Sjokoladekosmos. Planten som dufter sjokolade!


Sjokoladekosmos har jeg sett på bilder, og en og annen pinglete sliten plante i butikken. Jeg må si at jeg ikke har vært videre begeistret… Kravstor primadonna som må oppbevares innendørs, og at den skulle dufte sjokolade hadde jeg ikke videre tro på.

Men det gjør den faktisk!

Denne krukken sto på Ramme gård, og jeg må si at den var VELDIG overbevisende. Pent bladverk, nydelige svevende blomster, og sjokoladeduft som bonus 🙂

Plantefakta sjokoladekosmos:
• Navn: Sjokoladekosmos, Cosmos atrosanguineus,

• Nydelige mørke rød-brun-svarte blomster og fliket bladverk

• Dufter sjokolade, men ikke sånn kjempesterkt da, du må snuse på blomsten, den lager ikke en 2 meter stor sjokoladesky 😉

• Trives i full sol

• Blir 40-60 cm høy.

• Flerårig, men tåler ikke frost så knollene må overvintres inne på kjølig rom. Går for å være litt vrien å overvintre. Les erfaringer på hagegal

• Planten kan ikke frøsås, den må formeres vegetativt (ved stikling eller deling)
OPPDATERT: Siden jeg skrev denne bloggposten har det blitt utviklet frø som visst fungerer godt. Blant annet til salgs hos Impecta. 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Oh, doften hade jag glömt, färgen minner jo också om choklad, visst är det vacker med sina mörkfärgade blommor. Men nu vet jag något mer jag glömt, att den inte är härdig. Tror du det är för sent att gräva upp den nu??

 2. Mia, ja fargen er virkelig nydelig, dyp rødbrun, helt opp til sort. Jeg veit ikke om det er for sent å grave opp, mange av disse staudene tåler jo en par grader frost, selv om de ikke tåler en hel vinter, så du får vel nesten bare prøve.

 3. Ja, denne har jeg prøvd uten særlig hell, til jeg fikk kjøpt to a kr 50,- på salg på sensommeren. Plantet de i store potter, og de ble kjempefine! Lekre også som avskårne.

  Så var det overvintring, da. Prøver en i drivhuset og en i kjelleren. Tvi, tvi!

 4. Den hadde jeg i vår forrige hage. Overvintret den en gang i garasjen. Det gikk kjempefint. Året etter fikk jeg beskjed av innhaver av en blomsterbutikk at denne skulle være en staude. Jeg trodde på henne jeg jo. Det gikk ikke så bra kan du si ;(. Men den var utrolig vakker så lenge den levde, sammen med runde buksbom og kinagress. Tror jeg må ha den igjen.

 5. Jøye, det var jo flott pris Villrose! Krysser fingrene for at du får til overvintringen 😀

  Mette, hehe, det er jo en staude, men ikke i vårt klima dessverre. Høres ut som en nydelig plantekombo forresten 🙂

  Christine, en skal vel ikke ha alt en synes er fint heller. Jeg tror nok at om noen gav meg en så ville jeg blitt kjempeglad, men at det er mer tvilsomt at det er denne jeg prioriterer å bruke penger på sjøl, ettersom den koster endel i innkjøp.

 6. Jøye, det var jo flott pris Villrose! Krysser fingrene for at du får til overvintringen 😀

  Mette, hehe, det er jo en staude, men ikke i vårt klima dessverre. Høres ut som en nydelig plantekombo forresten 🙂

  Christine, en skal vel ikke ha alt en synes er fint heller. Jeg tror nok at om noen gav meg en så ville jeg blitt kjempeglad, men at det er mer tvilsomt at det er denne jeg prioriterer å bruke penger på sjøl, ettersom den koster endel i innkjøp.

 7. Sjokoladekosmos går helt fint å frø så. Jeg fant frø på impecta, men var tvilende fordi jeg også hadde lest (kanskje her?) at den måtte overvintrer eller ta stiklinger. Men det er tull. Sådde kanskje fem frø, og har nå tre små planter som bare venter på litt varmere vær ute!

  • Takk for kommentaren. Jeg har nå oppdatert bloggposten. Når jeg skrev dette i 2012 så fantes ikke de frøene, de kom til siden, men så har jeg ikke husket å oppdatere bloggposten. Så fint du sa i fra så fikk jeg et push på det!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her