Hvorfor botaniske tulipaner er mine favoritter:

* Botanisk tulipan er tulipaner slik som naturen har laget de.
* «Vanlige» tulipaner, de flotte greiene de fleste tenker på når de tenker på tulipaner, er sterkt kultiverte. Gartnerne har jobbet i en par hundre år med å få de til å bli høye, få spennende farger som sort, og ekstreme kronblader med frynser mm.

De vanlige tulipanene dominerer markedet og er flotte solister, men for meg er det de botaniske tulipanene som er de faktiske stjernene.

Gode egenskaper:
1. Blomstrer tidlig, (Ca en måned før de «vanlige»).
2. Blomstrer år etter år like fint (de fleste vanlige dør ut etter en par år)
3. Kan om de trives formere seg. (Det gjør aldri de vanlige).

Strengt tatt burde vanlige tulipaner være ulovlig å selge til hagenoviser for disse tror jo at de gjør noe galt når løken bare blir fin ett år…

Hvordan vite om det er botanisk tulipan eller ikke i pakken:

Dessverre er det ikke alltid produsentene skriver «Botanisk tulipan» på pakken, men det er mulig å tyde det ut lell. Den sikre måten er å se på navnet (sjekk baksiden av pakken om det ikke står forran), den enkle er å se på høyden.
* Navnet: Botaniske tulipaner har artsnavn, det vil si noe etter Tulipa, som ikke står i fnutter.  Artsnavn skrives slik: Tulipa Urumiensis. Navnsortnavn skrive slik: Tulipa ‘Black Parrot’.  Jeg har også sett eksempel på artstulipaner som har blitt utstyrt med navnsortsnavn (Feks Tulipa Hageri ‘Little Beauty’). Jeg er litt usikker på om man da egentlig kan kalle de botaniske tulipaner (noe kultivering har de jo fått), men trolig har de samme egenskaper så det blir jo i prinsipp det samme.
* Det er nok enklere for mange å rett og slett se på høyden, jeg tror de fleste tulipaner under 25 cm er botaniske.

Det er faktisk endel botaniske tulipaner i salg om du bare følger med litt. Nelson har feks åtte slag i sitt sortement! Løk kan du få kjøpt på ditt lokale hagesenter eller butikk (Husk å spørre personalet om du trenger hjelp, ja til service i hagesenterene!), eller besøk oversikten over nettbutikker som selger løk.

Tulipa Turkestanica

Min favoritt løkplante heter Tulipa Turkestanica og er en botanisk tulipan. Den har en masse klokker på samme stengel og blomstrer ganske lenge, veldig tidlig og like fint fra år til år. Jeg har noen fra før, og har fått noen til fra Nelson i år, og har bestilt en hel haug fra Eurobulb, så til neste år skal her bli teppe av denne yndige drømmen som dere ser først i innlegget 🙂
– Har du en favoritt-tulipan?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Jeg liker også botaniske tulipaner og har villtulipaner i hagen og de dufter deilig i motsetning til kultiverte.

  God helg til deg!

 2. Har også en hang til de botaniske tulipaner. Mange av de andre son selges i disse dager må strengt tatt regnes som engangsblomstrende…
  Den lave tulipanen Red Riding Hood er jeg veldig glad, og bladverket har like mye skyld i det som blomsten!

  men så er det viktig at vi lar dem få visne ned i fred etter blomstring og ikke være for ivrig med luking slik at det kan bli flere av dem!

 3. Det var bare tilfeldigheter som gjorde at jeg oppdaget de Botaniske, nå er jeg hekta 😀 De er jo fine de «fancy» også, så vi har jo noen sånne også, men stort sett så kommer de så sent at jeg da er ganske ferdig med løk og heller vi ha stauder å se på.

 4. Har også en hang til de botaniske tulipaner. Mange av de andre son selges i disse dager må strengt tatt regnes som engangsblomstrende…
  Den lave tulipanen Red Riding Hood er jeg veldig glad, og bladverket har like mye skyld i det som blomsten!

  men så er det viktig at vi lar dem få visne ned i fred etter blomstring og ikke være for ivrig med luking slik at det kan bli flere av dem!

 5. De botaniske tulipanene høres jo kjempebra ut! Nå har jeg kjøpt det jeg skulle for i år (har ikke plass til mer foreløpig), men skal prøve å få tak i til neste år. Det må jo finnes nettbutikker med disse 🙂 Jeg skal ut å legge ned løkene mine i morgen tenkte jeg, og har i den anledning ett spørsmål til deg; Går det an å legge mose over jorda etter at løken er lagt tror du?
  Eller så klart går det an, men er det sladelig for løken og dens vokseprosess?

  Ellers bruker jeg moseplassen mye som oppslagsverk og inspirasjonskilde. Må innom her hver dag 🙂

 6. Jeg kan ikke forstå at det skal være noe negativt med et lag mose over løken. Men det er ren sysning, jeg har ikke noe erfaring eller lest andres erfaring for å mene noe som helst om det!

  Hyggelig at du har nytte av Moseplassen 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her