Harrusett? Klatrende burgunder hjelm!

Besøkte hagevenn i helgen, og der fant jeg denne rariteten. En klatrende hjelm med en nydelig rødvinsfarge.

Jeg har bildegooglet og føler meg ganske sikker på at dette er Aconitum hemsleyanum, ‘Red Wine’. Den skal være frøekte (dvs at frø fra planten gir like planter som moren). Den blomstrer august-september (oktober) og blir 200-250 cm høy. Ser ut til å ha god herdighet, Jolima på Hagegal rapporterer at den greier seg fint «nord for polarsirkel». Kan stå i både sol og halvskygge.

Gjorde et raskt søk i noen frøbutikker for å ha tips til dere om hvor kjøpe, men fant ikke noen der jeg tittet. Men siden den er frøekte så kan man altså så frø man sanker selv, om du kjenner noen som har den. (Om noen lesere har frø og vil bytte med andre så si i fra så formidler jeg kontakt).

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

  1. En flott plante som har bodd i hagen i noen år. Den blomstrer så seint at den som hovedregel ikke rekker å sette frø. Men når den en skjelden gang flesker til så blir de selvfølgelig høstet og delt på 🙂 Det skjer nok ikke i år, med en forholdsvis kjølig sommer. Aconitumfrø kan vel med stor fordel såes ferske. Har jeg lest 🙂

  2. Aha, nyttig informasjon Maritfri, jeg lurte på å stikke innom hageeieren med hjelm senere i år og sanke frø til lesere, men da er det neppe videre vits. Har forstått at de er litt krevende å få til å spire, greit å vite at det kan være et tips å så fersk, om man får fatt i frøa.

    HildeG, flott å høre!

    Hanna elise, Pilgrim og Tua, hyggelig å høre at dere også liker 🙂

  3. Den var veldig fin! Jeg har akkurat (i august) flyttet og fått en ny type hage stort sett bestående av fjell, furuer og lyng, men med en liten stripe mer «vanlig» hage med gressplen på den ene siden av huset. Jeg har fundert veldig på hva som vil vokse her og er spent på hva våren vil bringe. Siden denne planten virker herdig og ser veldig pen ut kunne jeg gjerne tenke meg å prøve den her 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her