Ny favoritt, Mukdenia rossii ‘Karasuba’. Gørrlekkert bladverk!

Jeg er veldig glad i planter med spennende bladverk fordi det blir litt som å ha blomster hele sesongen rundt. Bladplantene heuchera (alunrot), Brunnera macrophylla (forglemmegeisøster) og hosta (bladlilje) er alle tungt representert i hagen, og nå har jeg en ny favoritt, Mukdenia rossii ‘Karasuba’. (Klikk her for flere innlegg om planter med spennende bladverk)

Mukdenia rossii ‘Karasuba’ kommer opprinnelig fra Kina. Den starter sesongen med noen hvite blomster som kommer før bladene, men det er altså disse som gjør den verdt å samle på. Første året jeg hadde planten var jeg ikke det minste imponert, bladene var grønne og kjedelige. Men det var bare fordi dumme meg hadde satt den i skyggen. Når står den i full sol og har et herlig fargespill, og den røde fargen skal visstnok bli enda mer fremtredende fremover høsten.

Liker ikke å tørke ut, ønsker næringsrik jord, kan trives både i sol og skygge, men for å få farge så må den altså få sol. Herdighet kjenner jeg dessverre ikke, men minst H3 iallefall for det har jeg. Blir omlag 20-30 cm høy.

Ikke en plante du finner i alle hagesenter akkurat, men Planteliste.net har Mukdenia rossii ‘Karasuba’ .

Så lurer jeg jo, er jeg alene i min fascinasjon, eller synes du denne er verdt å jakte på? Og, er bladplanter egentlig kun for de spesielt interesserte?

Denne er nylig flyttet, den vil nok være litt mer fyldig på sidene etterhvert.


Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Vakkert bladverk høyrer til i eit fint staudebed 🙂 Dette var veldig fint!

  Eg har latt nokre bregner som var her frå før få stå, dei passar fint inn saman med det eg har planta. Ein gong gjekk ein gammal mann forbi medan eg luka i bedet. -Ja dei bregnene er ikkje lette å bli kvitt, sa han. -Eg vil ikkje kvitte meg med dei heller, sa eg, dei er jo så fine. -Fine? Dei blømer då ikkje dei, fekk eg til svar. Så det er ikkje alle som ser ting på same måten 🙂

  Lukke til med terassebygging! Det blir heilt sikkert kjempefint!

  Klem 🙂

 2. Bladplanter er en favoritt hos meg også. Spennende å se at det er så avgjørende hvor man plasserer dem. Som du sier; som å ha blomster hele sesongen. Jeg er bare i startfasen, og tar gjerne mot flere forslag, også til de som er vanligere og enklere å få tak i.

 3. Jeg tror nok mange er som deg Åshild, at bladverket er bonus, men jeg har faktisk planter jeg synes er finest _uten_ blomstene.. hihi.

  Marie, ser for meg den mannen ja, sto sikkert og ristet litt oppgitt på hodet 😉

  Ugleloftet, bladplanter er foreløpig ikke det hagesenterene har storsatsning på, men det de fleste steder har nå et ok utvalg av hosta og heuchera i det minste. Brunnera ‘Jack Frost’ dukker også ofte opp. Og så har man jo gamle klassikere som lammeøre, den har flott sølvgrått bladverk og bør være meget enkel å få tak i.

 4. Hosta har jeg tre typer av – og er stadig på jakt etter flere. Lammeøre fikk jeg også en avlegger av i fjor. Alunrot er også nydelig synes jeg. De to andre skal jeg holde utkikk etter – takk for tips!

 5. Jeg er helt frelst på bladplanter, og er vel det en kan kalle bladfrik! Jeg suger til meg alle planteforslag som blir presentert, og denne var jo griselekker delux! Og tenk når den kler på seg høstfarger for fullt! Gleder meg til å se!

 6. Jeg tror nok mange er som deg Åshild, at bladverket er bonus, men jeg har faktisk planter jeg synes er finest _uten_ blomstene.. hihi.

  Marie, ser for meg den mannen ja, sto sikkert og ristet litt oppgitt på hodet 😉

  Ugleloftet, bladplanter er foreløpig ikke det hagesenterene har storsatsning på, men det de fleste steder har nå et ok utvalg av hosta og heuchera i det minste. Brunnera ‘Jack Frost’ dukker også ofte opp. Og så har man jo gamle klassikere som lammeøre, den har flott sølvgrått bladverk og bør være meget enkel å få tak i.

 7. Du er ikke alene om å elske bladplanter, jeg er en av dem også 🙂 Fint med planter som er vakre hele sesongen, ikke bare i en kort blomstringsperiode.

 8. Nå angrer jeg på at denne lekre planten ikke ble med på siste bestilling 🙂 Det kan jeg selvfølgelig rette på…?
  Og fra det ene til det andre, ja så lurte jeg på om du hadde kikket på eposten med forslag til gjesteblogginnlegg? Om jeg får «grønt lys» kan jeg ferdigstille det hele.. Før Forumtreffet.
  Kanskje neste treff kan være på terassen din?

 9. Krepsemor, bladfrik var et flott utrykk 😀

  Tua, så fint å høre at du også ser sjarmen i det vakre bladverket.

  Maritfri, hehe, den kom kun med på min liste fordi mannen ville ha den, jeg var temmelig skeptisk. Nok en gang fikk han rett, fint å være to!
  Min ble bestilt via en import på Hagegal organisert av Trine, men som du ser så har jo Plantelister den, og han har jo mye rart annet og han, sånn at de slipper å reise alene 😉 Min er faktisk delbar, men har venteliste, ellers skulle jeg gjerne sendt deg og alle andre en bit.
  Og et treff håper jeg vi kan få til på terrassen en dag, behøver jo ikke være så mange som på forumstreff, men om helsa er snill så håper jeg å kunne være mer sosial «snart».

 10. Krepsemor, bladfrik var et flott utrykk 😀

  Tua, så fint å høre at du også ser sjarmen i det vakre bladverket.

  Maritfri, hehe, den kom kun med på min liste fordi mannen ville ha den, jeg var temmelig skeptisk. Nok en gang fikk han rett, fint å være to!
  Min ble bestilt via en import på Hagegal organisert av Trine, men som du ser så har jo Plantelister den, og han har jo mye rart annet og han, sånn at de slipper å reise alene 😉 Min er faktisk delbar, men har venteliste, ellers skulle jeg gjerne sendt deg og alle andre en bit.
  Og et treff håper jeg vi kan få til på terrassen en dag, behøver jo ikke være så mange som på forumstreff, men om helsa er snill så håper jeg å kunne være mer sosial «snart».

 11. Så gøy at de har den på hagesenteret!
  Er det dette hagesenteret mon tro: http://fjellhager.no/

  Var det produsentlapp på den så man kunne se hvor planten kom fra? Spent på om det er noe de har importert sjøl, eller om en av de norske importørene har satt den i sortement.

 12. Så gøy at de har den på hagesenteret!
  Er det dette hagesenteret mon tro: http://fjellhager.no/

  Var det produsentlapp på den så man kunne se hvor planten kom fra? Spent på om det er noe de har importert sjøl, eller om en av de norske importørene har satt den i sortement.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her