Fløyelstjæreblomst: Sølvgrått bladverk og knallrosa blomster


Fløyelstjæreblomst, Lychnis Coronaria, er et godt bidrag i stauderabatten. Lekkert sølvgrått bladverk og blomster som flyter over på stive stengler. Du kan få den både med hvite blomster, og med ekstreme rosafargen som jeg viser her. Blir ca 80 cm høy.

Fløyelstjæreblomst er enkel å dyrke. Den har få absolutte krav, men blir finest i full sol og i tørr jord. (Men den takler helt fint det meste, bildene er tatt i min mors hage hvor det er leirjord). Hun er toårig, det vil si at første året får du en bladrosett, andre året blomstrer den og dør så vanligvis. Men at fløyelstjæreblomst er toårig er ikke et problem, for den sår seg selv flittig. (Litt i overkant flittig faktisk.. Men det er enkelt å begrense ved å bare la den få beholde noen få frøstender).

Dersom du ønsker deg fløyelstjæreblomst så kan du kjøpe frø i velassorterte frø-nettbutikker, eller du kan rett og slett be hagevenner som har den om å få frø eller frøplanter av de. (bruk gjerne kommentarfeltet her om du har frø å bytte vekk!)
Oppdatert etter inspirasjon fra Maria i kommentarfelt: Rara Vaxter har fire ulike varianter. Rosa, ‘Atrosanguinea’, rent hvit ‘Alba’, samt to som er tofarget: ‘Angel´s Blush’ og ‘Occulata’

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

32 KOMMENTARER

 1. Den er kjempefin Anne! Jeg så den første gang i Helen Fredholm sin bok. Jeg sådde den tidlig i vår og de fleste plantene blomstrer allerede i år… til min store glede!

 2. Den røde blomstrer her nå – den hvite har blitt borte. Er det noen som har den hvite, vil jeg gjerne bytte den til meg.

  I sommer fikk jeg en rosett av en hvit som er rød i midten. Håper den blomstrer neste år og lager mange frøplanter.

  Uansett blomsterfarge – bladfargen er et høydepunkt i seg selv!

 3. Denne har dukket opp hos meg i år også. Utrolig vakker og blomstrer en masse masse. Blomstene står også veeeldig lenge i vase!
  Takk for nyttige data!

 4. Så interessant at du har en tofarget Maria! Det fikk meg til å google litt og jeg fant frø til to ulike hos Rara Vaxter, se oppdatert i bloggpost.

  Lin, hadde glemt at den var god i snitt, takk for tilleggsinfo!

  Helene, se der ja, det hadde jeg også glemt, at den blosmtret så lenge. Jeg har den jo ikke i hagen her selv, men jeg skaffet den til mor for mange år siden så jeg skal hente meg noen der nå i sommer og ha i Hei-Hallo.

  Aud Irene, så kult å høre at den alt er i blomst!

 5. Dette er ei plante eg har vore på jakt etter. Har ikkje sett den på dei lokale gartneria her hos meg. Skal snart ha hagevandring her hos meg så får prøve lykken å spørje om nokon har den. Og kanskje kan eg få ei frøplante eller frø.
  Takk for flott informasjon og inspirasjon du deler med oss «hagegale», Anne.
  Ha fortsatt ein flott kveld.

 6. MarJE, denne er det bare tøys å kjøpe i planteform, da blir det unødvendig dyrt. Tenker du får frø eller småplanter fra hagevenner, de pleier å så seg flittig men mulig de fleste har luket opp frøplanter nå så sent i sesongen, men da kan du jo få opsjon for noen til våren?

 7. Her i min hage blomstrer den frodig i år. Herlig plante! Bare synd den er toårig! Jeg kommer til å så den hvert år fremover, så jeg har blomstringen årlig. Den er selvskreven blant roser i min hage 🙂

 8. Da er frø til hvite i bestilling. Og til de de to tofargede, som ikke ser ut som den jeg allerede har en rosett av.

  Rara växter har en udmerket kundebehandling for nordmenn – klar informasjon om bestilling og prisberegning, de trekker fra svensk moms, og har lav porto. Men de har en elendig betalingsordning!

  Takk for undersøkelsene, Anne, jeg skal sette av noen hvite til deg. Om jeg får sådd dem og de spirer…

 9. Den røde blomstrer her nå – den hvite har blitt borte. Er det noen som har den hvite, vil jeg gjerne bytte den til meg.

  I sommer fikk jeg en rosett av en hvit som er rød i midten. Håper den blomstrer neste år og lager mange frøplanter.

  Uansett blomsterfarge – bladfargen er et høydepunkt i seg selv!

 10. Så interessant at du har en tofarget Maria! Det fikk meg til å google litt og jeg fant frø til to ulike hos Rara Vaxter, se oppdatert i bloggpost.

  Lin, hadde glemt at den var god i snitt, takk for tilleggsinfo!

  Helene, se der ja, det hadde jeg også glemt, at den blosmtret så lenge. Jeg har den jo ikke i hagen her selv, men jeg skaffet den til mor for mange år siden så jeg skal hente meg noen der nå i sommer og ha i Hei-Hallo.

  Aud Irene, så kult å høre at den alt er i blomst!

 11. Kjøpte flere av denne på planteloppemarked i vår og den blomstrer nå. Den og lammeøre står for blomster med «kald» grønnfarge i et bed, sammen med andre blomster med annen varme og struktur. Det blir spennende å se om den blir like ruvende som lammeøre, i så tilfelle må den begrenses etterhvert!

 12. Den liker jeg også godt!! Så den første gang for noen år siden. «Fant» en avlegger og ifjor blomstret den, men ikke i år. Men den er der!! Så neste år håper jeg den igjen gir meg rosa glede!! AnneK:-)

 13. Kjempeflott med disse nyttige portrettene 🙂
  Morsomt at du tok fram denne, Anne. Satt akkurat og tenkte på hvor jeg skulle sette ut mine planter sådd i år – de venter på å komme ut av pottene sine.
  Veldig lettsådde, har sikkert 50 planter priklet tidlig i år som nå er fine rosetter. Men med den kraftige fargen så krever den sin plass….

  Hadde også vært interessant med tips om gode ‘naboer’. Hva med: Kuletistel, lammeøre (Stachys byzantina), nellik, blågrått gress, Geranium cin. `Purple Pillow´(?)
  Kom gjerne med forslag!

 14. Heisann.

  Den «dama» hadde jeg mange av i fjor, FØR vi drenerte og la om hagen. I år er det ingen. Skjønt, jeg ser det kommer noen små sølvaktige spirer opp. Hm, kanskje det er av denne sorten?

  Håper det, for de er dekorative.

  Håper du lever gode sommerdager, Anne fine.

 15. Da er frø til hvite i bestilling. Og til de de to tofargede, som ikke ser ut som den jeg allerede har en rosett av.

  Rara växter har en udmerket kundebehandling for nordmenn – klar informasjon om bestilling og prisberegning, de trekker fra svensk moms, og har lav porto. Men de har en elendig betalingsordning!

  Takk for undersøkelsene, Anne, jeg skal sette av noen hvite til deg. Om jeg får sådd dem og de spirer…

 16. Stein, jepp, det er naturligvis smart å så den slik at den ikke blare blomstrer hvert annet år.

  Maria, bra! morsomt at det ikke var helt like dine da, finnes tydeligvis langt flere av denne enn jeg trodde.

  Christina, hvor bred den blir kommer mest ann på hvor mange småplanter du lar overleve. Planten i seg selv blir vel opp til 40cm bred tror jeg, men så har man jo fort flere ved siden av hverandre.

  AnneKari, da har den nok sådd seg selv, så du ser førsteårsrosett i år, så da får du blomst igjen til neste år 🙂

  Grethe, så fint at du liker planteportrettene!
  Jeg har tenkt litt på det samme selv i det siste, gode kompanjonger. Jeg kommer nok til å satse på noen kompakte planter nær, ettersom den er så lett/skyete selv. Jeg har sett den sammen med rose, det var fint, og sibiriris er også fint, og stjerneskjerm (den lyseste, ikke rosa). Tagetes og georginer kunne passe (hva med knallgule tagetes feks?) Kuletistel er jeg litt skeptisk til, det blir ikke stor nok kontrast i bladverk og vokseform for meg. men nellik og gress høres fint ut. Hosta med relativt rund form og blågrå blader kunne også bli fint. Det føler er to ulike veier å gå, rolige sølvtoner, eller knalle farger.
  Jeg er ikke så glad i å ha to sølvbladede planter helt inntil hverandre, men jeg har de gjerne nær hverandre, men med andre grønne mellom (ikke lime, det tror jeg ikke funker).

 17. Heisann.

  Den «dama» hadde jeg mange av i fjor, FØR vi drenerte og la om hagen. I år er det ingen. Skjønt, jeg ser det kommer noen små sølvaktige spirer opp. Hm, kanskje det er av denne sorten?

  Håper det, for de er dekorative.

  Håper du lever gode sommerdager, Anne fine.

 18. Stein, jepp, det er naturligvis smart å så den slik at den ikke blare blomstrer hvert annet år.

  Maria, bra! morsomt at det ikke var helt like dine da, finnes tydeligvis langt flere av denne enn jeg trodde.

  Christina, hvor bred den blir kommer mest ann på hvor mange småplanter du lar overleve. Planten i seg selv blir vel opp til 40cm bred tror jeg, men så har man jo fort flere ved siden av hverandre.

  AnneKari, da har den nok sådd seg selv, så du ser førsteårsrosett i år, så da får du blomst igjen til neste år 🙂

  Grethe, så fint at du liker planteportrettene!
  Jeg har tenkt litt på det samme selv i det siste, gode kompanjonger. Jeg kommer nok til å satse på noen kompakte planter nær, ettersom den er så lett/skyete selv. Jeg har sett den sammen med rose, det var fint, og sibiriris er også fint, og stjerneskjerm (den lyseste, ikke rosa). Tagetes og georginer kunne passe (hva med knallgule tagetes feks?) Kuletistel er jeg litt skeptisk til, det blir ikke stor nok kontrast i bladverk og vokseform for meg. men nellik og gress høres fint ut. Hosta med relativt rund form og blågrå blader kunne også bli fint. Det føler er to ulike veier å gå, rolige sølvtoner, eller knalle farger.
  Jeg er ikke så glad i å ha to sølvbladede planter helt inntil hverandre, men jeg har de gjerne nær hverandre, men med andre grønne mellom (ikke lime, det tror jeg ikke funker).

 19. Ååå denne er såå fin!
  Min blomstra i fjor helt til langt uti november (sammen med månedsjordbæra)Eg viste ikke at den var to årig, så takk for info. -Skal huske å ta inn frø! Eg deler gjerne frø om noen ønsker 🙂

  Takk for fin blogg Anne, lykke til med hageprosjektet ditt:)

 20. Ååå denne er såå fin!
  Min blomstra i fjor helt til langt uti november (sammen med månedsjordbæra)Eg viste ikke at den var to årig, så takk for info. -Skal huske å ta inn frø! Eg deler gjerne frø om noen ønsker 🙂

  Takk for fin blogg Anne, lykke til med hageprosjektet ditt:)

 21. Fløyelstjæreblomst er jo vakker når den står der utsprunget. I år har jeg faktisk vært så heldig at den har spredd seg til et tørt sted i hagen hvor det var tomt fra før. Ikke værst!

 22. Tins, den synes i landskapet, det skal være sikkert 😀

  Line, flott! om noen er interessert så si i fra, så formidler jeg epostadressen videre til Line 🙂
  Er det rosa du har?

  Alltid praktisk når plantene finner veien sjøl Marianne 🙂

 23. Kjempedumt spørsmål:
  Når skal en ta frø fra disse?
  «Stjal» en slik fra hagen til en venninne i år, og den er helt fantastisk. fant nå ut her at den er kun 2-årig, og jeg aner jo ikke hvor lenge hun har hatt disse…
  Hos meg står denne i bed med duk og bark så klarer vel ikke så seg selv der, men jeg har ikke knepet bort alle blomstene som er på.
  Hvordan ser jeg at en blomst er bitt frø? Hvordan skal disse oppbevares, og skal jeg bare så de ut til våren??

 24. Kjempedumt spørsmål:
  Når skal en ta frø fra disse?
  «Stjal» en slik fra hagen til en venninne i år, og den er helt fantastisk. fant nå ut her at den er kun 2-årig, og jeg aner jo ikke hvor lenge hun har hatt disse…
  Hos meg står denne i bed med duk og bark så klarer vel ikke så seg selv der, men jeg har ikke knepet bort alle blomstene som er på.
  Hvordan ser jeg at en blomst er bitt frø? Hvordan skal disse oppbevares, og skal jeg bare så de ut til våren??

 25. Hei Maren 🙂
  Slettes ikke dumt spørsmål, det er mange som aldri har høstet frø før som lurer på dette!

  Helt forenklet så er det undersiden av blomsten som danner frø, da svulmer den opp og lager en brun rar greie. (frøhus). La den stå på til den har blitt brun, og så kniper du den av med fem cm stilk og tar med inn og setter opp ned i et glass. Etter tid i et varmt rom så er den trolig tørr (kanskje så raskt som en uke), og da vil den trolig åpen seg opp og ut drysser små søte frø. De frøene kan du oppbevare inne i feks et kaffefilter som du stifter sammen, og så til våren i potter ute. Etter en par måneder har du fått fine planter og du kan plante de i bedet ditt. (ettersom du har bed med bark så kan de ikke så seg selv ja).

 26. Hei Maren 🙂
  Slettes ikke dumt spørsmål, det er mange som aldri har høstet frø før som lurer på dette!

  Helt forenklet så er det undersiden av blomsten som danner frø, da svulmer den opp og lager en brun rar greie. (frøhus). La den stå på til den har blitt brun, og så kniper du den av med fem cm stilk og tar med inn og setter opp ned i et glass. Etter tid i et varmt rom så er den trolig tørr (kanskje så raskt som en uke), og da vil den trolig åpen seg opp og ut drysser små søte frø. De frøene kan du oppbevare inne i feks et kaffefilter som du stifter sammen, og så til våren i potter ute. Etter en par måneder har du fått fine planter og du kan plante de i bedet ditt. (ettersom du har bed med bark så kan de ikke så seg selv ja).

 27. Tusen takk, Anne 🙂

  Kjempeflott forklart, det skal til og med jeg klare 😉

  Tenkte jeg kunne prøve med 2 frø i hver potte, da trenger jeg ikke prikle så mye.

  Når jeg har sådd, skal pottene bare settes ut i «friluft», altså under åpen himmel, og hvordan skal vanningen være? Nå bor jeg på Vestlandet, så fuktighet pleier ikke være noe problem, heller at de kan drukne… Derfor mitt spørsmål om de kanskje skal være under tak og vannes for hånd? Skal de stå i sol?

  Nettopp hatt min første «hage-sommer», så interessen er foreløbig større enn kunnskapen 🙂

 28. Tusen takk, Anne 🙂

  Kjempeflott forklart, det skal til og med jeg klare 😉

  Tenkte jeg kunne prøve med 2 frø i hver potte, da trenger jeg ikke prikle så mye.

  Når jeg har sådd, skal pottene bare settes ut i «friluft», altså under åpen himmel, og hvordan skal vanningen være? Nå bor jeg på Vestlandet, så fuktighet pleier ikke være noe problem, heller at de kan drukne… Derfor mitt spørsmål om de kanskje skal være under tak og vannes for hånd? Skal de stå i sol?

  Nettopp hatt min første «hage-sommer», så interessen er foreløbig større enn kunnskapen 🙂

 29. Fikk planter v en venninne i fjor, trodde det var en vanlig staudebed. Har mange rosetter uten blomstring år og regner med at disse blomstrer til neste år. Etter det jeg leser her regner jeg med at den har selvsådd seg selv og at man ikke trenger samle inn frøene. Ser at flere gjør det – er det nødvendig eller kan frøene overvintre ute?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her