Blå himmel og blå blomstring: Våriris

Har du sett for en herlig blåfarge!
Våriris kjøpt i små plastpotter, nå ute på utendørstrening i hagen på dagtid. Løken står tett-i-tett så de stakkars blomstene blir helt sammentrykte, men ooo så herlige de er  🙂

Våriris er en av de mindre brukte vårblomstrende løkvekstene. Kommer vel vanligvis opp av bakken litt etter krokusen, og fordrer godt drenert jord. Herdig til H5. Det finnes en hel masse ulike navnsorter av våriris, i all hovedsak i blå og lilla fargetoner, men også i gul og lyseblågrønn.

Jeg kjøpte noen våririsløker i fjor høst og la i bakken, men det er nok fortsatt over en måned til jeg får se de. I mens koser jeg meg med den blå juksevåren min, så lenge den varer. Våririsen er nemlig ikke av de lengstblomstrende, dessverre, men så lenge de kan stå ute så varer de jo en stund 🙂

vaariris2

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. I parken her hvor jeg bor sprer det seg et nydelig blått teppe utover graset, sånn rundt pinse (?). Det er så pent. Jeg og naboen har tenkt å få oss slike her på fellesarealet vårt. Men hva heter det? Bitte små kongeblå, tett i tett. Det er ikke perleblomst.

 2. Trine:
  Så fint at det var treff 🙂
  Du kan plante skilla på senvår, når den er avblomstret og nedvisnet om du kjenner noen som har planten og vil gi vekk litt (den formerer seg ganske villig når den er veletablert), men skal du kjøpe så må du vente til høsten, da selges de som løker. Uansett så blir det ikke blomstring på den før året etter.

  Balkongkassespesial? Det synes jeg var et veldig hyggelig forslag. Jeg har tenkt å skrive endel om krukker, bla å dyrke grønnsaker i krukker, skal tenke litt på hva annet jeg kan gjøre ut av det. Er det noe spesielt du ønsker tips på?

  • Herlig at du tar utfordringa! Jeg bor i terrasseblokk og har derfor et «selvågtrau» som går langs hele leilighetens lengde. Det er det plass til MYE. i mindre verandakasser er det andre utfordringer kanskje. Jeg har rabarbra, urter og stauder der, og pelargonia i krukker. Setter løk også, som dauer nesten hver vinter.
   Utfordringa, som jeg gjerne skulle sett at du skreiv om, er å finne hva som egner seg. Det er jo ganske grunt i ei kasse. Og det er sørvendt. Det blir VARMT! Bl har jeg prøvd å få to ulike slag villvin, men får det ikke til. Og så er det jorda. Hvordan preparerer jeg? Blir den sur? Jeg vil ha ei bugnende kasse. Hvordan får jeg det til? Det er rett og slett veldig moro å drive landbruk i selvågtrauet.

  • Utfordringen i slike kasser er som du sier jordmengden og at sola steiker, du bør med andre ord velge planter som liker mye sol og litt tørr jord. Det blåser alltid litt ekstra i slike kasser, så en herdighetssone ekstra bør påregnes, og så kan det bli problematisk med vinterdrenering, jeg veit ikke hvordan kassene er formet men det er ikke uvanlig at krukker fryser seg tette, for så å bli stående vasstrukkne over vinteren, og dermed dauer feks løk. Jeg anbefaler boken «hvilken plante hvor», http://moseplassen.com/2011/02/hagebok-hvilken-plante-hvor/ Du kan sikkert låne den på bibilioteket. Men jeg skal tenke ut et forslag til planter som kan passe jeg, om jeg glemmer å skrive bloggpost så minner du meg på det om en måned, ok?

   Når det gjelder jorda så vil den trenge litt oppfriskning av og til, det blir så veldig intensivt i slike kasser og jordstrukturen blir fort dårlig med tiden, og det er derfor fint å grave inn litt ny jord på våren. Gjerne kukompost! (kjøpes i sekker), mest mulig ku, ikke alle kukompostsekker har mye ku, noen har mest torv. Om du ikke kjøper kukompost så kjøp i allefall krukkejord, ikke billigeste torvjord. Krukkejorden har bedre jordstruktur.

   det var litt kjapt for nå, også kommer det mer. Flott med innspill, bare spør mer du, dette er noe mange sikkert lurer på!

  • Genialt! Tusen takk for flotte råd. Jeg skal minne deg på det om en måneds tid. Så moro det blir å dra på kukompostshopping!

 3. Har flotte Iris Pixie på trappen her også, vakre små Iris som lyser av vår :)) og med det flotte været vi har her for tiden..kommer snart våren for fullt, mye og glede seg over 🙂
  Ha en flott lørdag 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips