Årets første krukker er plantet!

I dag har jeg sittet på gulvet på planterommet og pottet opp de gule stemorene jeg kjøpte i vårraidet på søndag, herlig å ha henda i jord 🙂

Stemorsblomst er en av de mest kuldetollerante blomstene vi har, og mine skal på sikt ut på terrassen og lage litt juksevår. For å gi de beste mulighet til å bli flotte planter så har jeg i dag pottet den opp fra sine altfor små potter, og plukket av blomstene. Plantene skal nå få stå inne en drøy uke, dermed får røttene en sjanse til å begynne og etablere seg, plantene kan vokse seg litt større, og været rekker å bli litt mer stabilt. Så skal stemoren gradvis få venne seg til å være ute i kuldegrader. Krukkene er såpass små at det er mulig å flytte de inn og ut i starten, og når plantene er godt herdet så kan stemor tåle helt ned til ti minusgrader, og forsette å blomstre pent så snart sola kommer og varmer den opp igjen.

stemorsblomster-krukke3Tips om du også skal plante opp tidlige vårkrukker:
* Veldig viktig å herde planter før de settes ut på våren. Det vil si at du gradvis venner de til solen og kuldegradene. Hvor lang tilvenning du trenger vil avhenge av været, men etter en uke er jeg komfortabel med å la stemoren greie seg selv, så fremt den står lunt.

* Dersom du planter planter som har dannet tett rotteppe i bunnen på potten, så skal du rive de røttene av(se bilde til venstre). Det kjennes fryktelig brutalt, men det er viktig fordi det da gir planten en mulighet til å etablere nye friske og effektive røtter.

* Det kan være verdt å vurdere å fjerne blomster fra slike småplanter. Da kan planten bruke mer energi på å lage røtter, noe som gir større planter og rikere blomstring.

stemorsblomster-krukke2

stemorsblomster-krukke1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Det tenkte jeg og å gjøre, må bare få kommet meg til en plass de har stemor =) Hadde blitt kjempe fint med en potte på trappa, så trist og grått der nå.

 2. Så lurt å sette de avklipte blomstene i små vaser!
  Her er det nok for tidlig å begynne og tenke uteplanter, men plutselig er tiden der. Bare noen uker til eller en måned, så skal jeg nok ut på et vårraid jeg også. Gleder meg – gleder meg – gleder meg!!!

 3. Takk for tipset om å klippe av blomsten og rive av litt av røtene.
  Det har eg ikkje tenkt på.
  Men eg startar alltid tidleg med stemorsblomster. Den er flott
  i månadsvis.

 4. Nå fikk jeg vårstemning. Stemor er så flott. Du er tidlig. Jeg vil drøye littegrann, men gleder meg til å kunne plante. De avklipte blomstene var fine i små vaser. Solskinn 🙂

 5. Herlig !! Nyter vårfølelsen her hos deg og jeg må nok få meg noe blomster på bordet. Ennå langt frem til noe kan være ute her ved polarsirkelen.

 6. Hei så morsomt – jeg la også ut et lite innlegg om stemorsblomsten idag. Finner jo så mange koselige bilder når du satte igang X-faktor. Kos deg med våren på krukke, snart er den overalt!
  Nå er det snart -20 her oppe i
  skogen og stjernehimmelen er utrolig klar og vakker når man kommer seg bort fra byens lys. Akkurat nå er vinter helt ok!

 7. Hyggelig at dere likte bloggposten 🙂

  Jeg storkoser meg med mine små stemorsbuketter, og stemoren liker seg bedre oppe i 2. under plantelyset enn om de skulle stått på stuebordet, så det er igrunnen perfekt løsning 😉

 8. Jeg er grønn på dette med hagebruk, men ønsker å starte med i drive frem stemorsblomster fra frø. Savner en detaljert oppskrift på hvordan en herder plantene. Kan noen hjelpe er jeg takknemlig.

  • Hei 🙂
   Å herde planter er ikke så veldig vanskelig, det handler om at man venner plantene til temperatur, sol og vind. Det er vanlig å regne en uke, hvor man de første nettene flytter planten inn om natten (ofte er det minus på natt og plussgrader på dag), så går man over til å dekke de litt om natten. De må stå i skyggen det meste av dagen (det vil si i skyggen midt på dagen, så på nordsiden av et hus er bra). Og så må de stå lunt. Lunt vil det være lurt at de står også etterpå.
   Jeg regner med at jeg lager en bloggpost med tips om å herde planter nå snart, det står på planen iallefall.

   PS: Stemor er nok ikke det enkleste å starte med om du er nybegynner i hagen. De må sås tidlig om de skal blomstre på våren, og da må du ha ekstralys skal det bli skikk på de. Bedre at du sår andre blomster som kan sås fra april, eller direkte ut.

 9. Hei Anne, nå må jeg si at jeg er imponert! Først og fremst for ditt fine svar, dernest for det engasjement du besitter. Forstår at du er en lidenskaplig hageentusiast. Atter en gang, tusen takk… og jeg vil ta med meg rådene dine videre i mitt nyoppdagede paradis, hagen…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her