Verbena Hastata, Tårnjernurt: Høy, lett og lekker staude

Jeg har stor sans for høye stauder som er så nette at en kan se gjennom de.  Det er fint å få blomstringen opp i øyehøyde, uten at det blir kompakt. Tårnjernurt er et nydelig bidrag til sammenplantninger, både i staudebed og sammen med busker.

Fakta om Tårnjernurt, Verbena hastata:
* Høyde: ca 100-180 cm.
* Herdighet: Har ikke funnet norsk kilde, men jeg har sett den i H4 hage, så minst det og den er merket USDA 3 så den burde i teorien være herdig i nesten hele Norge. Har du erfaring på herdighet så blir jeg glad for tips!
Oppdatert i 2014: jeg har fått tips om at den nå er satt til H6
* Sol, vann, næring: Jeg baserer meg igjen på amerikansk kilder. Planten ser ikke ut til å være kravstor på plassering, vanlig hagejord  skal være greit, og den trives også i fuktigere jordtyper. Foretrekker full sol. Har sett den vokse i ulike hager med ulike forhold så den virker tolerant.
* Blomster: Opprinnelig farge er lilla som er nær verbena bonariensis i fargen. Er også å få i rosa som jeg viser her, og hvit. Blomstrer nå i august.
* Formering: Må sås på vinter og settes ut slik at frøene får kuldebehandling. Jeg har sådd uten å lykkes selv, det var vel der jeg svikta vil jeg tro. Selvsår seg.
* Hvor kjøpe: Ikke direkte uvanlig i salg på frø, men ikke vanlig nok til at du finner den i hagesenteret. På nett derimot er det godt utvalg, blant annet har Garden living både blå, hvit og rosa.  Impecta har, og  og Plant world seeds. Jeg har ikke sett planter til salgs i butikker. Ettersom den selvsår seg så kan du bytte til deg småplanter fra andre.

Jeg har vært uten hastata her i hagen dessverre, men fikk for to uker siden fikk jeg en haug prikleplanter av Maria så til neste år blir det 1000 slanke spir hos meg også 🙂 Bildene er fotografert i hagen til Maria.

Har du tårnjernurt? Kjempefint om du kan dele dine erfaringer i kommentarfeltet, svært verdifullt for andre som får lyst på skjønnheten.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

32 KOMMENTARER

 1. Den var staselig JA!
  Skal ha hagevandring etter helga då må eg høyre om nokon har denne planta og om dei har ein liten frøplante til overs 🙂
  Det er så likt meg, får så lyst på allt….:D
  Men denne var då skikkelig fin, så verdt et forsøk.
  Takk for tippset.
  Ha en flott dag

 2. Denne så jeg i Hagetiden en gang og synes den var kjempefin. Der sto det at den kunne bli høyere enn det jeg fant ut ved litt nærmere undesøkelser og da ble jeg litt skuffet. Har flere kjempeverbena som jeg overvintrer inne og de er ulik i form men farge er ganske lik. God lørdag!

 3. Kildene er veldig uenige på høyder på denne, det kommer antageligvis mye an på hvor godt jordsmonn det er. Høyden jeg har oppgitt er delvis basert på hva jeg har sett omtalt og hva jeg har sett i virkeligheten. Noen kilder hevder den kun blir 60 cm høy, det tror jeg ikke noe på, da skal den lide. Jeg har aldri sett disse under en meter når de har vokst seg til, vil vel si det er vanligere at den ligger over 120cm (første året er de naturligvis under meteren).

  – vrient å gi presis informasjon på planter, det er så mange faktorer som spiller inn. Derfor er det alltid flott å få innspill fra de som har den i hagen selv 😀

  Hehe, MarJE, det er lett å få en lang ønskeliste ja 😉

 4. Jeg har en navnløs plante som jeg har fått på et hagetreff. Den er mere lilla enn din, men ellers helt lik. Den har klart seg fint her hos meg, i Bergen. Kommer trofast igjen år etter år. Den har ikke lagt noe særlig på seg og har heller ikke, som jeg har sett, frøsådd seg. Min plante står i såkaldt full sol, men jeg minner på at jeg bor i Bergen (på en vestvendt tomt..) Planten blomstrer nå og den er godt selskap til feks dagliljer.

 5. Veldig flott plante dette! Jeg tror det er ‘Rosea’ du har. Den «vanlige» Verbena hastata er mer blålilla i blomsten. Jeg har de begge to. Jeg har et lite innlegg i min blogg, der det er bilde av ‘Rosea’. Hvis jeg får til å lage lenke, ligger innlegget her.
  Det finnes som du også har oppdaget, ikke mye norsk informasjon om denne. Jeg har vært veldig usikker på hvor herdig den er, har lest at den er var for vinterfukt, men blir jo litt beroliget når jeg ser at den klarer vinteren hos Maritfri i Bergen. Mine planter overlevde jo også første vinteren ute i potter.
  I sommer så jeg den for første gang til salgs i staudeavdelingen i mitt lokale hagesenter, BoGrønt.

 6. Den var staselig JA!
  Skal ha hagevandring etter helga då må eg høyre om nokon har denne planta og om dei har ein liten frøplante til overs 🙂
  Det er så likt meg, får så lyst på allt….:D
  Men denne var då skikkelig fin, så verdt et forsøk.
  Takk for tippset.
  Ha en flott dag

 7. Takker Mariann, jeg har fått bekreftet fra plantens eier at det er en Rosea 🙂
  Interessant at BoGrønt selger den, det er super nyhet!

  Maritfri, da har du nok den lilla sorten av den tenke rjeg. Fint å høre at den trives i Bergen!

  Villrose, hehe, jeg skal prøve å så den hvite i vinter, igjen… 😉

  Ugleloftet, og om det er den så får du se rundt beina dens om du finner småplanter 😀

 8. Jeg har både den rosa og den hvite som jeg har sådd fra frø.
  Jeg liker best den rosa, den har mer elegante og lengre blomsterspir en den hvite. Mine er ca rundt 140 cm høye.

  De hvite står i måneskinnsbedet mitt og blomstrer fint nå:) De er fine de også, men de drar ikke like mye oppmerksomhet som det de rosa gjør.
  Jeg fikk lite spiring på frøene som jeg sådde inne. de som ble sådd direkte i kaldbenken derimot spirte som bare det:)
  Fin lørdag til deg Anne:) Klem Ellen

 9. Takker Mariann, jeg har fått bekreftet fra plantens eier at det er en Rosea 🙂
  Interessant at BoGrønt selger den, det er super nyhet!

  Maritfri, da har du nok den lilla sorten av den tenke rjeg. Fint å høre at den trives i Bergen!

  Villrose, hehe, jeg skal prøve å så den hvite i vinter, igjen… 😉

  Ugleloftet, og om det er den så får du se rundt beina dens om du finner småplanter 😀

 10. Jeg har både den rosa og den hvite som jeg har sådd fra frø.
  Jeg liker best den rosa, den har mer elegante og lengre blomsterspir en den hvite. Mine er ca rundt 140 cm høye.

  De hvite står i måneskinnsbedet mitt og blomstrer fint nå:) De er fine de også, men de drar ikke like mye oppmerksomhet som det de rosa gjør.
  Jeg fikk lite spiring på frøene som jeg sådde inne. de som ble sådd direkte i kaldbenken derimot spirte som bare det:)
  Fin lørdag til deg Anne:) Klem Ellen

 11. Så flott tips Ellen, ante ikke at den hvite ikke har like lange spir som den rosa!
  Skal så ut i høst ja, det er nok det smarte.

  Aud Irene, juppjupp. Jeg har en annen favoritt jeg skal vise i neste uke, akeleiefrøsjterne 😀

 12. Jepp, jeg er storfan, og i forrigårs kom jeg over to nye skjønnheter som fikk være med hjem 😀
  Den ene har den vidunderlige selvlysende lillafargen en par av de har, og jeg er spent på om jeg greier å fange opp med kameralinsa..

 13. Disse ser jeg fra kjøkkenvinduet hver dag, i naboens flotte bed. De står sammen med høye gress og solhatt. Idag var vi ute og målte høyden. Han har både den rosa og blålilla – begge ca 170 høye. Den rosa står i full sol, mens den blålilla mot nord og mer skyggefullt. H4 hos oss. Men vinteren var jo mild i år. Så de er ikke kravstore. De ble plantet i fjor. Og nå er det flere frøplanter, og jeg skal få….. 🙂

 14. Grethe, så morro at de er så høye hos han, og superdupert at du får frøplanter 😀

  Er blomsterspirene like på den blå og lilla? altså, er eneste synlige forskjell fargen på de?

 15. Ja, Verbena Hastata er noe av det vakreste blant stauder, og den passer til alt: i en naturpreget beplantning og i et rosebed. Jeg har plutselig fått mange frøplanter over det hele, så nå er jeg sikret! De er lette å flytte. Hilsen «hagoman»

  • En av ildsjelene for Hageselskapet Gjøviks plante(loppe)marked, har hatt den for salg flere ganger. Hun sår dem, så de har vært ganske puslete og små til markedet i månedsskiftet mai/juni. Dermed har ikke folk sett sin besøkelsestid. Selv har hun store, fine planter i sone H5/6, og hun rekker å høste modne frø.

   Aud Berit

 16. Verbena Hastata står flott og høyreist i blomst ennå til tross for regn og sterk vind!
  Virkelig en oppstrammer for et bed i høstskrud. Det står noen søte stjerneskjermer i rosa og skarlagensrødt som reblomstrer rett inntil, pluss Kalamint, og det er fantastisk vakkert!

 17. Jeg ville gjeeeerne hatt en slik til krukkehagen i Krybbesmauet ! Jeg forsøker å få fatt i så mange forskjellige planter jeg kan få plass til…Fint for humler og andre insekter ( eh, snutebillene fortjener ikkenåkka ! ) og fint for oss andre…Mange mennesker kommerforbi for å kikke og fotografere i Krybbesmauet ( i Bergen), både fastboende og turister, gjerne ett-par hundre i timen…Det gir meg mange muligheter for hyggelig haveprat, ofte på totalt fremmedlandsk. Da er det godt at vi har latin, skal æ si dåkker 🙂

 18. 2017: Den er å få kjøpt på Gjennestad hagesenter i Stokke i Vestfold

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her