant, men det virker sånn i samtaler. Håper dere finner et lykkelig kompromi 🙂

 3. Hihi, ja vår plen består av både mose,løvetann og en masse andre blomster (spesielt kløver) og vi har sjelden anledning til å klippe regelmessig. Og sånn kommer det nok til å forbli. Jeg synes iallefall at det er helt ok 🙂

 4. Heisan.
  Såg for meg litt sånn kryptimianplen eg når eg las overskrifta….. Alternativ plen. Her er ingen plen, vi har bakke !! Men mannen er og fjerner litt groblad og gjødsler for å halde mosen vekke…hihi. Men kløver, løvetann og tusenfryd trivst i alle fall !!
  Ha det godt.

 5. Når jeg en gang får hus og hage, skal jeg ha en plen slik du beskriver her med blomster og mose, en plen med lite strev, men med mye fint å se på. 🙂

 6. Anne Cathrine, hurra for mose! 😀
  Hagelivet på Solbakkjen. Enig enig! Hurra for å ha den hagen man virkelig har lyst på selv! (enten det er monokultur eller blomstereng).

  Vilmantas, hyggelig å høre fra deg 🙂

  Trollmor, det virker på meg som om menn jakter mer på den perfekte plenen enn kvinner gjør. Veit ikke akkurat om det er sant, men det virker sånn i samtaler. Håper dere finner et lykkelig kompromi 🙂

 7. Hei!

  Joda litt enig her, liker blomar betre enn plen. Men far min sa noko klokt ein gong og det er at kvitløver i plen ikkje er ideelt fordi humler liker den så godt og borna som spring barfot trakkar på dei… Og det stemmer, mykje blomar i plen er litt skummelt når ein har små nakne barneføt som spring rundt. Ellers er eg einig med at plen kan vere så mangt 😀

 8. Vel, jeg har både løvetann, kløver, syre, skvallerkål, mose osv. i plenen… jeg liker sånne engelske plener uten tull, kanskje bare noen tusenfryd (må innrømme det) – ellers mener jeg at plen er helt fint i alle varianter så lenge man koser seg med det. Unntaket er plenen lagt av «Grønn glede» – kunstgress. Ikke godtatt! Ha en fin dag Anne – jeg følger prosjektene dine selv om jeg ikke er så god på kommentarer om dagen 🙂 God sommer videre!

 9. Bratte Bakka, jeg hører ofte det, at man ikke vil ha insekt i barnetær, og det er jo mye i det naturligvis. Men samtidig så har jeg løpt barbeint hele livet og den eneste gangen jeg har blitt stukket i tåa var på plenen til en venn viss familie faktisk luket plenen sin…En er aldri sikker liksom 😉

  Hanne, Kunstgress begriper jeg meg ikke på i en hage, rett og slett. Det må da finnes bedre alternativ!

  Hyggelig å høre fra dere alle, morsomt at denne posten engasjerer sånn!

 10. Er veldig enig! Jeg er så glad i moseplenen min:) Og vi har mye kløver i plenen som vi lar få lov til å blomstre.
  Sånn mosekverk som mange bruker til å fjerne all den vakre mosen i steinbelegninger og plen har jeg ingenting til overs for!
  Synes det er kjempefint når det endelig dannes mose rundt steinfliser og i plen. Men det er vel smak og behag det 🙂
  Nyydelige bilder du viser.
  Klem Ellen

 11. Jeg er så enig! Jeg er oppvokst med blomstereng utenfor huset, og synes det er mye finere enn kjedelig og striglet plen. Jeg var forresten på en visning på en leilighet i vår og sto og så ut på en koselig grønn flekk mellom husene. Megleren kom bort og unnskylte at plenen ikke hadde blitt klippet, men jeg så bare en koselig grønn flekk med blide løvetann i jeg 🙂

 12. Min plen er det mye mose i, og det gjør den myk og deilig å gå på. Om våren er det masse engsoleie som får lov å blomstre en stund, og så har jeg et par steder som det vokser «gul hvitveis», og senere et par tuer med små søte tusenfryd som jeg klipper rundt!Så her er det ingen monokultur!

 13. Mosekverk er jo mord Ellen! 😉

  Anne, høres kjent ut det der, målet er for mange at det skal være sterilt og uten personlighet på visninger.

  Aina, de følger gjerne med de humlene ja, men er det vanlig egentlig at noen tråkker på/så nær de?

  Høres koselig ut Ingrid 🙂

 14. Mosekverk er jo mord Ellen! 😉

  Anne, høres kjent ut det der, målet er for mange at det skal være sterilt og uten personlighet på visninger.

  Aina, de følger gjerne med de humlene ja, men er det vanlig egentlig at noen tråkker på/så nær de?

  Høres koselig ut Ingrid 🙂

 15. Vi har nettop sådd plen og det vokser ikke mye blomster i den enda, men vil gjerne ha rom for både kløver og andre småblomster, men lurer på hvordan man skal få det? Finnes det frø som man kan så? Jeg spurte spesielt etter plenfrø med kløver på hagesenteret, men de hadde ikke noe med blomster hvis ikke jeg valgte blomstereng og det ønsker vi ikke. Hvor ofte klipper man plen med småblomster i og hva anbefaler du som gjødsel til plen? Ser at du skal skrive et innlegg om blomster i plen nå, og lurer på om du kanskje kan skrive litt om oppstart av plen også? Takk for super blogg:)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her