Kulepil! form»klipper» seg selv!


Kulepil, Salix euxina (tidligere fragilis) ‘Bullata’ er en artig skrue. Helt på egenhånd produserer treet en rimelig kulerund krone. Dersom den får vokse i fred blir det en rund busk, om den stammes opp de første årene så får du en slikepinneform som dere ser på bildet.

Kulepil er en navnsort av skjørpil, og er herdig til H6. Mye brukt i Finland hvor den regnes som et sunt og lettstelt tre.

Når det gjelder størrelse så spriker litteraturen kraftig, som den alltid gjør med trær.  Trærs høyde er jo avhengig av lokale forhold (både jord og klima), og ulike kilder oppgir at de blir alt fra fem til ti meter høye. Jeg tror basert på hva jeg har lest og blitt fortalt at en kan regne med at den under vanlig villahageforhold blir omtrent seks høydemeter, men om den blir riktig gammel og står veldig heldig til kan den nok bli mer.
Seks meter høyt tre bør en kunne få plass til i en villahage uten at det blir overveldende, og når den stammes opp slik så blir det jo superfint å være under trekronen 🙂

Bildene er tatt på Nordstrand i Oslo. På bildet til venstre kan du skimte to små utgaver av pilen bak den store.

Oppdatert 2018:
I 2012 ble Salix euxina satt på Artsdatabankens svartliste med klassifisering «Svært høy risiko», og jeg oppdaterte denne bloggposten til å si at planten ikke burde plantes. Artsdatabankens svartliste kom i 2018 i ny utgave (med nytt navn: Fremmedartslisten), og da ble noen planter revurdert. Denne revurderingen kom Bullata til gode, den er nå «friskmeldt», med klassifisering Lav risiko.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

  1. Heisan.
    Enig i at det er eit flott tre. men har ingen erfaringer å dela. Liker veldig godt å «delta» i planlegging av din hage. Blir inspirert både av det du planlegger og det du viser. Og trær er jo også ein viktig del av hagen.
    Ha det godt.

  2. Tullik, hyggelig å høre 🙂

    Svein O, denne er nokså vanlig i handel, så om du spør på et lokalt hagesenter så bør de kunne bestille den inn for deg i den størrelsen du ønsker.

  3. Hei Har du hjerte tre ? Hageland har mange spesiele
    trer.Jeg har kjøpt mye på Nordstrand i Rosendalsveien . Lykke til

  4. Salix ‘Bullata’ er en av de flotteste pilene i hagen. Så blir det ikke så stort heller og det er et stort pluss.Fint du tar frem dette «Glemte» treet. Godt valg Anne!

    🙂

  5. Jeg er litt overrasket over at treet ikke er mer kjent i Norge enn det er Hageliv, flott å høre at du også har god erfaring med det!
    Vi har ikke riktig bestemt oss for at det blir dette treet i hagen her da, det er en av fire kandidater til tuntreplassering, men jeg er sterkt fristet.

    Hei Anne, nei vi har ikke hjertetre her, men det står på listen over trær vi vurderer. Jeg regner med at det blir ett hjertetre her, men veit ikke helt hvor enda. (her skal kjøpes inn minst fem trær nemlig)

  6. har hørt så mye negativt om røttene til piltrær, at de borrer seg gjennom kloakkrør og vokser i alle himmelretninger. Er det noe sant i dette, og i tilfelle hvor langt unna slike rør kan en sette ned et slikt tre?

  7. Planta to trær i min forrige hage, vokser superraskt , ble VELDIG fine og ligner faktisk det populære oliventreet!

    Mer av Sallix bullata og MINDRE TUJA!!!!

  8. Hei! Vi leter etter et tre for hagen vår og etter et Google-søk kom bloggen din frem. Ble fullstendig forelsket i kulepil etter din beskrivelse og skjønte raskt at dette treet ble perfekt for oss! Men… Hagesenteret her undersøkte muligheten for å bestille den inn og da fikk de vite at kulepil, sammen med mange andre pil-arter, er svartelistet! Altså ikke lov å innføre til landet lenger. Noe med at de sprer seg så lett og truer dermed norsk flora. Dette var kjempe nedtur for oss som tenkte vi hadde funnet den perfekte løsning. Men nå sitter jeg her og lurer på om kanskje hagesenteret er feilinformert og kanskje det går å ta det inn likevel? Ville derfor spørre deg om du har handlet inn dette treet nylig og vet om råd for hvor vi kan få tak i det?

  9. Stemmer det at det ikke skal beskjæres når det er lite heller? Kjøpte et i fjor og hadde tenkt å beskjære det nå for at det skal bli fyldig, men finner ikke noe på nett som sier noe om at eller hvordan beskjære det.

  10. Endte med å kjøpe en Bullata (på Plantasjen) etter å ha lest dette fine innlegget. Håper vi kan få den fine kronen på det etter hvert, men hvordan stammer man det egentlig opp for å få det sånn?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her