Rosegele oppskrift

rosegele
Lyst til å by gjestene på noe spesielt? Følg oppskriften og lag rosegele! Det dufter og smaker som den søteste sommer 🙂

Roser er spiselige og har i flere hundre år blitt brukt for å tilsette aroma til kaker og drikke. Det er kronbladene du spiser, og du kan bruke alle duftende roser så fremt det er kronblader fra roser du veit ikke har blitt sprøytet.

Min rosegele er laget på rosen Minette som har mye duft og er meget godt egnet til rosegele. Du kan plukke roseblader fra en enkelt rosesort, eller fra flere ulike, det vil kunne gi ulike smaker og farge.

Oppskrift rosegele:

– 1.2 liter roseblader
– 1 liter vann
– 1 kg sukker
– 1 ts sitronsyre
– 1 flaske Certo fruktpektin.

Slik gjør du det:
1. Plukk friske kronblader, sorter ut senteret. Det er mest aroma (smak/duft) om du plukker tidlig på morgenen, eller i skyggen, og det er mest aroma i knopper og nylig utsprungne.
2. Legg rosens kronblader i en bolle og hell over kokende vann. La stå og trekke i 25 minutter.
3. Sil massen gjennom et kjøkkenklede eller veldig fin sikt slik at du får silt vannet fra kronbladene. La det siles naturlig, ikke klem. Kronbladene kastes så.
4. Tilsett sukker, sitronsyre og certo til vesken og la fosskoke i en par minutter. Fjern skum underveis, (bruk en skje og løft ut skum som dannes på overflaten).
5. Ta geletest for å sjekke om rosegeleen er stiv. (Det kan være vrient å få den skikkelig stiv. Les om geletest og triks for stiv gele her).
6. Hell på rene glass, la kjøle ned før du setter på lokkene.

Smakssetting og bruk:
Som sagt så vil typen roser ha mye å si for smaken (og duften) på syltetøyet. Du kan i tillegg påvirke med mengden sukker, ha i litt ekstra sitron, eller ved å feks tilsette en syrlig likør.

Rosegeleen kan brukes til å smaksette kaker, feks på en ostekake, på vafler og kjeks eller sprøytet inn i cupcakes. Jeg har også sett at rosegele brukes som tilbehør til kjøttmiddag, men jeg er nå litt mer skeptisk til akkurat den smakskombinasjonen.

Oppskriften er basert på oppskrift fra Solfrid Cristina Kvernsveen, men jeg har endret litt på den oppetter.

Lær om andre spiselige blomster på stikkordet spiselige blomster! Og du, om du synes det er gøy med rosegeleoppskrift så del gjerne artikkelen med venner 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Flott med gele; men hvordan kan jeg lage myntegele med god farge og smak? Kan en blande med eple(kart?) for p få naturlig pektin?

 2. Hvor får du kjøpt certo? 🙂

  Jeg har rosa rugosa med masse blomster. Den er sprøyta med grønnsåpe mot lus, men det går vel kanskje ikke under sprøyting? 🙂

 3. Hei Kirsti, Der har jeg ikke gode råd dessverre. Men Gunda har skrevet syltebok, hun har sikkert tips til deg:
  http://altgodt.wordpress.com/

  Gårdsjenta, em, aner ikke. Denne geleen ble laget i fjor, og den ble da laget på gammel flaske. Jeg vil tro du får den på litt godt asorterte matbutikker, mulig de ikke har det året rundt, men burde ha det nå. Spør de, hender det står på merkelige steder.

  Loftskroken, roser er morsomt å ha til mat, høres supert ut med tørkede roseflak i marengsen!

 4. Hei Kirsti, Der har jeg ikke gode råd dessverre. Men Gunda har skrevet syltebok, hun har sikkert tips til deg:
  http://altgodt.wordpress.com/

  Gårdsjenta, em, aner ikke. Denne geleen ble laget i fjor, og den ble da laget på gammel flaske. Jeg vil tro du får den på litt godt asorterte matbutikker, mulig de ikke har det året rundt, men burde ha det nå. Spør de, hender det står på merkelige steder.

  Loftskroken, roser er morsomt å ha til mat, høres supert ut med tørkede roseflak i marengsen!

 5. Gårdsjenta, glemte å svare på del to.
  Grønnsåpe er ikke noe problem om du har sprøytet med. Jeg ville vel ikke akkurat dyppe den i grønnsåpe før du lager gelen, men det har mest med smaken å gjøre 😉

 6. Dette tror jeg må prøves ut. Har blinket ut en rose med nydelig duft. Så da er det bare å håpe på sol …sol så det blir mange blomster å høste. 🙂 Tusen takk for flott innlegg fra deg.

 7. Hiver meg på:
  Pektin har de på de fleste butikker.
  Kirsti:Myntegele, granskudd gele osv kan lages på samme måte. Rips og eplekart inneholder naturlig prktin, de fleste andre sorter må pektinet tilsettes:)

  Line

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her