‘Rohan Weeping’: Mørkbladet bøk med flikete blader og hengende form

Hagens flotteste minitre?
Mannen og jeg er begge opptatt av bladverk, og da spesielt mørkt bladverk. Til bursdagen min gav han meg minitreet Fagus sylvatica ‘Rohan Weeping’, en herlig skjønnhet jeg aldri har verken sett eller hørt om. Det er en bøk, med hengende form og mørke flikete blader. På engelsk kalles den Weeping Purple Beech, oversatt til norsk blir det: rødbladet hengebøk. Den er helt vidunderlig vakker, men ganske vanskelig å fotografere så dere får legge litt godvilje til.

Svært lite informasjon å finne om bøken ‘Rohan Weeping’, men BlueBell skriver følgende: Kan bli opp til tre meter høy og nesten like bred, vokser sakte. Den foretrekker full sol og godt drenert og næringsrik jord. De har også lagt ut noen bilder av treet i full størrelse. Jeg veit ikke hvilken herdighet man kan regne med at treet har, men vanlig bøk er herdig til H4/H5 og det er lite sannsynlig at denne kultivaren tåler mer enn det. (Interessert i bøk? Jeg har skrevet om vanlig blodbøk før).

Mitt eksemplar er foreløpig kun 100 cm høyt, og ettersom den vokser sakte så plasserer vi den i fremkant av et av bedene med en lav lysegrønn bunndekker slik at den blir godt synlig. Trolig i det opphøyde på nordsiden av eiendommen hvor det er lunere enn på vestsiden ettersom jeg er litt usikker på herdighet. Vi har til tider meget dype bed, og da går det fint an å ha litt høyde også fremst i bedene, så dette har jeg tro på at skal bli fint.

Jeg tror faktisk dette blir hagens flotteste tre, med det blir slettes ikke det eneste med mørkt bladverk. Har du en rødbladet eller sort tre eller busk i hagen å anbefale oss?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Så flott det treet er! Höres fint ut å ha lysegrönt til dette i bedet. Håper du viser et bilde når det er plantet etterhvert:-)

 2. Så vakkert et tre! Kan desverre lite om de mørkbladede, men blir moro å følge ditt tre fra utplanting til vekst. Du gjorde sikkert lurt i å plante noe lyst isammen, da får du jo virkelig vist frem fargespekteret. kjøpte i forrige helg et vakkert tre, Salix integra, men deverre bare sone 3. Kanskje du tar utfordringen utover høsten å skriver litt om trær i hagen som trenger «innpakning»? Ønsker deg hyggelige sommerdager:-)

 3. Har du prøvd rødbladet blærespirea? Den har vi hatt i flere år nå, – bor i Skedsmo.

  Den er ganske mørk rød – nesten svart. Tåler godt og klippes ned, vokser som en busk med lange stammer fra rota, ikke noe særlig med grener.Han lyse små blomster som sitter som små buketter, er snart ferdig med å blomstre her hos oss.

  hilsen Torgunn

 4. Kjempehyggelige hilsner og tips! Takk 🙂

  Litt av problemet med mørkt bladverk er at det lett blir borte om det ikke er massive mengder. Det blir bare rotete liksom, som skygger mellom det grønne. En lysere bakgrunnsfarge hjelper mye på. Tror jeg da, jeg famler strengt tatt litt her, sammenplantning er jo alltid å prøve seg frem.

  Innpakking ja. hm. Jeg får se. Håper å slippe innpakking, for jeg kan ikke noe om det og har ikke lyst på spøkelser i hagen, men vi får se.

  Torgunn, nei, jeg har ikke prøvd, men jeg har tenkt på den! Så en mørkbladet spirea i Botanisk hage i fjor, og synes den var riktig pen. Veldig interessant å lese mer om den, takk for tipset 🙂

 5. En liten tillegginformasjon angående bøk.
  Den liker ikke salt, så plant den ikke nær en vei hvor det saltes om vinteren. Den er også ømfintlige overfor saltråk fra havet, for de som bor langs kysten og lurer på å plante bøk. Selv bor vi litt beskyttet i en bitteliten fjordarm på sørvestlandet, men en vårstorm brunla sørsiden av bøkehekken vår et år.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her