Sent ute med løken? Her er tips for hvordan plante sent i sesongen

Plutselig ble det vinter gitt!
Vi har hatt en varm høst, men med mange regndager slik at det ikke har vært oppholdsvær på de helgene mannen har vært hjemme. Derfor var det endel løk igjen å plante, løk vi hadde planlagt å sette denne helgen. I seneste laget, men det skulle jo gå fint det. Jeg mener, på onsdag blomstret jo fortsatt georginene og mye annet like vakkert…

Du kan tro vi ble overrasket på lørdag morgen når mannen skulle begynne å spa, for jammen hadde ikke bakken fryst! I deler av hagen var det blitt tre cm tykk skorpe på jorda.

Men med spett, skarp spade, spiss håndspade og en fiffig løksetter så kom da løken i bakken. Den løksetteren var en sånn (i mine øyne) dilleting mannen ville ha som jeg ikke hadde mye til overs for. Før vi plutselig trengte å sette masse allium mellom stauder, en og en her og der, da var den faktisk superpraktisk.

Tips dersom du er sent ute med å plante løken:

Du har størst suksess med løken om den får stå i jorden i noen uker før bakken fryser, men det er uansett bedre å få plantet løken enn å la den ligge å tørke til neste år. Så: her er noen alternativ:

 1. Plant direkte i bakken. Så fremt du kommer gjennom skorpen så gir nok dette best resultat. Så frem med skarp spade og spett og plant i vei.
 2. Har bakken fryst? Kjøp deg en jordsekk, hell jorden på bakken og plant i denne! Da må det jo passe for andre vekster at det blir opphøyd bed der da.
 3. Eventuelt: Plant i krukker. Løk og krukker er ikke bestevenner, så skal du lykkes med dette så må løken først stå en sted det er varmegrader i to-tre-fire uker, og så settes ut i kulda. Løk tåler ikke å bli stående våt og fryse, så skal du lykkes må krukken settes under tak, eller aller helst inn i en uoppvarmet bod. Jo større potte jo enklere er det å lykkes.

Ikke kjøp mer løk når bakken har fryst, men plant for all del den du har, mye av det kommer nok opp 🙂 Tulipaner takler godt å plantes sent, krokus tåler det dårlig.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Jeg var heldig og fikk satt løk for 2-3 uker siden. Så håper det blir bra til våren. Men jeg glemte å sette i krukker! Det er vel kanskje ikke for sent enda?

 2. Har heldigvis fått planta alt før frosten kom eg, va på hengane håret et klarte og få planta siste rest, men nå e alt planta. Så eg håpe at alt komme opp te neste vår, ellers e eg spente på om jularoså mi komme opp igjen, som eg omplanta i vinter.

 3. Heisan Anne! Så flott at dere fikk løken i jorden før frosten slår til for fullt! 😀 Jeg har også satt løk i potter fordi jorden var for frosset, men selv om jeg satte dem under tak, så var jeg ikke heldig med resultatet. Til våren hadde de fleste løkene likevel råtnet. Jeg har best erfaring med å sette slike potter kjølig og mørkt i kjelleren om vinteren. Da har jeg opplevd langt bedre spiring når våren kommer 🙂
  Den løksetteren virker jo kjempelur når løk og annet skal plantes inne blant stauder! 😀
  Ønsker deg en fortsatt riktig fin kveld!

  Stein

 4. Stein, ja, der er du inne på det jeg har tenkt å teste. Jeg har en frostfri jordkjeller som jeg planlegger å ha noen krukker i, og så noen i solveggen delvis innpakket. Jordkjelleren er veldig fuktig så jeg er i tvil om det vil gå, men vi får nå se. Mulig jeg bare lar de stå der i en periode, ikke hele vinteren. Spennende at du har god erfaring med å bruke kjeller!

  Christine, Gleder meg også til å se hvordan julerosene har greid en omstilling, de ble flyttet i sommer her og nemlig 🙂

  Berit, foreløpig har jeg lite erfaring på dette med å sette i krukker så jeg kan ikke si noe om hva du kan forvente å få til. Men om det er frost ute allerede så er det jo bedre enn å ikke få plantet de…

 5. I fjor satte jeg i flere lag i sinkbalje, både krokus, våriris, blå anemoner, tulipaner og pinseliljer. Fra før av stod en grønnkål som hadde overvintret , den var festlig følge til tulipanene. Senere blomstret den en gul sky over blålilla stemorsblomster. Jeg kjøper alltid noen Potter med minipåskeliljer, de koster så lite… Dermed hadde jeg glede av blomstring fra vinter til langt utover sommeren. Nå spørs det om de kommer opp igjen til våren….i høst har jeg ikke satt noe ned i baljen….

 6. SÅ flott – vet du her har løken blitt stående for har en litt hissig ME-tid.., men du sprer håp vet du – da kommer nok løken i jorda her også!
  Takk for fine tips Anne 🙂

 7. He he, må si jeg kjenner meg igjen i dette ja 🙂 Løkene har jeg faktisk klart å få i jorda ganske tidlig i år (i motsetning til andre år), men jeg har en Syrinhortensia og en Trollgrein stående, som nok lengter etter å få røttene i jorda. I østlandsområdet ser det ut til at vi som er litt trege får en ny sjanse utover uka. Da kan jo både løker og andre etternølere komme på plass 🙂

  En sånn løkplanter var kanskje ikke så dum 😉 Takk for tips!

 8. Høres flott ut Novembersymra, jeg har arvet noen sinkbaljer i år, kan tenke meg det havner litt krokus mm i de til neste år ja 😀 (men jeg planter nok i plast nå, og planter om til våren for å spare balja).

  Randine, jepp, det er skummelt så mye jeg har begynt å glede meg til våren, altfortidlig!!!

  Lokki, godt om tipsene kommer til nytte 🙂

  Hildur, jepp, meldt mildvær, men jeg er nå litt skeptisk da… foreløpig ligger snøen.

  Og ja løkplanteren var smart, den skulle bare vært litt grøvre, er nok ikke noe evighetsredskap dette, litt for tynt stål til det. Men om man har løs jord som oss og et spett for å løsne frostskorpe så går det fint.

 9. Jeg kom over disse løkkommentarene via et søk på «løk som spirer for tildlig».
  Jeg har nemlig plantet tulipan og påskeliljeløker i oktober i store plastpotter som har stått kjølig i kjeller.
  Men nå sent i desember spirer de allerede, med 5 cm lange skudd…!
  Kan noen komme med tips om hva some er best å gjøre nå for å «sinke» veksten?
  Sette dem ut i skikkelig kulde?
  Dekke over dem så de får det helt mørkt?
  Vil jeg i det hele tatt få disse tulipanene til å blomstr ute til våren, eller skal jeg bare la dem få ekstra lys og la dem blomstre inne så tidlig som de vil?
  Takker veldig hvis noen har tilbakemelding. Jeg har ikke funnet noen svar på dette fra mine søkeresultater.
  Flott nettside, forresten.

  • aiai. Jeg veit ikke riktig jeg hva som er lurt.
   Sjøl ville jeg nok ha satt de i oppholdsrom og kost meg med de nå. Jeg kan tenke meg at du har det for varmt i kjelleren, løk i kjeller er visst ikke så enkelt som en skulle tro nemlig, de spirer fort. (her spirer jo løken ute for tiden…). Å holde de i ro i tre måneder til er jeg skeptisk til. Å sette de ut er jeg skektisk til, med fem cm lange skudd så tror jeg ikke tulipanen er så glad for det. Men om du vil prøve så ville jeg satt de på nordsiden av huset inntill veggen, har du snø så spar du det over og rundt pottene.

  • Ja, det beste er å plante den så fort som mulig, de vil ikke blomstre i år, de trenger en kald periode for å gjøre det, men om de ikke har blitt for tørre så vil de trolig blomstre neste vår.

 10. Hei, Jeg har akkurat fått en stor pose med tulipanløker i gave fra min Nederlandske svigermor. Vil ikke at de skal gå til spille. Er det for risikabelt å plante de ut nå? Bor i Oslo. Hva gir beste sjanse for at de skal spire til våren tror du?
  Tusen takk for svar!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her