Hestemynte. Halvhøy, spiselig og fargefrisk.

Det er massevis av stauder som er flotte nå på sensommer og høst, og hestemynten, Monarda didyma, er en av disse. Den danner tette fine tuer av stilker som vokser rett opp og som får lag på lag med blomster (planten kalles også etasjeblomst). Jeg har ikke selv erfaring med hestemynte, men har forstått at den er meget enkel å ha med å gjøre, vokser villig og blomstrer flittig. Og det er bra for dette er en plante som er finest i litt store tuer.

De fleste dyrker den vel fordi det er en nydelig staude, men det er også en urteplante med blader du kan lage te av og blomster du kan bruke som pynt og smakstilsetter på maten. Blomstene er dessuten meget populære hos både humlen og sommerfuglen.

Fakta om hestemynte:
* Blir 70-100 cm høy.
* Blomsterfarger: Rød, lilla, rosa og hvit.
* Blomstrer fra juli til september.
* Trives i både sol og halvskygge
* Vanlig hagejord og fuktighet
* Kan formeres med frø eller ved å dele rotklumpen.
* Herdig til (og med) sone H5
Kilde for fakta er Tommy Tønsbergs staudebok

Jeg fikk med meg en bit av hestemynten på bildet fra en hagevenn forrige helg og den er nå plantet i Hei-Hallo bedet hvor den passer ypperlig inn med sin sterke farge og lavt krav til stell.

Se hestemynte hos andre bloggere:
Hagen på GranheimSkyggebalkongenMias hagelivHannes hage

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Maritfri, det er sant, den dufter jo godt! Hadde helt glemt det jeg.

  Frøken Solhat, googlet, den så superlekker ut 🙂

  Eva og Sigrid, hyggelig å høre fra dere 🙂

 2. Heia. Den er herdig til H7 siden den vokser i min hage. Hos meg har den ikke begynt å blomstre enda (4 august) men har vokst mye og har blomsterknopper. Så jeg vil nok få gleden jeg også. Kjøpte et eksemplar i fjor sommer og den har vokst mye i år til tross for at vi omtrent har hatt en ikke-sommer i år.

 3. Hei
  Kjøpte hestemynte saft for en tid tilbake
  Og skal forsøke den i dessert
  Lurer på om flere har erfaring med det?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her