Anne in Wonderland!

Hehe, fikk litt Alice in Wonderland følelse av disse  🙂

Plantene på bildet er jordskokk!
Jordskokk er en knoll som oppfører seg litt som potet, men den er  enklere å dyrke. Vinterherdig så den blir flerårig uten noe styr, og trenger absolutt ingen hypping eller noe slik utover gjødsel og litt løs jord. Vokser fort og greit og kan bli temmelig høy 😀

Den har nydelige gule blomster som minner om solsikker og gjør den til en fullgod prydplante, og så er den altså god å spise 🙂

– Les om jordskokk hos Bioforsk
– Lenke rett til Bioforsk sin dyrkningsveileder

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Jeg dyrker jordskokk for første gang i år. De blomstrer ikke (enda?) og har heller ikke blitt så alt for høye. Å bruke jordskokk som hekk/skjerm for innsyn var ingen dum ide.

 2. Veldig gode å spise faktisk! Anbefaler kremet jordskokksuppe med et par pestodrypp, en pepperaktig olivenolje og dryss av knust sprøstekt serranoskinke 🙂

 3. jeg fikk noen knoller for 3 år siden og har høstet enorme mengder siden. Artig at jordskokken har 2 sesonger; om høsten og om våren. Å servere jordskokkpuré av fersk jordskokk om våren oppfattes som svært eksklusivt.

 4. Ahh… Jordskokk! En herlig plante! Min er så høy i år igjen, at jeg begynte å lurer litt. Det stormer så mye, at jeg faktisk måtte ut og støtte opp. Hadde jeg aldri trodd, men men.. Litt støtte måtte til faktisk. Nå er skokken 250cm og den vokser og vokser..

  Kjempegod som mos, og enda bedre knapt stekt i skiver i meierismør med pepper, og bittelitt salt på:)Nam!

  Og ja, Anne! Gunda trenger et «blad»!

  Ønsker deg en fin fin helg:)Klem

 5. Dette var et flott innlegg..Jeg har sånn i hagen og nå har du lært meg at de heter jordskokk. Hurra.
  Nå skal jeg se på lenkene du har lagt ut 🙂

  Ha fin søndag. Jeg skal i hagen og se på jorskokkene mine 🙂

 6. Litt av en kjempe, gitt. Den er jo veldig fin for å skape høyde i hagen også for oss som ikke har så diger hage. Viktig med høye planter også. Skal notere meg denne 😉 God søndag til deg!

 7. Hei 🙂
  Jordskokk er en sånn gøyal grønnsak som ble glemt bort i mange år men som nå de siste 5-10 årene har blitt synligere. Kjempeflott med oppskriftstips og supert at dere deler erfaring på å dyrke!

  På Facebook-kommentarfeltet så er det flere som varsler om at den kan bli litt pågående. Om den trives så kan den spre seg utover, slik at det kan være greit å ikke plante den rett i et staudebed. https://www.facebook.com/Moseplassen/posts/485516218133892

 8. Hei 🙂
  Jordskokk er en sånn gøyal grønnsak som ble glemt bort i mange år men som nå de siste 5-10 årene har blitt synligere. Kjempeflott med oppskriftstips og supert at dere deler erfaring på å dyrke!

  På Facebook-kommentarfeltet så er det flere som varsler om at den kan bli litt pågående. Om den trives så kan den spre seg utover, slik at det kan være greit å ikke plante den rett i et staudebed. https://www.facebook.com/Mosep

 9. Jordskokk sprer seg. Knollene eser ut og om du ikke liker det, eller ikke har plass, så plant dem i en kasse:)Går fint ann det.
  Noen bruker jordskokk som hekk, men det kan ikke jeg som har storm og det som værre er, innom hagen.
  Tips: Jordskokken kan være litt trøblete å oppbevare til neste år.
  Mine hadde jeg i hagen, bare gravde opp det jeg brukte og lot resten være i bedet, med dekke på.
  Men, jeg prøvde og å ha noen knoller i en plastpose(ikke tett) i grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Helt fine etter vinteren, og nydelig til middag:)

  Og når alt er borte fra hagen, alt visnet ned eller frosset, så blomstrer jordskokken med nydelige gule blomster:)
  Fine i vaser og står lenge.

  🙂

 10. Halois.
  Denne er jeg nysgjerrig på. Ble tilbudt noen knoller av en hagevenn. Forstår den IKKE bør settes i bed.

  Men skal de tas opp på høsten a la georginer?

 11. Hei Elisabeth. Den er vinterherdig og kan greie seg i bakken selv om denne fryser. Tåler ned til 20-30 minusgrader! Men det forutsetter at du har snødekke, og at du ikke har surklende våt jord. Om du ønsker å ta de inn for vinteren så oppbevares de som potet og georgine ja. Se også tips fra andre lesre i kommentarfeltet 🙂

  Kathrine, takk for tips 🙂

 12. Hei.
  Eg vil og ha jordskokk!! Kan eg bare plante de som ligger i kjøledisken på Rema, eller må eg kjøpe på hagesenter eller lignende? Innbiller meg at de er litt vanskelig å få fatt i for oss uti hutiheita..?

 13. Line, jeg veit faktisk ikke, men tror nok at du i teorien kan plante de ja, tror ikke det er sykdomspotensiale på de iallefall (derfor man ikke skal plante poteter som ikke selges som settepoteter).

  Eneste er at du ikke nødvendigvis får best resultat av å plante de fra grønnsaksdisken ettersom de kan være produsert i sydligere europa hvor de har lengre sesong.

  Veit ikke hvem som selger jordskokk-knoller jeg. Håper noen andre veit?

 14. Line, jeg veit faktisk ikke, men tror nok at du i teorien kan plante de ja, tror ikke det er sykdomspotensiale på de iallefall (derfor man ikke skal plante poteter som ikke selges som settepoteter).

  Eneste er at du ikke nødvendigvis får best resultat av å plante de fra grønnsaksdisken ettersom de kan være produsert i sydligere europa hvor de har lengre sesong.

  Veit ikke hvem som selger jordskokk-knoller jeg. Håper noen andre veit?

 15. Hei, jeg satte i dag for første gang. Fikk dem gratis i Haugesund . Og kona fant dem på nettet. Det har vært en del på Finn synd noen prøver å bli rike i stede for å dele. En bør ikke plante i fra butikken for en vet ikke opprinnelsen og da kan det bli sykdommer.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her