Svartsurbær. Kindereggplante!


Svartsurbærs kindereggkvaliteter:

1. Nydelige små blomster
2. Vakre og spiselige bær
3. Spektakulære høstfarger.

Svartsurbær (aronia) er mye brukt som hekk, og da helst som en hekk man ikke klipper. Den blir omlag 1,5 meter høy (kan bli noe høyere) og omtrent like bred. Blomstrer med hvite blomster på våren og setter klaser med sorte bær på høsten. Svartsurbær har pent og nøytralt mørkt grønt bladverk som på høsten transformeres til flammende gul-orange-rødtoner. Denne hekken (det er naboens) er primært orange nå, men jeg har sett den langt rødere før.

Bærene er litt for sure til å spises rett av busk, men de er veldig fine å bruke til safting og sylting. Og så er fuglene veldig glade i de, så naboens busker er som dere ser helt frie for bær…

Oppdatert: Solhagen forteller i kommentarfeltet om ulike navnsorter av svartsurbær, skroll ned og les og følg lenke!


Se flere flotte høstplanter på stikkordet Høsthage

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Vil også si at det finnes en sort Svartsurbær som heter «Hugin». (Den du beskriver og viser bilde av er, så vidt jeg kan se, «Moskva»)

  «Hugin» har alle de samme kvalitetene, men blir lavere (ca 1 meter)- fin hvis du ønsker en ikke fullt så høy,men likevel frittvoksende hekk!

  (Noen forskjeller er at bærene sitter litt mer enkeltvis(ikke så klasevis), litt mer opprettvoksnede, enda mere fargespill i høstfargene, og at bladen sitter lenger på om høsten, er også en nyere plante – ifølge E-plant sin(se planteliste, og bla nedover til svartsurbær, og trykk deretter på I (= info) under både «Hugin» og «Moskva»

  http://www.eplante.no

  Jeg har den i skråningen hos meg, ble anbefalt denne, og den har helt usedvanlig vakre bær og farger nå om høsten…!

  • Vi har bær som ligner, men er usikre på om det er aronia. Er det vekster som kan forveksles med denne?

 2. Kanskje litt feil å si at bærene ikke sitter i klaser hos «Hugin», men klasene er ikke så tette som hos Moskva, bærene er litt mindre, litt blankere, og også bærene har i begynnelsen litt forskjellige nyanser innenfor sort/burgunder/grønt- utrolig dekorative å ta inn i en vase på bordet! Fant en annen side hos E-plant(nyere? eller eldre?), som viser typiske bilder, og når du klikker på bildeserien, viser både bærene som får forskjellige farver og løvet som også har noen bronsetoner i seg(i tillegg til oransje, rødt, grønt, og hele spekteret i mellom . Etterhvert blir bærene helt svarte!)

  http://eplante.axpa.no/aronia-melanocarpa-039hugin039-e

 3. Takker solhagen dette var supert!
  Pst, Si i fra om du du en blogg eller hjemmeside. Jeg ser jo at du ikke har fylt ut her, men det hender jo at folk glemmer. Skulle gjerne ha lenket til deg fra bloggposten 🙂

 4. Jeg har dessverre ingen blogg/hjemmeside! Er bare en veldig langt over gjennomsnittet hageinteressert dame – så kanskje jeg burde få meg en? Så jeg kunne få «utløp» for hageformidlingsbehovet der?? Har uansett veldig stor glede av din blogg – så grundig og seriøs, nesten vitenskapelig(!), men samtidig så allsidig, og ikke minst, hyggelig!

  Hilsen Annette

 5. Vakre bilder av Svartsurbær i ditt nabolag. At bærene er fuglemat kommer vel med om høsten før mange fugler flyr sydover.

  God helg til deg Anne!

 6. Tusen takk Anette, det varmer å høre at du ser slik på bloggen! 🙂
  Blogging er veldig koselig, det er digg å dele hageglede 😀

  Randine, Takk, og god helg til deg også 😀

 7. Sånne busker må jeg bare få tak i. Jeg har hørt at de bærene er ekstremt sunne. Noe av det sunneste som finnes. Jeg sjekket internett og fikk bekreftet fakta der. Nesten rart det ikke er mer brukt.

 8. Dekorative og nyttige busker! 🙂
  Du som er så glad i fugler, jeg har laget en veiledning på hvordan sy uglepute .. kanskje du skulle prøve deg .. 😀
  Ha en fin søndag!
  Klem Lisa

 9. Ja, bærene er visst proppfulle av oksidanter, har jeg også hørt og lest!
  Jeg har ikke forsøkt å lage saft eller syltetøy av svartsurbær, men gelè av prydepler, nå i høst – kjempemoro(Prydeplesorten «Dolgo», forøvrig også en E-Plante, og har et naturlig høyt innhold av pektin: Var bare å høste de små eplene, bruke dem hele(ingen rensing/skrelling!), fylle på med vann til det dekket eplene i gryten, kokte opp, lot det koke et par timer, og silte det av i et saftklede(måtte kjøpe meg det og stativ for anledningen!), og tilsatte sukker(fant en engelsk oppskrift, med video, på nettet!) Kan helt sikkert lage saft på samme måte med svartsurbær! (Muligens best å bruke sorten Moskva, da, som har litt større bær…? Eller kanskje det blir det samme?)

 10. Hva som finnes av info der «ute»… Vi har flyttet til en plass hvor det i fjor ble plantet svartsurbærhekk. Skulle bare så inderlig gjerne hatt bladene på gjennom vinteren. Lurer på om jeg må ut og lime, hrmf!! Får lese meg opp på internett for å se om jeg kan finne ut hvilken som er plantet her hos oss:)
  Håper ikke det finnes hekkplanter som er like, men hvor bærene er giftige. Ikke så farlig for dette året, fuglene har forsynt seg av det lille som var:)

 11. Hei. Jeg lager saft av svartsurbær og eple sammen. Det blir veldig god saft. Ren svartsurbærsaft har for bitter ettersmak. Mvh Elin

 12. […] Svartsurbær, Aronia (Chokeberrie) Busk som blir opp til to meter høy, brukes ofte i hekk og setter (om den ikke beskjæres) mye bær. Svartsurbær får noen fantatisk flotte høstfarger, som tar seg ekstra godt ut mot de sorte bærene. Svartsurbær har ett høyt innhold av antioksidanter, og det er påvist helsegevinst av å innta den Les mer om svartsurbær her […]

 13. Hei
  Vi har svartsurbærhekk, type Moskva. Alle barna i nabolaget liker bærene. De er ikke sure i det hele tatt, men man blir litt tørr på tungen og bærene har en litt spesiell konsistens. Den fine sommeren i år har gjort at bærene ble kjempestore. Forrige uke (dvs slutten av oktober) fant jeg bær på et område i Nydalen i Oslo som fremdeles var kjempefine, store og søte. I år har vi laget saft av bærene. Ikke så sterk smak som f eks saft av solbær, men veldig god. anbefales!

 14. Hei. Dersom du fryser bærene før du lager saft osv. Så får du sømmen frem. Eller vente med å plukke de til etter veldig kalde netter. Men da har som oftest fuglene forsynt seg

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her