Hvordan og hvorfor tynne eplekart:

Har du mye frukt på epletreet ditt? Da bør du vurdere å plukke av litt av det!

Hvorfor tynne eplekart:
* Få større og mer smakfulle epler
* Mindre sykdom
* Sliter ikke ut treet slik at du unngår at frukttreet bærer kun annet hvert år. Det er betydelig mer arbeide for treet å lage 100kg bitte små epler enn 100kg med store fordi det ligger mye energi i å produsere frøene.
* Forhindrer at grener brekker.

Når plukke eplene:
Noen tynner tidlig, og så en ekstra gang senere på sesongen, andre tynner når de har tid. Gjør det som passer for deg, men om målet er store epler så lønner det seg å starte tidlig. Fra og med seks uker etter blomstring ser ut til å være det dominerende rådet. Vi er nok mot slutten av epletynnesesongen nå, men det er ikke for sent.

Hvordan tynne:
Frukten skal ha rikelig med sol på seg helt til det er modent, og det skal ha plass til å vokse seg stort uten å bli klemt av andre eple. Epler har høyst ulik størrelse ut fra slagene og ekspertene er heller ikke enige, så jeg kan ikke gi to-streker-under-svar, men tynn litt mer enn du er komfortabel med 😉  Husk også at om du har et ungt tre med myke grener, eller et gammelt tre med skadede grener så bør du passe på å tynne nok til at grenen ikke blir for tung. Modne epler blir veldig tunge og kan føre til at grener brekker.
Fjern de eplene som er minst, har markhull eller sykdom først, og tynn så ut de resterende. Jeg veit det er tøft å plukke karten av, men du gjør både deg selv og epletreet en stor tjeneste!

Tynn også:
Det er ikke bare epler som tynnes. Pærer, fersken og plommer kan også ha mer frukt enn de har godt av. Plommene er det vel litt sent å tynne nå vil jeg tro, men du får huske på det til neste år.

Har du frukttynnetips å komme med så del de gjerne i kommentarfeltet! Alltid kjekt med andres erfaringer 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Bra tips! Nå kom jeg til å tenke tilbake på da jeg i min pure ungdom hadde sommerjobb i Hardanger. En av oppgavene var å tynne i plommekarten. Og det var mange plommetrær, så det var ikke gjort på en dag. Trærne var forholdsvis høye. Der stod vi dag etter dag med armene opp, mens regnet silte, som det ofte gjør i Hardanger. Heldigvis fikk vi utlevert en slags mansjetter som tok unna noe av væten som ellers ville rent oppover armene på oss. Men det var ikke det kjekkeste vi gjorde den sommeren. Plommene, de ble store og flotte, og med supergod smak. Så tynning er lurt!

 2. Gode tipps du har kome med. Har same erfaringa at visst eg tynnar for lite vert frukta små og har lettare for å verte stygg. Det er lurt som du seier å ta litt meir enn kva ein har tenkt. Då vert frukta stor, fin og smakfull.
  PS. Håper at du snart vil melde meg på Hageblogger.no 🙂

 3. Mariann, oioi. Den sommerjobben hørtes omtrent like morsom ut som å tilbringe påskeferien på å plante stemorspluggplanter i kaldbenk, som hadde jord som strengt tatt fortsatt var frosen.. Ikke min favorittoppgave akkurat (gartnerijobb i tennårene).

  MarJE, beklager forsinkelse! Har lagt deg inn nå, må gå over og se om det er andre jeg har glemt også..

  Bjørg, gleder meg til å høre om du blir fornøyd med å tynne!

 4. Jeg vil gjerne tynne ut plommetrærne mine. Helt konkret: Klipper jeg av stilken? Skal jeg helst ta det ved stammen, noe som gjerne betyr «to og to» – flere plommer har samme feste? Eller kan jeg klippe helt fritt? Ca annenhver?

  På forhånd takk for råd!

  • Hm. her kan jeg ikke gi noe faglig holdbart råd. Du får høre på hagegal.no, der er det masse lure folk som har praktisk erfaring med det meste 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her