Fem gode grunner til å ikke rydde i hagen:

Rydder du fordi du tror du må?
For hagen sin del så kan litt rufs være fordelaktig, og her er fem gode grunner til å rydde mindre, så kan du heller bruke tiden din på å nyte hagen 😉

1. La kvisthaugen ligge, er du heldig flytter pinnsvinet inn i den.
2. Visne blader blir til jord, veldig god og næringsrik jord som er full av nyttegjørende småkryp. Så la heller bladene ligge der de er under busker og mellom stauder, (men ikke for tykke lag).
3. Ugress kan også være nyttig. Brennesle og tistel er vertsplanter for sommerfugllarver så kanskje det er greit om det er rufsete bak garasjen?
4. Ikke alle fugler vil bo i fuglekasser, kanskje ditt rot kan bli noen annens bolig?
5. Ikke mas med å klippe ned staudene på høsten. Blader og stilker beskytter så la de være til over vinteren. Og om du lar frøstendene stå så blir de dekorative i rim og mat for fugl.

Ha en god hageuke, husk å ta deg tid til å fange opplevelser!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Fine påminnelser. Og lar man gresset ligge på plenen etter at man har klippet den, gjødsler man den samtidig – og sørger for fest for meitemarkene påfølgende natt.

 2. Joda Eva, det stemmer vel, om man har brunsnegler. Men jeg viet ikke om det blir flere eller færre av at det er rot, eller om det bare er det at man finner de lettest der det er rot. (om du forstår). Litt rot kan dessuten bidra til mangfold i hagen, et mangfold som kan bidra til å spise på sneglebestanden. Selv om jeg tror det har begrenset effekt om man er sterkt iberiarammet da.

  Mor Inges, ja det er bare å la det stå til våren 🙂

  Ugleloftet, ja! Far flira nok litt når det ble veldig moderne med sånne bioklippere, for det der har vi bedrevet i alle år. Klipper ofte og lar det ligge.

 3. Herlig innlegg på Moseplassen idag. Biologisk mangfold er viktig for vår egen overlevelse til syvende og sist. Vi er avhengige av insektene for at blomstene skal bli bestøvet og bli til mat og ikke bare forbli en blomst som visner.

  De siste årene er antallet humler kraftig redusert. Flere fruktdyrkere melder om færre frukter på trærne. De vet ikke årsaken til humlenes tilbakegang. Det er flere teorier. En årsak kan være at det er for lite villmark med villblomster. Noe som gjør at humlene ikke får nok nektar til å overleve. Hvis alle hadde litt mer villmark i hagene sine, så kan det hjelpe, sies det.

 4. Herlig innlegg på Moseplassen idag. Biologisk mangfold er viktig for vår egen overlevelse til syvende og sist. Vi er avhengige av insektene for at blomstene skal bli bestøvet og bli til mat og ikke bare forbli en blomst som visner.

  De siste årene er antallet humler kraftig redusert. Flere fruktdyrkere melder om færre frukter på trærne. De vet ikke årsaken til humlenes tilbakegang. Det er flere teorier. En årsak kan være at det er for lite villmark med villblomster. Noe som gjør at humlene ikke får nok nektar til å overleve. Hvis alle hadde litt mer villmark i hagene sine, så kan det hjelpe, sies det.

 5. Godt det ikke bare er meg som klarer å se på gressrufser, smågrønt mellom staudene, frøstander og visne blad. Tror det er så viktig å minne om mangfoldet i hagen. Hører fremdeles mange som vil bruke ugressmiddel og gift…skaff et pinnsvin eller en dam med padder og frosk så skal du se brunsneglebestanden minker…gift i Hagen forsvinner aldri, bare så det er sagt. Insektsmiddel er giftig for fugler, frosk og bier og for oss mennesker. Spill på lag med naturen, velg planter snegler ikke liker. Bruk kaffe eller andre naturlige metoder. En vakker iskald vinter skal du se at brunsnegler forsvinner av seg selv.

 6. hihi, tenkte meg at dette var et innlegg mange kunne like ja 😉 Overentusiastisk rydding i hagen er oppskrytt 😀

  Biologisk mangfold i hagen er supersmart, og det er ikke mye som skal til for å hjelpe ti heller. Litt smart valg av planter, litt mindre rydding, litt høyere toleranse for at plantene har noen hull her og der, og veldig gjerne om en har tid en vile til å holde et løpende øye med hagen så en kan stoppe uønskede innsekt i tide, feks lus, ved å knuse eller spyle av før det har blitt monsterinvasjon.

  Novembersymra, jeg tror også det hjelper å ha naturlige fiender, men det er ikke nok alene dessverre om man er blant de mest rammede av iberia.

 7. hihi, tenkte meg at dette var et innlegg mange kunne like ja 😉 Overentusiastisk rydding i hagen er oppskrytt 😀

  Biologisk mangfold i hagen er supersmart, og det er ikke mye som skal til for å hjelpe ti heller. Litt smart valg av planter, litt mindre rydding, litt høyere toleranse for at plantene har noen hull her og der, og veldig gjerne om en har tid en vile til å holde et løpende øye med hagen så en kan stoppe uønskede innsekt i tide, feks lus, ved å knuse eller spyle av før det har blitt monsterinvasjon.

  Novembersymra, jeg tror også det hjelper å ha naturlige fiender, men det er ikke nok alene dessverre om man er blant de mest rammede av iberia.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her