Hagens tre «ikke etnisk norske» lønn:


Jeg er veldig glad i lønn, både slike fancy innvandrere som jeg viser i dag, og den trauste vanlige lønna. «Vanlig lønn» heter egentlig spisslønn, Acer platanoides, og på engelsk kalles den faktisk Norway maple!

Jeg er så heldig å ha en par store spisslønn på tomta (7 og 10 meter tenker jeg), men det er altså de tre små søte prydlønnene jeg vil vise dere i dag.

Japansk dverglønn, Acer palmatum, ‘Osakazuki’
Grønne blader, røde stilker. Har litt rødt i bladene også, som nå gradvis blir rødere (bildet øverst er en uke nyere enn de nedenfor), ser meget lovende ut som høstfarge.

Merket H3, og med ønske om sol og lun plassering. Kom til meg i fjor på sen høst (supersalg på gartneri), og overvintret fint og har i år hatt meget god tilvekst.

.

Vifteblodlønn Acer palmatum ‘Atropurpureum’.
Dette er vel en av de vanligere»japanske» lønnene. Mørke røde blader som er relativt små og meget fliket. Er merket med H4, så en av de mer herdige prydlønnene dette altså (men obs, den takler H4 kyst, ikke nødvendigvis H4 innland). Kan bli 3-4 meter, får en busk-aktig fasong og kan bli nokså bred. Vil stå i sol eventuelt litt lett skygge, og bør ha en lun plassering. Kjøpt på salg i år.

.

Måneskinnsløn, Acer shirasawanum
Lyse grønne blader som er langt rundere enn disse andre jeg har. Får flotte høstfarger, mine er såvidt begynt å bli orange nå. Artikkel hos UiB  oppgir herdighet til kyststrøk H3-H4. Jeg har H3 og tenker at om jeg gir den en optimal plassering med meget god vinterdrenering så burde det gå. Kjøpt på Ramme i år, så dette blir første vinter.
Les om planten hos Aboret på UiB

.

Så det var mine tre 🙂

Jeg er sikker på at det blir flere slike prydlønner på meg til neste år! Synes de er så lekre i bed, sammen med andre busker og stauder Alle mine er forresten kjøpt relativt rimelig, billigste tror jeg var 50 kr, dyreste 200. De er derfor relativt små, den minste (måneskinnslønn) er  60 cm høy, den høyeste (japansk dverglønn) er nå ca 120 cm (doblet størrelsen på ett år). Fancy planter trenger ikke være dyrt, om man har tålmodighet 😉

 

Lyst på daglige drypp med inspirasjon og tips til hagen?  Følg Moseplassen på Facebook og Instagram! 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Jeg elsker lønner! Jeg har så mange her at jeg har kommet ut av tellingen… 😉
  Den ‘Atropurpureum’ tåler faktisk H5. Jeg hadde den på Kongsberg, og den klarte seg veldig fint der. Ha en fortsatt fin helg, Anne!

 2. De er kjempefine!

  Jeg har akkurat kjøpt min første på salg, ‘Atropurpureum’. Den har stått på ønskelista lenge og endelig fant jeg den på salg:) Her er H4 innland da, så krysser fingrene!! Håper Marit har rett og at den kan tåle opptil H5.

  Ønsker meg flere neste år.

 3. Jeg deler så absolutt din fasinasjon for disse små trærne. Den lysegrønne står ennå på min ønskeliste.
  En variant av lønn som også er flott i små hager er kulelønn. Den har rett stamme og podet topp så krona blir flat rund når den vokser til. Kulelønn kan være en pen måte å skjerme for innsikt og i kombinasjon med hekk.

 4. De er kjempefine!

  Jeg har akkurat kjøpt min første på salg, ‘Atropurpureum’. Den har stått på ønskelista lenge og endelig fant jeg den på salg:) Her er H4 innland da, så krysser fingrene!! Håper Marit har rett og at den kan tåle opptil H5.

  Ønsker meg flere neste år.

 5. Neimen så kult da at du har erfaring med H5 på Atropurpureum Marit!! Kjempefint, jeg har nemlig lurt på å sende min hjem til min mor som så gjerne vil ha en japansk lønn, men som har tøffere herdighetssone enn meg.
  – takk for tips, både til meg og andre lesere 😀

  Bente, hehe, det er lett å få den lysten ja…
  Elin, blir spennende å se om den er herdig hos deg 🙂
  Tone, kulelønn kan bli nokså stor den også da, men absolutt et flott tre. Spisslønn er i det heletatt veldig fin plante, spesielt på høsten naturligvis.

 6. Var på plantasjen for å kjøpe løk i dag, og med din artikkel i bakhodet gikk jeg bortom salget ute…

  Fant flere fine små lønn, og tok med meg en hjem, Acer Emerald Lace het den vel.
  H3 riktignok, det kan bli et problem, her jeg bor er det (minst) H4, og innlandsklima…

  Men det kan jo være håp, og uansett verd forsøket, den kostet under hundrelappen 🙂

  Takk for inspirasjonen! 🙂

 7. Astrid, sett den så lunt som du bare kan, og i så drenert jord som du kan få til, det bør gi den best mulig forhold.
  – lykke til! Og gratulerer med kuppet!!!

 8. Takk for tips! Da har jeg det perfekte sted for den 🙂

  Det dumme er at det er på en side av huset som gjør at jeg ikke ser den så ofte… Men det er jo bedre enn at den dør, da får jeg jo ikke sett den i det hele tatt 😉

  Kanskje jeg må kjøpe en til og sette et annet sted!? Så får jeg sammenliknet de to stedene 🙂

 9. De er kjempeflotte! Nå ligger dog snart alle blader på marka…synd høstfargen ikke kan vare og vare utover høsten. Fine lønner du har skaffet deg 🙂
  Jeg har også skaffet en på Ramme i år, gir fin høyde og variasjon blant Hosta og annet.

  Tenkte jeg skulle nevne at jeg skrev litt om verbena hastata (1. oktober) ifall du vil kikke innom.

  !

 10. Var på plantasjen for å kjøpe løk i dag, og med din artikkel i bakhodet gikk jeg bortom salget ute…

  Fant flere fine små lønn, og tok med meg en hjem, Acer Emerald Lace het den vel.
  H3 riktignok, det kan bli et problem, her jeg bor er det (minst) H4, og innlandsklima…

  Men det kan jo være håp, og uansett verd forsøket, den kostet under hundrelappen 🙂

  Takk for inspirasjonen! 🙂

 11. Takk for tips! Da har jeg det perfekte sted for den 🙂

  Det dumme er at det er på en side av huset som gjør at jeg ikke ser den så ofte… Men det er jo bedre enn at den dør, da får jeg jo ikke sett den i det hele tatt 😉

  Kanskje jeg må kjøpe en til og sette et annet sted!? Så får jeg sammenliknet de to stedene 🙂

 12. De er kjempeflotte! Nå ligger dog snart alle blader på marka…synd høstfargen ikke kan vare og vare utover høsten. Fine lønner du har skaffet deg 🙂
  Jeg har også skaffet en på Ramme i år, gir fin høyde og variasjon blant Hosta og annet.

  Tenkte jeg skulle nevne at jeg skrev litt om verbena hastata (1. oktober) ifall du vil kikke innom.

  !

 13. Flott med lønneinspirasjon! Selv om jeg strengt tatt ikke trenger. Senest i går ble det anskaffet to nye. Oppstammede kulelønner, denne gangen. En mørk og en veldig fliket.

  Måneskinnslønn er et navn jeg ikke har sett før – det er adskillig lettere å uttale enn Acer shirasawanum. Jeg har Aurea-varianten av den. En sikker vinner! Kjøp hvis du finner den på salg nå 🙂

 14. Flott med lønneinspirasjon! Selv om jeg strengt tatt ikke trenger. Senest i går ble det anskaffet to nye. Oppstammede kulelønner, denne gangen. En mørk og en veldig fliket.

  Måneskinnslønn er et navn jeg ikke har sett før – det er adskillig lettere å uttale enn Acer shirasawanum. Jeg har Aurea-varianten av den. En sikker vinner! Kjøp hvis du finner den på salg nå 🙂

 15. Hey!

  Dette innlegget var midt i blinken. Jeg har akkurat blogget om den ene prydlønna mi i dag, som jeg er usikker på hva heter. Etter å ha lest innlegget ditt, Anne tror jeg det må være en Måneskinnslønn? Ta en kikk innom bloggen min. Hva tro du?

  Fra før har vi en blodviftelønn som er 3-4 meter høy. Den er superflott, men uheldigvis «tar» ofte frosten/isvind de nyutsprungne bladene på enkelte greiner om våren.

  Nå i høst har jeg fått i bursdagsgave en liten grønn flikete dverglønn. Har plantet den midt i bedet, sammen med diverse stauder, roser, prydgress. Liker «spillet» som skjer, når vinden vifter med bladene.

  Nydelig ny uke ønskes deg.

 16. Maria, momlemomle, jada, salgene står jo rundt her og frister, men jeg trenger transport og futt for å få meg selv på gartneri. Og en mann til å grave ned, den jeg har er litt opptatt stakkars, med alle de fjorten og en ørten hageprosjektene… kanikkefåaltmanvillgitt 😉

  Grethe og Elisabet, jeg svinger innom 🙂

  Astrid, ikke dumt det, å sammenligne!

 17. Hei, jeg har en Acer palmatum «Atropurpureum som kommer ut med nydelige burgunder blader om våren, men som ganske raskt blir grønn. Noen som har en idé om hvorfor dette skjer? Hagen min er dessverre noe skyggefull, men lun. Skal ha god jord også mener jeg. Så synd å ikke ha den vakre burgunder fargen jeg håpet den skulle ha hele sommeren.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her