Mors, farmors og trolig oldemors herlige minettrosehekk

Jeg sitter fremfor min mors rosehekk, som før det var min farmors rosehekk, og trolig oldemors før det igjen. Hekken består av minettroser, en historisk rose som har deilig duft og noen tandre lyserosa blomster. Minette greier seg med minimalt med stell, tåler fint å stå i skyggen og er herdig til H7, (kilde). Men de har dessverre en stor svakhet som gjør at jeg ikke egentlig anbefaler de: Blomstene går lett i ball, det vil si at kronbladene på roseknoppen klistrer seg i hverandre når det er langvarig regn, noe som fører til at roseknoppen ikke får til å åpne seg opp og råtner (se bilder under).

Jeg er svært glad i minette og forbinder den med barndomshjemmet og lange sommere. Når vi giftet oss for fem år siden bar jeg en liten enkel bukett av minetteroser som jeg selv plukket i denne hekken på morgenen 🙂 Det var fint å ha med mors, farmors og oldemors blomster opp kirkegulvet.

Som alltid: Bildene blir større om du klikker på de, pil mellom bildene, klikk utenfor bildet for å fjerne visning.

Og kremt, ja, jeg burde absolutt prioritere å komme meg til frisøren nå, men det er så mye hagemorro som sniker i køen 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Denne har jeg i hagen. Artig å få vite navnet. Fikk den som stikling og den ble bare kalt «Prestegårdsrose» Stemmer at blomstene lett råtner. Heldigvis har noen knopper overlevd regnet og blomstrer nå. Lukter nydelig!

 2. Maria, jeg veit ikke riktig. Jeg synes jo at jeg burde la den få en plass her ja, selv om dette er en rose som jeg er glad i der den bor nå, om du skjønner? Geografi teller.

  Så koselig at jeg kunne gi deg navnet på en av dine roser da Ragnhild! Disse gamle rosene kalles jo ofte prestegårdsroser, har gjerne vandret rundt i bygda i generasjoner. Denne er jo så villig og så enkel å stikle eller ta rotskudd av at den er enkel å dele med andre.

 3. Hei Anne!Flotte roser,å så romantisk der høres ut at du kunne plukke roser i hagen da du giftet deg.
  Flott med gode minner.Herlig og fint prosjekt i hagen din,den terrassen ser spenstig og fin ut.
  Flotte buer.Du får ta hårklippen til høsten kansje.
  Jeg fikk klipt meg før ferien.God sommer!
  Følger spendt med på hageprosjektet hos deg:))

 4. Så koselig å lese om denne rosen:) Det er nok den samme som jeg har. Den har også gått i arv fra min farmor, til mor og nå har jeg den her jeg bor + på hytta. Dessverre ser det ikke ut til at den trives så godt på østlandet. Det er for varmt slik at blomstringen ikke varer så lenge. I min barndoms hage på vestlandet blomstret den nesten hele sommeren. Duften er som du sier helt nydelig! 🙂

 5. Hei Linda 🙂 Ja det var veldig fint. Jeg hadde ikke lyst på noen diger kreasjon, ville ha noe enkelt og ærlig, og når jeg så kom på at rosene blomstret på den tiden så var det et selvfølgelig valg. Bryllupet ble holdt i barndomshjemmet, og rosene ble brukt som en del av borddekorasjonene så de var med hele veien kan man si. Det regnet hysterisk mye i ukene før, men min fine bror satt opp 12 meter med telt over hekken, så da var det problemet løst, hehe.

  Ee, altså, jeg må prioritere den klippen snart, nå klipper jeg og mannen det litt av og til, men frisør kan man ikke kalle oss..

  Randi, så koselig at du har samme historie på den som meg 🙂 Når det gjelder trivsel så kan du vurdere å ha den i skygge, da blomstrer den mye lengre enn i sola.

 6. Hei Anne!Flotte roser,å så romantisk der høres ut at du kunne plukke roser i hagen da du giftet deg.
  Flott med gode minner.Herlig og fint prosjekt i hagen din,den terrassen ser spenstig og fin ut.
  Flotte buer.Du får ta hårklippen til høsten kansje.
  Jeg fikk klipt meg før ferien.God sommer!
  Følger spendt med på hageprosjektet hos deg:))

 7. Minette har masse sjarm! Jeg er veldig glad i mitt eksemplar. Veldig hyggelig historie hekken din har, Anne, og tenk at den var med i bryllupet! Min har klart seg bra i sommer når det gjelder ‘balling’, og er det noen som ikke åpner seg, så masserer jeg dem forsiktig. 🙂

 8. Vakker, vakker, vakker hekk – pyntet med en vakker frue! Nydelig rose – og jeg er glad for at vi også har en her hos oss som har vært på gården lenge! Jeg mener at noen sverger til denne når de lager rosegele osv. – og forresten så er håret ditt helt fint og jeg er glad for at jeg selv endelig har fått bestilt en time i morgen! Du har vel nok å drive med om dagen 🙂 Lykke til med det forresten og god sommer – selv om jeg er valen på tærne til stadighet.

 9. For en nydelig rosehekk. Og tenk at den har stått i flere generasjoner. Sånt er så gøy å høre/lese om. Og veldig moro at den ble brukt både i brudebukett og til pynt ellers.
  Blås i håret, synes du er fin som du er, jeg. Kan jo kalle det feriesveis!

 10. Tigertina, Berit, Hanne og Vigdis, veldig hyggelig å høre at dere også liker hekken og historien 🙂

  Vigdis, ja, det hjelper det om knoppen er stor nok, men det blir fryktelig mye jobb da, med en så stor hekk som dette.

  Hanne, jeg har laget rosegele av den før, og skriver på bloggpost nå, kommer snart 🙂

  Når det gjelder hår. Sjuklingsveis kaller jeg det, og etter fem år med ulike varianter av egenklippet hår så er jeg «litt» lei og klar for å se ut som meg sjøl 😉 Var til frisøren i høst og vinter, men så ble det så mye annet og formfall og ja. Men nå handler det mest om å prirtere, ikke noe nytt med det, vi kan vel alle forholde oss til prioriteringskvaler.

 11. Tigertina, Berit, Hanne og Vigdis, veldig hyggelig å høre at dere også liker hekken og historien 🙂

  Vigdis, ja, det hjelper det om knoppen er stor nok, men det blir fryktelig mye jobb da, med en så stor hekk som dette.

  Hanne, jeg har laget rosegele av den før, og skriver på bloggpost nå, kommer snart 🙂

  Når det gjelder hår. Sjuklingsveis kaller jeg det, og etter fem år med ulike varianter av egenklippet hår så er jeg «litt» lei og klar for å se ut som meg sjøl 😉 Var til frisøren i høst og vinter, men så ble det så mye annet og formfall og ja. Men nå handler det mest om å prirtere, ikke noe nytt med det, vi kan vel alle forholde oss til prioriteringskvaler.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her