Eldkvede. Liten busk med vakker frukt.

I fjor kom jeg over eldkvede i Botanisk hage. Ikke den mest prangende av busker, og skal sant sies så er det vel ikke selve busken som er dekorativ her, den er rett og slett litt krattete. Men frukten var flott og gul, og nettopp slikt er jeg på jakt etter for å gi farge til bedet også etter at bladene er vekk.

Eldkvede, Chaenomeles japonica, (kalles også liten eldkvede, småeldkvede, japansk eldkvede), blir opp til en meter høy, og blomster tidlig sommer. Blomstene er opp til 4cm brede og populære blant humler og andre pollinerende insekter.

ildkvede

Eldkvede er spiselig. Brukes bla til geleer og likør og sies å ha en spennende smak, men smaker nok neppe godt å spise rett av busken. Frukten skal lukte såpass sterkt at noen på et fat vil kunne avgi deilig duft til rommet.

Jeg har tenkt å skaffe meg en eldkvede for Hei-Hallo bedet, hvor den bør passe godt inn med sine gule frukter og orange-røde blomster. Nå er det nok slik at jeg ikke egentlig tror jeg kommer til å få nyte de vakre fruktene så veldig lenge på høsten, tenker noen fugler kommer og raider de kjapt. Men det er jo også litt av poenget med å plante busker med frukt og bær, at det er til nytte for dyrelivet.

 

Les mer om eldkvede hos UMB

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Eldkveden har nydelig blomster og er også veldig dekorativ om høsten, med de gule plommestore fruktene. -Den eneste «ulempen» med eldkveden er at den er en skikkelig stikkebusk! Vanskelig å holde rent rundt den, men fin å ha inntil veggen.. Fuglene tar ikke frukten. Iallefall ikke her. Men nå er de ikke ferdige med druene enda, da! 🙂

 2. Hehe, her går all frukt og bær i hele nabolaget med i rekordfart. Vi har feks rognebærtre, jeg har aldri sett rognebæra skikkelig moden…

  Nyttig å vite at den er stikkebusk, jeg hadde et vagt minne om det fra botanisk, men vrient å huske presist et helt år etterpå. Takk 😀

 3. Jeg har eldkvede på Solbakkjen. Busken er som du sier ikke særlig i seg selv. Min har orangerøde blomster som lyser flott opp. Jeg har vel ikke opplevd frukt ennå. Tror jeg beskåret den for å slippe fram annet. Den breier seg nemlig ganske mye. Må ha nok plass altså. Jeg har tenkt å flytte den , men har liksom ikke funnet plass til den ennå. Lykke til med busken!

 4. Har hatt eldkvede og savner den faktisk. Kjekkast syntes eg det var å driva fram blomar på den om våren, sjølv om dei vart litt blassare i fargen inne enn ute. Har også erfaring med at den breier seg utover, og stikker ja. Fant liksom aldri rette plassen til den. Lukke til du i alle fall.

 5. Her rett bortom huset, bor en ungkar som har eldkvede utenfor døra si.
  Utrolig flotte frukter på den om høsten! Og flott til dekorasjoner! Og geléer! Jeg lager geléer av alt egentlig jeg da..
  Vet ikke så mye om eldkvede egentlig, da jeg først for tre-fire år siden ble intressert i busker. Så den kommer nok i hagen min etter hvert. Nå liker jeg jo både stikkelsbær og nyper, og roser, så en ny stikkebusk er helt ok:)

 6. Hej.
  Jeg har lige fået øje på din blog. den ser spændende ud! Jeg melder mig straks som fast læser og sætter dig også på min blogliste. Jeg har selv for ganske nylig lavet en blog (også mest om haven) som jeg har stor glæde af. I min barndomshjem havde vi en japansk kvæde som var meget frodig og nem at passe. I min nuværende have har jeg en pærekvæde som er et helt lille træ på ca. 3. meter. Held og lykke med din kvæde 🙂
  Hilsner fra Nana

 7. Aslak, så gøy å høre! Da blir nok mannen glad 😀

  Veldig interessant at du ikke får frukt på din Novembersymra. At den breier seg er kjekt å vite, da skal den få god plass.

  Tullik, så kjekt at du har god erfaring på å drive den! Jeg så de nevnte det i artikkelen hos UMB, så det skal jeg absolutt prøve meg på, digger jo å drive grener.

  Kathrine, hehe, nå føler jeg meg bra teit som ikke av meg selv husket at den naturligvis ville være flott til dekorasjoner, naturlivis! Genial ide 😀
  Og stikkebusker kan være litt praktisk og det da, egentlig, om man vil forhondre tråkk i bedet 😀

  Sigrid, du er jo en av de som kommenterer mest her! søte deg 🙂

  Nana, så koselig at du liker bloggen og vil følge med her fremover, nå skal jeg tusle inn til deg og bli kjent med din blogg 🙂

 8. En liten kvede står nederst ved vannet og venter på transport til Hei-Hallo. Det er tydelig at den verken liker vinden eller saltet her. På Høybråten ble den raskt en stor busk, drøyt meteren høy. Lang blomstring i en slags sart rødoransje var det største preet for meg. Fruktene er stinne av pektin – og som du skriver, alt for sure for spising. Men til chutney er de veldig bra.

 9. Aslak, så gøy å høre! Da blir nok mannen glad 😀

  Veldig interessant at du ikke får frukt på din Novembersymra. At den breier seg er kjekt å vite, da skal den få god plass.

  Tullik, så kjekt at du har god erfaring på å drive den! Jeg så de nevnte det i artikkelen hos UMB, så det skal jeg absolutt prøve meg på, digger jo å drive grener.

  Kathrine, hehe, nå føler jeg meg bra teit som ikke av meg selv husket at den naturligvis ville være flott til dekorasjoner, naturlivis! Genial ide 😀
  Og stikkebusker kan være litt praktisk og det da, egentlig, om man vil forhondre tråkk i bedet 😀

  Sigrid, du er jo en av de som kommenterer mest her! søte deg 🙂

  Nana, så koselig at du liker bloggen og vil følge med her fremover, nå skal jeg tusle inn til deg og bli kjent med din blogg 🙂

 10. Eldkvede ja, d skal j jamen prøve å få fatt i!! Har aldri hattd, men prøver til våren!! Tusen takk for herlig blogg!! God helg og God adventstid tilalle!!

 11. Hei,
  Fikk et tips om ildkvede her om dagen. Jeg undres på om det kan være en aktuell plante på hytta ved ytre Oslofjord? På friland?
  Jeg forstår at det er en lav busk med solide grener og pigger som kanskje holder rådyra unna?
  Hvor kan jeg få kjøpt en slik plante?
  Vh Anders

 12. Hei.
  Jeg har en kjempefin hekk med Ildkvede. Den får dessverre ingen frukt. Fikk høre at den måtte kryss pollinere med en annen type Ildkvede for å bære frukter . Hvor mange typer Ildkvede er det Og er det noe forskjell på utseendet ? . Hvor kan man eventuelt få tak i en busk ?
  Hilsen Anette

 13. Hei! Eldkvede som står i Hagen vår er sikkert 2.5 meter høg. Den er nydeleg om våren og den står slik at når me set på benken er me skjerma. Det eg ikkje heilt har funnet ut er kvafor greiner som for blomster. Me klippet den kraftig i vår. Men her er det kun de yngste greinene som har torner.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her