Frøstjerne: Som en sky høyt over de andre staudene.

Jeg liker godt de høye lette staudene som rager over alt annet og skaper høyde uten å bli kompakte. I forrige uke fortalte jeg om tårnjernurt, Verbena Hastata, i dag presenterer jeg en annen favoritt: frøstjernen,  Thalictrum.

Frøstjerne er en planteslekt som består blant annet av akeleiefrøsjerne, fagerfrøstjerne og vingefrøstjerne. Disse har alle til felles at de har mengdevis av små blomster som danner luftige skyer. De trives i sol og halvskygge og foretrekker dyp jord med mye humus. Herdigheten er imponerende H6-H8, blomstringen foregår fra juni til august litt ettersom hvilken arter det er. Så langt jeg kan forstå så er de vanlige fargene lilla, hvit og gul. Jeg har forsøkt en par dager nå å fange den elektriske lillafargen den har under visse lysforhold, uten å lykkes. Helt magisk rett og slett. Bladverket er ofte attraktivt på denne planten, fliket og med et meget nett utrykk.

Jeg har til nå greid å skaffe meg tre frøstjerner. En kom fra en import i fjor, og i helgen var jeg så heldig og snuble over to nye på Vegge Gartneri utenfor Horten (anbefales!) Jeg er ikke 100% sikker, men jeg tror den lilla er vingefrøstjerne, Thalictrum delavayi  ‘Hewitt’s Double’. Den hvite veit jeg ikke enda (følg med) . Importen måtte klippes ned før blomstring i år (pga flytting) så den har jeg  ikke godt bilde på, men den heter altså ‘Splendide’ og er en hybrid.

Har du tips om hvor jeg og andre kan få fatt i flere frøstjerner? Både frø og planter er interessant!

Bladverk på ‘Splendide’. Enkel lilla blomst, jeg har dessverre ikke bilde.
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Det var denne jeg så hos naboen min! Noe av det nydeligste jeg har sett. Et absolutt må-ha! Desverre var det ikke noen avleggere rundt naboens – men jeg håper det dukker opp.

 2. Jaaaa,de er bare helt utrolig bra. Misunner deg den doble, den er kjempelekker. Virker ikke som om Vegge Gartneri sender planter. det stod i alle fall ikke noe om det. Har lett etter frø på nettet, men foreløpig uten resultat. Lever i håpet. Kos deg med dine Anne.

 3. Denne er en av favorittene, yndig med nydelige blomster og praktfullt bladverk som du her viser på alltid like fine bilder:) Lite vinterherdig, kanskje noen har gode råd for bedre overlevelse gjennom vinter- og vårmåneder?

 4. Hei, kunne ikke se at du har denne:

  Thalictrum aquilegiifolium?

  Akeleiefrøstjerne

  Thalictrum aquilegiifolium
  Familie: Soleiefamilien – Ranunculaceae
  Høyde: 50–150 cm. Stengel lett furet.

  Den er fantastisk fin nesten hele sommeren gjennom.

 5. Hei,

  Jeg fikk kjøpt en akeleifrøstjerne hos Skajem hagesenter(Oasen Hageland) ved Vinderen i Oslo ifør sommerferien, husker ikke helt hvilken, men mener det var Hewitts Double. Men vet jo ikke om de har flere igjen nå. Bestilte også en hos Zimtrade.

 6. Hei, kunne ikke se at du har denne:

  Thalictrum aquilegiifolium?

  Akeleiefrøstjerne

  Thalictrum aquilegiifolium
  Familie: Soleiefamilien – Ranunculaceae
  Høyde: 50–150 cm. Stengel lett furet.

  Den er fantastisk fin nesten hele sommeren gjennom.

 7. Hei enda en gang,

  Jeg mente ulike sorter vingefrøstjerner(Thalictrum delavayi), og ikke akeleiefrøstjerner(Thalictrum aquilegifolium). Lett å gå seg vill i den slekten! Ikke rart, når det også er ulike navn på svensk, dansk og norsk, så vidt jeg har forstått. Har i alle fall fått med meg at vingefrøstjerne heter violfrøstjerne på dansk. Så greit å holde seg til de latinske..

 8. Hei
  Jeg fikk kjøpt de hos Janne Moen i hobøl.
  Hun har stengt for i år.Men har veldig mye
  spennende planter om våren og sommeren.
  Det går ann og ringe henne 91 32 85 17

 9. Næmmen heisann så hyggelige kommentarer, inkludert tilbud om planter og frø!
  Beklager at her har tatt litt tid med responsen, jeg har hatt en litt travel dag.

  Ugleloftet, så morro at du fant ut av det!

  Elly, nei jeg tror ikke Vegge sender sånn egentlig, men det går jo ann å spørre de.

  Aslak, de er spesielt fine i lav sol synes jeg, når lyset kommer inn bakenfra eller fra siden så skinner de opp og er gøye å fotografere 😀

  Anneli, ingen egne erfaringer. De skal være rimelig herdige, men det kan være de er vare på vinterfukt så du bør tenke på å ha bedre drenering om du har dårlig erfaring med de.

  Staudefrua, tusentusen takk for tilbud!! 😀
  Jeg sender deg en epost jeg.

  Skajem har jeg ikke vært på sjøl, men mannen har funnet fine ting der så vi får nok svinge innom og sjekke opp. Hewits har jeg nok allerede, men det er jo lov å håpe de har andre 😀 At zimtrade har også var interessant. takk for tips.

  Anne, takker for supert tips!

 10. Næmmen heisann så hyggelige kommentarer, inkludert tilbud om planter og frø!
  Beklager at her har tatt litt tid med responsen, jeg har hatt en litt travel dag.

  Ugleloftet, så morro at du fant ut av det!

  Elly, nei jeg tror ikke Vegge sender sånn egentlig, men det går jo ann å spørre de.

  Aslak, de er spesielt fine i lav sol synes jeg, når lyset kommer inn bakenfra eller fra siden så skinner de opp og er gøye å fotografere 😀

  Anneli, ingen egne erfaringer. De skal være rimelig herdige, men det kan være de er vare på vinterfukt så du bør tenke på å ha bedre drenering om du har dårlig erfaring med de.

  Staudefrua, tusentusen takk for tilbud!! 😀
  Jeg sender deg en epost jeg.

  Skajem har jeg ikke vært på sjøl, men mannen har funnet fine ting der så vi får nok svinge innom og sjekke opp. Hewits har jeg nok allerede, men det er jo lov å håpe de har andre 😀 At zimtrade har også var interessant. takk for tips.

  Anne, takker for supert tips!

 11. Lekker staude.Mon tro om den klarer seg på 60 grader nord. Akeleiefrøstjernen min forsvant i vinter, men det kan ha vært barfrosten som tok knekken på den.

 12. Vær obs. på at Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s Double’ er steril, den danner ikke fruktbare frø. Men det går sikkert an å ta stiklinger.
  Det finnes også en frøstjerne med gule blomster og blåaktige blader, den heter Thalictrum glaucum, tror jeg. Den er også fin i bakgrunnen med lave planter foran.
  Mine selvsådde T. rochebrunianum skranter, de får gule blader, vokser dårlig og blomstrer dårlig. De står i god jord, vanlig hagejord med litt leire. Lurer på hva det er de furter for.

 13. Jeg har akeleiefrøstjerne (rosa pudderkvaster), vingefrøstjerne og en gammel frøstjerne fra Valdres, som jeg tror må være thalictrum dasycarpum: findelt bladverk, masse små gulhvite blomster. Høyt elsket av pollinerende insekter! Du kan få frø.

  • Hei. Jeg har vært på jakt etter frøstjerner, og spesielt den hvite, i flere år. Jeg hadde den et sted jeg flyttet fra. Har du fremdeles noen frø å avse fra noen av dine frøstjerner, så blir jeg glad! Betaler selvsagt porto og gjerne litt til, men trenger ikke så mange frø av hvert slag. Jeg bor på Ullern i Oslo Mvh Marianne Aas

 14. Hei !
  Lenge siden siste kommentar her 🙂 Jeg har vært på ivrig leting etter frø av Thalictrum Rochebruneanum og Th. Delavayi (frøstjerner), men det har vært vanskelig – som du skriver. Jeg fant dem hos Plant World seeds, men der sto det at frøene må ligge opptil ett år i kald kompost før man kan så dem !! Da kjente jeg at dette blir nok ikke noe av for meg. Visste du dette ? Hadde vært flott å finne de i et staudegartneri da, men det er også vanskelig ser jeg. Har du blitt noe mer oppdatert siden de siste kommentarene for 9 mnd siden tro ?
  Hilsen Ellen 🙂

 15. Jeg har kjøpt noen frø av frøstjerne hos Susannes blomstercafe i Danmark. Hun har egen nettbutikk. Jeg sådde disse i fjor og har fått frem flere planter.

 16. Jeg har slike nydelige planter i hagen. Bestilte dem fra England for flere år siden.
  I år skal jeg prøve å sanke frø fra dem, tidligere har jeg kun delt morplanten og flyttet rundt til andre steder i hagen. Den trives godt og har alltid latt seg dele og formere. De nesten 2 meter høy. Nydelige lilla/magenta blomster. Blir finere og finere så mer den blomstrer.
  Appen plantnet sier den heter
  thalictrum aquilegifolium..og viser to som ligner :medow rue og Black stockings..
  Skulle gjerne sendt ett bilde av den, men det gikk ikke.
  Om du vil ha frø er du hjertelig velkommen til det.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her