Er dette en praktsolhatt, eller en annen skjønnhet? Mysterium tremendum!


Men til saken: Det er litt morsomt med mysterier. Jeg har lurt på hvilken plante dette er i mange år. Har spurt flere, men har aldri fått svar jeg synes klikker helt. Praktsolhatt er det nærmeste jeg har kommet, men jeg får ikke verken bilder av blomst eller høyden på planten til å stemme helt med den heller. * Planten er trolig identifisert nå, se oppdatering nederst *

Men nå har jeg endelig skikkelige bilder!
Planten er minst 30 år gammel for jeg husker den helt fra jeg var liten, trolig betydelig eldre enn det. Tror jeg trygt kan anta at den har vært i hagen siden før mor tok over på slutten av 60-tallet, så veldig nye hybrider utgår mao.

Den er vel omlag 130 cm høy, jeg vil tro den kan bli høyere, nå står den i kompakt leire og har ikke blitt delt i min levetid. Lange stive stilker som får parallelle forgreninger som også vokser rett opp. Trenger ikke støtte. Stive blader med masse små mothaker på, stilken har også litt haker/hår. Bladene er langsmale, de største er vel omlag 10-15 cm lange tror jeg og så blir de mindre oppover.

Blomstrer nå på høsten og så langt jeg husker så har den lang blomstring. Bildene viser blomsten helt fra knopp til avblomstret, dekorativ hele veien som dere ser. Ca 8 cm diameter blomst.

Herdighet minst H4. Danner tydeligvis tett rotnettverk for det har aldri vært mye ugress i tua.

Har du forslag til hva det kan være? Jeg er ekstremt nysgjerrig blitt!


OPPDATERT: Jeg er enda ikke riktig sikker, men jeg er ganske sikker på at blomsten jeg har er rusoløye, Heliopsis helianthoides var. scabra. Det passer på alle punkt, med unntak av at det er littegrann avvik på selve blomsten min (kronblader og knapp) men det kan være det finnes ulike navnsorter av den. Det som er mest avgjørende for meg er at beskrivelsen på bladene passer så perfekt, de er ru og «nuppete» på en veldig uvanlig måte.

Tusen takk til alle som har kommet med forslag! Dette engasjerte helt tydelig mange. Det finnes imponerende mange ulike gule «prestekragelignende» blomster, så etterhvert ble det å se på bladene og på begerbladene som gav mest uttelling. Jeg tror forresten at det er mange som har gule blomster i hagen som går under feil navn. Ettersom de er så like så er det jo lett at det en gang har blitt en feil identifikasjon, som så henger med en generasjon eller to.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Interessant forslag Marit! flere likhetstrekk, men det er nok ikke den. Knoppen ser ganske anderledes ut, og min har parallelle grenfester, ikke enkeltvis som vist på triloba.

 2. dette tror jeg ikke er solhatt,men hva den heter? vokser ofte i gamle hager og tror den har navnet :»noe med hage….»? venter i spenning på løsningen:) høstklem grete

 3. Hei Grete, interessant, men litt lite å google på så nå håper jeg det får det til å klikke hos noen andre 🙂

  Kom på at jeg viste frem bilder av en plante i botanisk hage som ligner på vår og som noen identifiserte. Når jeg fant igjen bildet på facebook (ikke alltid så enkelt å huske hvor jeg legger alle bildene…) så oppdaget jeg at det der var slått fast at den i botanisk var rusoløye, Heliopsis helianthoides var. scabra. Nå googler jeg, og sjekker staudebok, og tror jammen det er noe i det. Bilder jeg finner stemmer med stadier av blomst, med unntak av at min er mye mørkere i knappen. Men var scabra har de hårete bladene og stilken, så kanskje det finnes litt ulike navnsorter.

  Langelands staudebok sier planten var populær på 50-60 tallet, så det kan passe godt.

 4. Vi kaller den «kyss meg over gjerde» . Har også hørt gjerdesolhatt. Min mormor hadde den og jeg har heldigvis fått en rot:)

 5. Takk for forslaget Bodil, men jeg er ganske sikker på at det ikke er den. Jeg har sett noen gjerdesolhatter, og synes ikke de er like nok, bla har de sånne grønne fjunk under blomsten, og så har de jeg har sett ikke sånne stive ru blader.

  Men det kan jo være det finnes navnsorter med, har din stive blader som er litt ekle å ta på? Masse små hår som er stive?

 6. Hei Anne:)
  Dette virker veldig kjent..tror nesten hagenaboen min har denne..og den sprer seg «godt» kan du si…
  Men hun har ikke noe navn på den…vi får søke litt å se om vi kan finne et latinsk navn.
  Takk for hyggelig spor på bloggen min…og du er hjertelig velkommen..når du er veiene forbi:)..store forandringer hos meg iår:))
  God helg:))

 7. Veit ikkje kva den heiter men den var virkelig fin:) Lyste skikkelig opp og kjekt at den står fint uten oppbinding…og at den blomstrar så seint. Noko som kvikkar opp om hausten.

 8. Inger Marie, ååå, ble så glad når du sa naboen hadde, helt til jeg leste neste settning. Men veldig glad for å høre at du vil hjelpe til med å finne navn! Har blitt litt besatt nå på å finne ut av det…

  MarJE, ja den er veldig flott! Lyser som du sier godt opp i bedet, vaier pent i vinden, og er fin til snitt 🙂 Bildene er tatt i bukett, det var for mørkt når jeg var hjemme hos foreldrene til å ta bilder ute, så da tar jeg med blomstene hjem 🙂

 9. Takk for forslaget Bodil, men jeg er ganske sikker på at det ikke er den. Jeg har sett noen gjerdesolhatter, og synes ikke de er like nok, bla har de sånne grønne fjunk under blomsten, og så har de jeg har sett ikke sånne stive ru blader.

  Men det kan jo være det finnes navnsorter med, har din stive blader som er litt ekle å ta på? Masse små hår som er stive?

 10. Hei Anne:)
  Dette virker veldig kjent..tror nesten hagenaboen min har denne..og den sprer seg «godt» kan du si…
  Men hun har ikke noe navn på den…vi får søke litt å se om vi kan finne et latinsk navn.
  Takk for hyggelig spor på bloggen min…og du er hjertelig velkommen..når du er veiene forbi:)..store forandringer hos meg iår:))
  God helg:))

 11. Hei Anne!
  Har den i hagen selv, arvet den etter mamma. Hun har alltid kalt den «Helenium» men den har vel et mere utfyllende navn en det kanskje? Riktig at den sprer seg veldig!Her blomster edn for fullt nå! Hege

 12. Nå ble jeg skikkelig i farten her, endelig kan jeg kanskje få navn på de staudene jeg har fundert på i årevis 🙂
  Jeg har nemlig 2 stauder av denne slagen – en enkel, og en med flere kronblad (vil ikke kalle den fylt). Nå har jeg tatt bilder av begge mine, og kan sende dem til deg.
  Lykke til i jakten!
  Mvh
  Snefrid

 13. Hei!
  Via alle flotte tips som kommer inn her, på fb og på Hagegal så har jeg nå tre mulige familier:

  * Rudbeckia (solhatt)
  * Helianthus (solvendel, (samme familie som solsikken))
  * Heliopsis (soløye)

  Men ikke søren om jeg greier å forstå hvilken familie eller art dette er. Det finnes jo så mange, og de er jo så like, men aldri helt like det jeg har…

  Men den som gir seg får jo ikke stillet nysgjerrigheten, så fortsett å komme med tipsene! Personlig tror jeg det kan være en navnsort av Heliopsis, rusoløye. Rett og slett fordi den beskriver blader som er kliss like de jeg har (ru) og så har den samme begerblad-look på bilder jeg har greid å spore opp. Det eneste som taler mot den er at de jeg ser på nett har ikke den knallsorte knoppen.

  Hege, Helenium tror jeg ikke den jeg har er, men for alt hva jeg veit så kan det godt hende det er det de er!

  aaaarg! Det finnes utrolig mange gule blomster!!

 14. Hei!
  Via alle flotte tips som kommer inn her, på fb og på Hagegal så har jeg nå tre mulige familier:

  * Rudbeckia (solhatt)
  * Helianthus (solvendel, (samme familie som solsikken))
  * Heliopsis (soløye)

  Men ikke søren om jeg greier å forstå hvilken familie eller art dette er. Det finnes jo så mange, og de er jo så like, men aldri helt like det jeg har…

  Men den som gir seg får jo ikke stillet nysgjerrigheten, så fortsett å komme med tipsene! Personlig tror jeg det kan være en navnsort av Heliopsis, rusoløye. Rett og slett fordi den beskriver blader som er kliss like de jeg har (ru) og så har den samme begerblad-look på bilder jeg har greid å spore opp. Det eneste som taler mot den er at de jeg ser på nett har ikke den knallsorte knoppen.

  Hege, Helenium tror jeg ikke den jeg har er, men for alt hva jeg veit så kan det godt hende det er det de er!

  aaaarg! Det finnes utrolig mange gule blomster!!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her