Skal du handle frø? Her er mine frøbutikk-favoritter:

Jeg skriver fast hagestoff for OsloBy.no (avlegger av Aftenposten) og i dag har jeg ute en sak om å handle frø på nett. Vanligvis dobbeltposter jeg ikke, men i dag kan dere altså velge å lese den her, fremfor på OsloBy.

Det er jo noe helt eget og magisk over frø. Tenk at så mye hageglede kan presses inn i noen små brune klumper? Det er jo ikke bare det endelige resultatet; blomsten eller grønnsaken, som bringer glede. Nei hele prosessen er en opplevelse, med forventninger, minner, oppdagelser og spenning.

Frø selges nesten over alt, men aller best utvalg finner du hos spesialistene på nett. Der kan du enkelt bla deg gjennom utvalget, se på bilder og lese deg opp på hvordan de skal dyrkes. Jeg handler primært fra utenlandske frøbutikker da disse har ypperlig utvalg og priser, og her er fem av mine favoritter. Nedenfor frøbutikkene finner du et knippe tips, så heng på!

Fem flotte frøbutikker:

Impecta
Svensk frøbutikk med et stort og bredt utvalg
God beskrivelse av planter og hvordan frøene skal sås. Såtidspunkt og herdighetssoneangivelser i Sverige er de samme som for Norge så Impecta er en meget enkel plass å handle med all informasjon du trenger på ett sted.
Velg land oppe i høyre hjørne, da får du prisene oppgitt i norske kroner. Frakt er omlag 43 norske kroner.

Thompson & Morgan
Engelsk frøbutikk med stort og bredt utvalg.
God beskrivelse av planter og god såangivelse.
De tar 3,99 pund for å sende, ca 36 kr

Plants of Distinction
Engelsk frøbutikk med stort utvalg og mange uvanlige sorter.
God beskrivelse av planter og god såangivelse.
De tar 4.95 pund for å sende, ca 45 kr.

The Organic Gardening Catalogue
Engelsk frøbutikk som har spesialisert seg på frø som er dyrket frem med organiske metoder. Mest grønnsaker, men også blomster.
Noe varierende hvor grundig beskrivelse og såangivelse det er.
De tar 3.5 pund for å sende, ca 32 kr.

Gardens North
Kanadisk frøbutikk som har spesialisert seg på blomster, trær og busker som er herdige i Kanadisk klima. Blant annet spennende utvalg av prydgress og bær
Sparsommelige såanvisninger.
De tar 6 kanadiske dollar for å sende, ca 34 kroner

Oppgitt fraktomkostninger er basert på hva nettbutikkene viste meg for en handel på under 200 kr sendt til Norge.

Lyst på flere frøbutikktips?
* Jeg har en lengre liste her med ti ulike butikker.
* Mange av nettbutikkene som selger hagevarer har også frø, her er butikkoversikt
* Maria i Strandhuset skrev nylig en lang bloggpost med sine frøbutikkfavoritter.
* Hagegal har en fin liste.

.

Kjekt å vite:

spireskogFortolling:
Private kan importere opp til 50 frøpakker uten å måtte levere inn noe papirarbeide. Dersom du handler varer for under 200kr (etter tollvesenets valutakurs i det øyeblikk de går inn i landet) pr pr bestilling så slipper du moms og dermed også fortollingsgebyr. Det er lov å legge inn flere bestillinger fra samme butikk, men de kan ikke sendes sammen.

Klima:
Det engelske klima er langt mildere enn vårt norske så du kan ikke uten videre bruke engelske såtider. Et godt tips er å bruke Impecta som kunnskapsbase, de svenske såtidene er direkte overførbare og der finner du også herdighetssoneangivelser for staudene.

Norske navn på plantene:
Det kan være en utfordring å handle i utenlandske nettbutikker når det kommer til navn. Jeg kan slettes ikke verken de engelske eller de svenske navnene på alle planter jeg søker etter, men det er det enkelt å omgå. Jeg bruker først google og skriver så inn det norske navnet. Blant de første treffene er det alltid noen som forteller meg hva det latinske (vitenskaplige) navnet på planten er, og så bruker jeg dette navnet for å søke etter planten i nettbutikken. (Det er bedre å bruke latinske navn enn engelske/svenske da de latinske både er enklere å finne, og mer presise).

salatspirerHvordan lykkes med frøsådden:
Lurer du på hvordan så? Jeg har skrevet en lang bloggpost om hvordan så frø og stelle de små plantene.

Det er ikke vanskelig å så, og det er stort sett enkelt å få spirer om man holder seg unna de vanskligste sortene, men det er ikke dermed sagt det blir fine planter ut av de små spirene. Det er vesentlig med riktig mengde vanning, men like viktig er det at spirene får nok lys, og det vil si at du enten må skaffe deg ekstrabelysning, eller vente med å så til påske. Les om tidlig sådd og planterom

Lykke til med årets frøsådd! Håper disse tipsene bidrar til at du får en fargerik og smaksfull sommer.

Og du, del gjerne tips til egne favoritt-frø-butikker, alltid flott med flere alternativ 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

32 KOMMENTARER

 1. Jeg var ikke så fornøyd med spireevnen – påfallende at den ene leverandør hadde dårlig spireevne hos meg og to andre som jeg delte med. Men jeg gir dem en sjanse til i år, hvis ikke så er de ut av min liste.

  At det ikke var bilde på frøposene var også ganske frustrerende fordi jeg måtte lete på nettet for å finne akkurat hvordan de så ut i firmaets katalog.

  Rask levering og ingen betalingsproblem var viktig for meg, men ganske kjedelig å bruke ekstra tid for å finne bildene og lime inn sammen med frøposen. Jeg hadde mer igjen for handel via bakker.no enn de andre leverandørene jeg handlet hos.

 2. Hei.

  Var innom Impecta sine sider i kveld, og der blir det lagt inn en bestilling i løpet av uka.
  Har også bestilt litt fra Solfang, så gleder meg vilt til våren og sommeren.

 3. Hei,her var det flere jeg ikke visste om-de skal snarest sjekkes 🙂
  Jeg har veldig dårlig erfaring med spireevnen på frø fra Impecta, har kjøpt der to ganger.
  Thompson and Morgan i tillegg til Chiltern Seeds i England har jeg kjempegode erfaringer med-masse frø i pakkene og alt spirer.
  Hilsen Tone

 4. Jeg kjøpte haugevis med frø fra Impecta og Odla i fjor, det var jo så mye fint! I år blir det noen færre sorter, og kanskje noen som ikke er så krevende.

  En god erfaring fra i fjor var planteappen som jeg lastet ned til min tablet. Jeg brukte den til å registrere når jeg sådde, hva som kom opp og når, og hvor store plantene ble etter hvert. Jeg la også til bilder. Appen er gratis og heter My Plant Diary.

  «Plantedagboken» ble ganske morsom når jeg leste alle postene etter hverandre utpå høsten. Det var en god del som ikke spirte i det hele tatt, og mange små stakkarer som ble spist av snegler.

  Nå skal jeg gå igjennom det jeg har registrert om frøene jeg sådde i fjor, og se hva jeg gjorde galt.

 5. Takk for frøbutikktips! Jeg kom akkurat på at jeg naturligvis skal lage en ekstra bloggpost med alle forslagene deres, både herifra og fra Facebook, så tips i vei, det kommer til nytte for mange 😀

  Monika, den har jeg hørt om men glemt, takk!

  Mina, Odla ja, sender de til Norge? Så fint da 🙂
  Planteappen høres super ut, den skal jeg prøve meg på, takk for tips!

  Drømmeriet, jøss, har du dårlig erfaring med Impecta! Det var veldig interessant, jeg har kjøpt mye derifra og har ikke merket dårlig spireevne sjøl.

  Christine, det er lett å komme i vårstemning av frøkjøp 😀

  Ingunn, bare hyggelig 🙂

  IH, veldig fint om du vil fortelle hvilken firma du har dårlig erfaring med. Alltid nyttig å få vite slikt, ikke bare når folk er fornøyd.

  Det med bilder på frøposene har blitt mer og mer vanlig fra nettbutikkene også nå, heldigvis. Det gjør det jo enklere å huske hva man har kjøpt.

 6. Jeg var ikke så fornøyd med spireevnen – påfallende at den ene leverandør hadde dårlig spireevne hos meg og to andre som jeg delte med. Men jeg gir dem en sjanse til i år, hvis ikke så er de ut av min liste.

  At det ikke var bilde på frøposene var også ganske frustrerende fordi jeg måtte lete på nettet for å finne akkurat hvordan de så ut i firmaets katalog.

  Rask levering og ingen betalingsproblem var viktig for meg, men ganske kjedelig å bruke ekstra tid for å finne bildene og lime inn sammen med frøposen. Jeg hadde mer igjen for handel via bakker.no enn de andre leverandørene jeg handlet hos.

 7. Jeg kjøpte haugevis med frø fra Impecta og Odla i fjor, det var jo så mye fint! I år blir det noen færre sorter, og kanskje noen som ikke er så krevende.

  En god erfaring fra i fjor var planteappen som jeg lastet ned til min tablet. Jeg brukte den til å registrere når jeg sådde, hva som kom opp og når, og hvor store plantene ble etter hvert. Jeg la også til bilder. Appen er gratis og heter My Plant Diary.

  «Plantedagboken» ble ganske morsom når jeg leste alle postene etter hverandre utpå høsten. Det var en god del som ikke spirte i det hele tatt, og mange små stakkarer som ble spist av snegler.

  Nå skal jeg gå igjennom det jeg har registrert om frøene jeg sådde i fjor, og se hva jeg gjorde galt.

 8. Takk for frøbutikktips! Jeg kom akkurat på at jeg naturligvis skal lage en ekstra bloggpost med alle forslagene deres, både herifra og fra Facebook, så tips i vei, det kommer til nytte for mange 😀

  Monika, den har jeg hørt om men glemt, takk!

  Mina, Odla ja, sender de til Norge? Så fint da 🙂
  Planteappen høres super ut, den skal jeg prøve meg på, takk for tips!

  Drømmeriet, jøss, har du dårlig erfaring med Impecta! Det var veldig interessant, jeg har kjøpt mye derifra og har ikke merket dårlig spireevne sjøl.

  Christine, det er lett å komme i vårstemning av frøkjøp 😀

  Ingunn, bare hyggelig 🙂

  IH, veldig fint om du vil fortelle hvilken firma du har dårlig erfaring med. Alltid nyttig å få vite slikt, ikke bare når folk er fornøyd.

  Det med bilder på frøposene har blitt mer og mer vanlig fra nettbutikkene også nå, heldigvis. Det gjør det jo enklere å huske hva man har kjøpt.

 9. Har gode erfaringer fra Odla og Impecta. Må også nevne en flott nettbutikk nemlig Runåbergs frøer : http://www.runabergsfroer.se/

  Her har de masse spennende! Selv om internettsiden er litt kronglete så har de masse morsomt å lese om ulike grønnsaker dessuten har de en eko-profil. Klikk deg rundt på siden og lær masse nytt 🙂 Vi har vært veldig fornøyde med resultatet av alle frøene vi har sådd derfra.

  Hilsen Maria (ethageprosjekt)

 10. Maria, takk for fine tips:) Runåberg har jeg fått anbefalt flere ganger oppigjennom, høres ut som en bra plass. Odla trodde jeg ikke sendte frø hit til Norge før jeg fikk en kommentar før her om det fra Mina, så det er veldig interessant.

 11. Har gode erfaringer fra Odla og Impecta. Må også nevne en flott nettbutikk nemlig Runåbergs frøer : http://www.runabergsfroer.se/

  Her har de masse spennende! Selv om internettsiden er litt kronglete så har de masse morsomt å lese om ulike grønnsaker dessuten har de en eko-profil. Klikk deg rundt på siden og lær masse nytt 🙂 Vi har vært veldig fornøyde med resultatet av alle frøene vi har sådd derfra.

  Hilsen Maria (ethageprosjekt)

 12. Her vart eg sittandes å studere frø i massevis. Så alt for mykje fristandes :))
  Har bestilt frå Impecta ++ (fekk frøa etter 3 dagar, kjemperask levering) så no hadde eg planer om at det må vere nok….men eg får sjå.
  Ha forresten sådd mange stauder alt. Over 50 sortar og fleire skal det bli etterkvart. Eg som hadde bestemt meg for at denne sesongen skulle eg ikkje så. Slik kan det gå.
  Har kjøpt ein god del staudefrø av Magnar Aspaker. Det har eg gjort i fleire år no. Synest han har mange spennande sortar.
  Veldig kjekt med frø!!!

  Fin kveld til deg.
  MarJE.

 13. MarJE, jøsses, det var flittig såing! Spesielt om du ikke skulle så i det hele tatt.. Jeg sår faktisk lite stauder sjøl, det funker aldri at jeg er frisk nok til å prikle på våren, så mye annet som skal skje da som tar futten.

  Takk for tips om Magnars frøsalg 🙂

  Anne, hyggelig at du hadde nytte av det!

 14. MarJE, jøsses, det var flittig såing! Spesielt om du ikke skulle så i det hele tatt.. Jeg sår faktisk lite stauder sjøl, det funker aldri at jeg er frisk nok til å prikle på våren, så mye annet som skal skje da som tar futten.

  Takk for tips om Magnars frøsalg 🙂

  Anne, hyggelig at du hadde nytte av det!

 15. Frø er en stor lykke i livet:-)
  ja det er magi vil jeg si.
  jeg føler meg så heldig som kjenner denne lykken!
  Det er så fantastisk med alle de frøfirmaer på nettet. Hurra for frø<3<3

 16. ja nå har jeg bestilt blomsterfrø fra Impecta og gleder meg til de kommer. Men det er noe jeg lurer på. Har et drivhus som jeg setter plantene i rundt mai mnd. Bor i Nordland og det tar sin tid før det blir noe varmt ute. Men når temp stiger i drivhuset så går vinduet opp(automatisk etter hvor mange grader) og da tør jeg ikke ta plantene ut tidlig i drivhuset fordi de kan få kald luft på seg fra vinduet. eller gjør det ikke noe? er det noe jeg kan foreta meg angående vinduet?
  anne

  • Interessant spørsmål.
   Jeg har ikke drivhus sjøl, så jeg synes det er vanskelig å mene så mye om det. Om det er veldig stor forskjell på temperatur ute og inne og takluken er like over plantene så vil jeg tro de synes det er litt ubehagelig, men det er jo klart du må kunne ha planter i drivhus i Mai, selv i Nordland.

   spør på http://www.hagegal.no du, så får du sikkert gode svar på om trekk fra takluke er et problem eller ei.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her