Finalerunde: Stem frem høsthagefavorittene!

Aiaiai, denne gangen har dere virkelig overgått dere selv med bidragene! 71 herlige høstgleder, og et utrolig spenn. Håper dere alle har like mye glede og nytte av denne samlingen som jeg har 🙂

Dette er altså i finalen, og jeg har satt sammen en finalegruppe på 20 bidrag som dere nå skal stemme frem vinner fra. Det var ikke lett å velge ut finalistene! Faktisk var det så vanskelig at jeg til slutt måtte få noen til å hjelpe meg med å finne finalegruppen så det kunne bli så rettferdig som mulig.

Alle finalekandidatene er presentert under her med ett bilde og noe av teksten. For hver femte kandidat så dukker det opp stemmebokser. Du kan gi EN stemme til SÅ MANGE DU ØNSKER. Oppdelingen i «grupper» påvirker ikke resultatet, det er bare for å gjøre det enklere å huske kandidatene. Den som får flest stemmer av alle 20 bidragene vinner konkurransen. Avstemningen er åpen til 19. september kl 12.00. (utvidet med en halv dag i forhold til planlegging pga tekniske utfordringer i natt).

Topp fem vinner hver sin superpakke med løk fra NELSON GARDEN. Det er en litt eklektisk miks av krokus og botaniske tulipaner og prydtulipaner og alium og påskeliljer og stjerner. Faktisk så er disse 17 pakkene løk det jeg hadde satt opp på min egen ønskeliste til Nelson, (de kontaktet meg og ville gi meg løk). Jeg spurte så om de ville stille noen pakker løk til en konkurranse. Det sa de ja til, og flesket til med å gi dere også den samme pakken 🙂 Jeg er veldig veldig glad for å få lov å spre all denne høstløken utover kan dere tro!
Nå gleder meg vilt til våren og det blomstrer i min, og kanskje også din hage 🙂

Husk å klikke deg videre inn i bidragene, mange av de har mer tekst og flere bilder der!
20 ting som sprer glede i hagen om høsten:

Et hageprosjekt, gul løk
Min favoritt i hagen akkurat nå er løk-blomsten! Når vanlig gul løk setter blomst blir det ikke store løken å spise, men de vakre blomstene veier opp for tapt avling. Ute i hagen gjør den løk bedet fint og inne i et glass er blomsten også lekker. Blomstene står i tillegg lenge både inne og ute!

Enerhagen, solbrud
Denne Solbruden betyr noe helt spesielt for meg. Det var den første stauden jeg satte i jorden da jeg startet hagelivet på Enerhagen (2009). Den har vokst seg så stor og vakker gjennom årene, og gir meg enorm glede og nytelse gjennom sommeren og utover høsten. Jeg synes den er så enkel, men samtidig så dekorerende, livlig og sterk. Solbruden ble et enkelt valg da jeg tok mot til meg å delta i høstkonkurransen og ikke minst var den selvskreven på hedersplass i den nye bloggen min.

Rantenhagen, blomsterfluen og Sanguisorba albiflora
Hvem er egentlig vakrest i hagen her? En gjennomgang av siste ukes bilder avslører raskt hva fokuset har vært rettet mot. Er du med? Blomsterfluene. Selvfølgelig! Disse hagens små alver. Med sine yndige små fjes, store dådyrøyne og lekkert ikledd friske farger og dunete pels. Flittig arbeidene. I grasiøse svev før de går inn for landing. I det aller helligste. Aladdins hule. Skattekisten.
Og kamera går mens blomsterfluene danser for åpen sene og Fru Ranten full av beundring visker. Du er så vakker!

Sunnivas hage, Alpeedelweiss.
Mitt bidrag er denne alpeedelweissen. Jeg plantet den for en måned siden, og nå var den plutselig blitt så fin. Den står plantet sammen med en alunrot som er burgunder med sølv. Jeg liker så godt kombinasjonern burgunder og sølv blader, særlig om høsten.
Planen er at dette bedet skal bli helt tett av blader i disse fargene, men da bedet endelig ble ferdig var det ikke så mye igjen å velge i som hadde rett farge, høyde og var uten snegler. Alunroten hadde jeg fra før, fikk den til bursdagen min i fjor, og alpeedelveissen var den siste som var igjen. Den var litt tufs da jeg kjøpte den, men det har den tatt igjen.

Marits hagekos og litt til, rose
Og jeg velger en rose som blomstrer så fint nå, fargen er jo også litt høst.
Rosen er en potterose som jeg plantet ut for mange år siden, så navn vet jeg ikke.


‘); // ]]>

Ugleloftet, solsikke
Den er størst, den er gulest og den er sådd, ompottet og kjærlig vannet gjennom hele sesongen av en lyslugg på sju år.
Da jeg var en sjuårig lyslugg var det tanten min som tok meg med rundt i sin hage. Som fortalte meg hva blomstene het, gav meg mitt eget bed, mine egne hageredskaper og sådde både reddiker og fremtidig hageglede sammen med meg. Jeg forsøker å gi den gaven videre til mine barn. De får være med, de får vite, de får kjenne på og smake. Og de får dyrke sitt eget. Min gutt er så stolt av solsikken sin at han nesten henter inn fremmede fra gata for å vise den frem.

Påfuglens hemmelighet, Solhatt
Jeg deltage med mine Solhatte. Jeg bliver mere og mere glad for denne plante. Nøjsom og nem og kan passe sig selv. Det er første år, at den gror så lystigt her i haven som i år. Og hvor er det skønt.
Nu skal jeg så på jagt efter flere slags, nu jeg er blevet bidt af en Solhat.
Jeg har har den også i disse to, så lidt er der da og nyde:

Tigerliljes grøne gleder, kyss-meg-over-gjerdet
Mine hausthagegleder no er digre og gule! Favoritten er kyss-meg-over-gjerdet. Eg synest det er eit flott namn på ein staseleg og storvokst staude, bedre enn det kjedelege namnet gjerdesolhatt (Rudbeckia lacinata). Og sjølsagt er planta plassert attmed gjerdet mot naboen, og gir han meir oppmersomheit enn eg får…Men der er andre digre og gule: Rusoløye (Heliopsis helianthoides) fyller ut ein ledig plass i ripshekken utan problem. Den siste gule kjempeplanta er jordskokken. Eg trudde at eg hadde kontroll på kvar jordskokken voks i hagen, men dei dukker opp både her og der. Og eg har ikkje hjerte til å rive opp planter som er til både pryd og nytte.

Mariann Gåsland, høstfloks
Høstfloksen er min favoritt i september. Bildet er tatt i min hage.

Rasmusknatten, salamander
På Rasmusknatten har vi ikke innlagt vann så vi må enten hente vann i brønnen eller sette ut bøtter og samle vann når det regner.
I fjor høst da husbonden var i brønnen og hentet vann kom han tilbake med denne lille gjesten. Det er helt klart en salamander, men om det er en stor eller liten sådan skal jeg overlate til ekspertene å uttale seg om. Etter litt leting på nettet tror jeg det må være en liten salamander uten at jeg er helt sikker. Begge artene står på rødlisten så vi er ikke lite stole over at vi har en slik sjelden gjest i hyttehagen.


‘); // ]]>

Tullik, kinasøte
Kinasøten (Gentiana) blømer fint på hausten og lyser opp med stripete skjørt og blondekant.

Antellas landliv, Georgine
‘La Castle’ er det flotteste eksemplar av blomst jeg har i hagen nå! Dette er ei georgine…som gir sitt beste i august og september!
Denne er kremhvit, og blomsten måler ca 25 cm i diameter. Den trenger ikke oppbinding, Bladverket er stort, og hele planten er kraftig! Denne kjøpte jeg som knoll i 2011 og heldigvis klarte den vinteren i kjelleren.
Alle mine georginer får en dose med naturgjødsel når jeg setter knollen eller planter ut planter.
De får et dekke av plenklipp som holder på fuktigheten utover på sommeren(i år har jo ikke det vært nødvendig)!!

Dealer in hope, Rosen ‘The Fairy’
Høsthagens optimist: Markdekkende og lyserosa er ‘The Fairy’ definitivt ikke stor nok til å klatre opp i roseportalen min, men fra denne vinkelen ser det nesten ut til at hun har slike ambisjoner.
Evig optimist som hun er, settes drøssevis av knopper flere ganger i sesongen som takk for en god omgang med kugjødselkompost eller to – fantastisk syn og totalt uten respekt for tørkeperioder, pøsregn eller kalde høstkvelder som nå.
I kveldssola er hun virkelig nydelig. Den som hadde hatt slikt overskudd og pågangsmot, det er herved bestilt! Skulle jeg vært en rose ville jeg vært ‘The Fairy’.

Kathrines foto og turbilder, kuletistel
En av mine favoritter i høsthagen, blå kuletistel «Echinops bannaticus». Min er diger som et uvær, henger over dammen og stien som går forbi, står lenge utover høsten og elsket av humler og blomsterfluer. Flott i buketten.

Skogsalvens rike, høstormdrue
Ofte er den kjent som : Høstormedrue. (Actaea simplex ’Atropurpurea’). Innkjøpt i Fredrikstad området tidlig på 90 tallet.
Hvorfor er dette en av mine favoritter i en høsthage?
Den har vært med seg siden jeg ble samboer i år 2000, han tok den med seg fra Kongsberg opp til min «fødeøy» Hitra, en øy ute i havgapet oppe i Sør-Trøndelag. (slik blir det når planter får sentimentale verdier).
Det var en av dei første staudene som viste liv i hagen på vårparten og en av de siste som blomstrer før frosten legger seg som et teppe over hagelandskapet.
(…)
Hos meg er de en av de siste blomster hilsninger fra hagen. Derfor er den min favoritt i høsthagen, om litt kommer «druene» til å blomstre i hvit med et hint av rosa/lilla, som igjen for meg til å drømme om vår i en japansk hage…..


‘); // ]]>

Rubens Rabatter, humlen og Agastachen
– Hej på dig, fotografen hi hi!
Ursäkta att jag hänger upp-och-ner när jag hälsar, men jag har lite bråttom. Måste skynda att äta upp mig litet! Sedan skall jag tacka för mig för i år, och jag dra mig tillbaka till mitt lilla bo och slumra tills vårens varma solstrålar väcker mig …..
– Vet du, den här Agastachen är fantastisk!
Här håller jag till så ofta jag kan. Här finns jättegod nektar! Men det blir bara så lite åt gången i varje blomma ….
– Det gäller verkligen att ligga i, som man säger!
(….forkortet…)
– OK, Humla, tack för mig då!
Det var trevligt att prata med dig! Och du, Humla, du är helt OK som fotomodell! Vi ses till våren! Då går jag väl vidare då … En sak till bara. Du är min absoluta favorit i höstträdgården, eller favoritt i høsthagen, som de säger i Norge! Du gör ett bra jobb i trädgården!

Mine tradgårdar, Høstanemone
På våren og hösten er nesten alt mine favoritter i hagen. På våren fordi det var så lenge siden det var tegn til liv i hagen og på hösten for da gjelder det å nyte av alt som blomstrer eller på andre måter er vakkert, för hele hagen tar en hvilepause i noen måneder. Jeg har således mange favoritter i min hösthage, men en skiller seg ut fra mengden allikevel;
La meg presentere Höstanemonen Anemone ‘Pretty Lady Sus’.
‘Pretty Lady Sus’ har bare bodd i min hage i noen få uker men det ble kjärlighet ved förste öyekast da min mann kom hjem med henne.
Blomstene skifter i forskjellige hvite og rosa nyanser.
På morgenen når blomstene åpnes ser de nesten ut som tulipaner i formen
Og resten av dagen står hun i bedet og er bare SÅ lekker

Bland rosor og bladløss, ringblomster
Mitt val stod till slut mellan höstanemonen och ringblomman och den här gången vann ringblomman. Varför då, kanske ni undrar? En sån enkel blomma bland alla andra vackra höstblommor. Kanske är det just därför!
Enkel att så, bara slänga ut lite fröer på ett ungefär där man vill ha henne. Sen sköter hon sig självt. Enkel att plocka och ha i buketter, håller hur länge som helst. Fast när man kommer nära så är hon inte så enkel utan bedårande i sin komplexitet.
Dessutom passar ringblomman utmärkt tillsammans med andra perenner och fyller gärna de hål som man alltid på något sätt lyckas få i rabatten.
Eller varför inte i ett fat tillsammans med höstanemoner, flytljus och Crown Princess Magret.
Så för sin enkelhet, variationsrikedom och hållbarhet så får ringblomman bli min favorit i höstträdgården.

Glassveranda, Blåkonglegra, Abies koreana blue
Min høstfavoritt er helt klart dette treet som står ved siden av stien mellom huset vårt og lysthuset, -det er bare utrolig flott der det står med sine fortryllende blå opprette kongler!
Dette er et nåletre. Det er en type edelgran. Abies koreana blue er navnet på arten. Lekkert ikke sant? -Et vakkert og spennende blikkfang i hagen som jeg kan anbefale på det varmeste! Fordi det bruker ti år på å bli 2-3 meter høyt er det også helt supert i mindre hager!
Abies koreana blue kalles bare blåkonglegran. Den trives best på et lyst sted i hagen, gjerne i solen, og den har det best i veldrenert jord. Den trives både i byen og på landet, men den liker ikke salt, så bor du svært nærme havet er kanskje ikke dette det beste valget. For alle andre: Du kommer til å elske den!! Den er hardfør, trives både nord og sør i landet, tåler hard kulde godt, er eviggrønn, -ja jeg har faktisk aldri sett en eneste brun barnål på dette treet verken sommer eller vinter!

Eva Einshøj, Stor hjortetrøst
Jeg er veldig fornøyd med Stor Hjortetrøst som har flotte farger og blomstrer lenge, lenge. Og – den er STOR! Min er nok ca 2 m.
Den er utrolig vakker der den er, men jeg liker også godt å bruke den i buketter! Fargerne er herlige, den er sterk, trenger ikke noe spesielt, den bare vokser!


‘); // ]]>

Takk til alle som leverte inn bidrag til konkurransen, takk til alle dere som skaper videre engasjement ved å kommentere hos hverandre, og gratulerer og lykke til til de 20 i finalegruppen.
– Nå gleder jeg meg til å se hvilken av alle disse flotte bidragene som dere lesere velger å stemme frem!!!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

30 KOMMENTARER

 1. Wops!
  Nå lærte jeg noe nytt i dag også, at når jeg skriver om en plass inne på blogstedet mitt, havner det også som forkortet kommentar hær inne 🙂

  Det var da ikke meningen å fylle opp kommentar feltet med nesten like meldinger:

  Rydd gjerne bort denne meldinga og en av mine Skogalven`s Rike meldinger ovenfor 🙂

  Jeg har lært litt mere wordpress i dag.

  Vennlig hilsen: Edmund/Skogalven

 2. Hei Edmund 🙂
  Det heter en track-back, og er veldig praktisk. Fungerer bare når man lenker til et innlegg, og den man lenker til må ha det skrudd på (det har du tydeligvis ikke hos deg ellers ville du altså fått en beskjed inn i ditt kommentarfelt også).

 3. Hei Anne, denne gongen stod eg ikkje på deltakarlista, men no har eg stemt fram fleire verdige kandidatar til å vinne konkurransen. Flott at du har hatt overskot nok til å setje i gong med konkurranse att. Eg ser fram til neste runde.

 4. Wops!
  Nå lærte jeg noe nytt i dag også, at når jeg skriver om en plass inne på blogstedet mitt, havner det også som forkortet kommentar hær inne 🙂

  Det var da ikke meningen å fylle opp kommentar feltet med nesten like meldinger:

  Rydd gjerne bort denne meldinga og en av mine Skogalven`s Rike meldinger ovenfor 🙂

  Jeg har lært litt mere wordpress i dag.

  Vennlig hilsen: Edmund/Skogalven

 5. En slik konkurranse der man sender inn bilder, gir oss den fordelen av vi faktisk får se hvordan disse plantene ser ut i en hage og kanskje også ideer til sammenplantinger. Min favoritt er solsikken, selv om jeg også ser at løkblomst og høstanemone er blomster jeg vil prøve ut.

 6. Det ble ingen finaleplass på meg denne gangen, men her var mange flott kandidater å velge mellom. Bra at en kan stemme på flere for jeg tror jeg hadde fått store problem med å bestemme meg for en 🙂
  Nå er stemmer avgitt, og lykke til alle sammen 🙂

 7. Åh himmel så gøy at blåkonglegranen min kom med! :o)) Jeg har vært på sykehuset i hele dag, nye smertefulle tester og en operasjon som ikke var planlagt måtte jeg igjennom, -sliten, trist og lei var jeg da jeg kom hjem, men slo på PCen, sjekket Facebook og der var et innlegg fra Moseplassen! Måtte straks inn i se! ;)) Dagen ble straks myyyyye bedre! ♥ Takk Anne!

  Lykke til og tvi, tvi både til blåkonglene mine og til alle de andre fine finalistene! Ha en finfin dag videre! :0)

  Stor klem, Ann,
  Glassveranda.

 8. Anne:
  Track-back var det skumle navnet på en ny ting ja 🙂

  Av og til skulle jeg nesten ønske jeg brukte blogspot sine tjenester,( litt mere plugg og play og kompatiblet med 97% av resten av hage-skriverne her i Norge)men gammel datanærd jeg er får jeg vel bare fortsette med fustrasjonen og gleden over eget oppsett på famillie domene vårt.
  Jeg lærer sakte men sikkert, men ser jo gamlere jeg blir jo tregere går det opp for meg hvordan ting henger sammen på nett.

  Ann:
  Lite viste vel man at et bilde av blåkonglegran skulle være det som visket litt av det vonde bort i dag 🙂

  Alle andre:
  Lykke til med stemmegivinga, den blir ikke enkelt!
  Her blir det i hvertfall delt ut 3 stemmer.
  1 igjen.
  Jeg river på meg større viker, hvem skal jeg velge…
  Skal jeg velge med hjerte?
  eller blir det meg hodet?

  La jeg se, elle melle blant farger og bokstaver og minnene om hvordan «bildene» lukter ute i det fri 🙂

 9. Så utrolig bra! Å komme til finalen! Kjempeglad 🙂 Jippi! Mange flotte «konkurrenter» som er med videre 🙂 Så jeg får ønske oss alle, både deg og meg, lykke til videre 🙂 Anne, skulle linken på rantenhagen vært til konkurranseinnlegget? Nå kommer jeg til innlegget som ble lagt inn etterpå.
  Da skal jeg inn og stemme på min(e) favoritter!

 10. Anne:
  Track-back var det skumle navnet på en ny ting ja 🙂

  Av og til skulle jeg nesten ønske jeg brukte blogspot sine tjenester,( litt mere plugg og play og kompatiblet med 97% av resten av hage-skriverne her i Norge)men gammel datanærd jeg er får jeg vel bare fortsette med fustrasjonen og gleden over eget oppsett på famillie domene vårt.
  Jeg lærer sakte men sikkert, men ser jo gamlere jeg blir jo tregere går det opp for meg hvordan ting henger sammen på nett.

  Ann:
  Lite viste vel man at et bilde av blåkonglegran skulle være det som visket litt av det vonde bort i dag 🙂

  Alle andre:
  Lykke til med stemmegivinga, den blir ikke enkelt!
  Her blir det i hvertfall delt ut 3 stemmer.
  1 igjen.
  Jeg river på meg større viker, hvem skal jeg velge…
  Skal jeg velge med hjerte?
  eller blir det meg hodet?

  La jeg se, elle melle blant farger og bokstaver og minnene om hvordan «bildene» lukter ute i det fri 🙂

 11. Så gøy å komme til finalen! Det er så lenge siden jeg har vært med, så dette var morro!
  Har nå stemt, og det var IKKE lett nei. Så mange flotte kandidater. Ønsker alle lykke til.

  🙂

 12. Så moro å komme til finalen! Jeg har bare värt med på en konkurranse her tidligere. Det var for et par år siden og da kom jeg på delt sisteplass så dette var jo framgang uansett hvordan det går i avstemningen:-)

  Lykke til alle sammen!

 13. Gratulerer til alle finalister, og lykke til alle sammen! Mange flotte kandidater her, så det var ikke enkelt å velge, men har nå klikket på noen flotte kandidater 🙂

 14. Så gøy å være med i finalen. Men aller morsomst å se hva folk sender inn, her er flere jeg ønsker meg i min hage 🙂 En salamander hadde feks vært fint, jeg har bare frosk…

  Dessuten ønsker jeg meg kuletistel, høstormedrue, og noen kinasøte til å holde «feen» min med høstselskap til neste år 🙂

  Ønsker alle lykke til!

 15. Jippiii, jeg er i finalen! Så gøy, Anne! Men så fine bidrag da, og så kreative folk har vært, nå ønsker jeg at jeg hadde lagt meg litt mer i selen. Men-men, nå er det bare å krysse fingrene og håpe! Lykke til alle sammen.

 16. Så fine finalister, du har fundet. Jeg har stemt endnu en gang 🙂

  Det er så dejlig, at du har overskud til at sætte den slags i gang og gennemføre det. Jeg har været med flere gange, og det er sjovt at være med, også selv om man ikke vinder 😉

  Mange hilsner Ina

 17. Så fine finalister, du har fundet. Jeg har stemt endnu en gang 🙂

  Det er så dejlig, at du har overskud til at sætte den slags i gang og gennemføre det. Jeg har været med flere gange, og det er sjovt at være med, også selv om man ikke vinder 😉

  Mange hilsner Ina

 18. Heisann, her har jeg tydeligvis glemt å trykke «lagre» når jeg skrev kommentar i går… Så får jeg rulle opp armene igjen 😉

  Aller først, takk for alle koselige kommentarer, og LYKKE TIL til alle sammen! 🙂
  Og så må jeg si jeg blir veldig glad når jeg leser kommentarer om at dere setter pris på å se hva de andre deler også, for det er jo det som egenltig er poenget med konkurransen for min del, å bidra til å spre hver enkelts hageglede og gi hverandre inspirasjon.

  Ina og Else det er veldig artig/givende for meg å holde på med disse konkurransene når det er så flott tilbakemelding på det! Det er egentlig det å skaffe premier som er mest krevende av meg, denne gangen gikk det nesten av seg selv så da var det jo bare å kaste seg rundt å gjøre noe ut av muligheten 🙂

  Maritfri, jeg fikset alle lenkene i går etter kommentaren din. Bra du sa i fra, men det var din egen feil altså… thihi 😉 Du hadde nemlig brukt den lenken når du meldte deg på til konkurransen, og så bare kopierte jeg den videre uten å legge merke til at den var feil. Lenken førte til september måned, ikke til enkeltpost.

  Ann, utrolig hyggelig at dette kunne gi løft på en lei dag!

 19. Heisann, her har jeg tydeligvis glemt å trykke «lagre» når jeg skrev kommentar i går… Så får jeg rulle opp armene igjen 😉

  Aller først, takk for alle koselige kommentarer, og LYKKE TIL til alle sammen! 🙂
  Og så må jeg si jeg blir veldig glad når jeg leser kommentarer om at dere setter pris på å se hva de andre deler også, for det er jo det som egenltig er poenget med konkurransen for min del, å bidra til å spre hver enkelts hageglede og gi hverandre inspirasjon.

  Ina og Else det er veldig artig/givende for meg å holde på med disse konkurransene når det er så flott tilbakemelding på det! Det er egentlig det å skaffe premier som er mest krevende av meg, denne gangen gikk det nesten av seg selv så da var det jo bare å kaste seg rundt å gjøre noe ut av muligheten 🙂

  Maritfri, jeg fikset alle lenkene i går etter kommentaren din. Bra du sa i fra, men det var din egen feil altså… thihi 😉 Du hadde nemlig brukt den lenken når du meldte deg på til konkurransen, og så bare kopierte jeg den videre uten å legge merke til at den var feil. Lenken førte til september måned, ikke til enkeltpost.

  Ann, utrolig hyggelig at dette kunne gi løft på en lei dag!

 20. Så gøy å være med i finalen! og med så mange andre supre finalister er det ekstra gøy. Og det inspirerer til å skaffe flere fine høstblomstrende stauder og ta mere bilder:-)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her