Hvilken er de beste tomatsortene?

Jeg gleder meg skikkelig til våren, for da skal vi endelig få etablert den nye kjøkkenhagen vår. Vi har jo hatt kjøkkenhage før også, men da ikke så stor, nå blir det 40-50 m2 av hagen som er satt av til spiselige vekster, med praktiske bed og et riktig lekkert design 🙂

Og i en kjøkkenhage er det nesten selvfølgelig å ha tomater. Men hvilken? Det finnes jo så utrolig mange slag. Planen er å ha noen sorter som bankers gir gode avlinger (god smak og friske planter), og noen sorter det kanskje er litt mer styr med, men som ser kule ut eller har en spesiell smak.

Hvilken tomatsorter synes du er best, og hvorfor? Og har du prøvd noen sorter du ikke anbefaler så kan du gjerne tipse om det også. Tomatene skal dyrkes i solvegg i Oslo, og så ønsker jeg meg tips om en sort som er god for krukke. Blir veldig glad for tips!

Pst, liker du rødt?: Har du sett at jeg har løpende konkurranse nå? X-faktor blomsterutgaven samler blomster innen bestemte farger, nå er vi på rød og orange, bli med, eller bare la deg inspirere!
Og, i morgen er det valentinesdag, om du skynter deg litt så rekker du å lage et rødt hjerte i is for hagen!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

27 KOMMENTARER

 1. Hei, Anne
  Kan jeg slå et slag for Yellow Banana, det er en god tomat som blir tidlig moden i drivhuset. Det skulle bety at den er mulig å få til utendørs også. Den er gul, og litt langsmal i formen (som navnet tilsier). God i salater og på brødskiva.
  Lykke til med tomatdyrkingen!
  mvh Bjarne

 2. Her var suksesstomatene, av de 11 typene jeg hadde på balkongen i fjor:
  * Sungold – Oransje, kjempesøte tomater i lange ranker
  * Hundreds and thousands – Ampeltomat, ikke helt det du etterlyser. Men du, så fantastisk den var. Den bare velter utover, og alle sideskuddene blir «sideplanter» som vokser videre. Den ble ganske enorm, selv i en forholdsvis liten ampel. Likevel fikk den, som navnet tilsier, flere hundre små, pæreformede tomater som var veldig gode!

  Resten var ikke like vellykkede, men det vet jeg ikke om har med sort eller vekstforhold å gjøre..

 3. Bjarne, takk for tips! Høres ut som en artig sort 🙂

  Hilde, takk! Ampeltomattipset er jeg absolutt interessert i! Kan kanskje henge opp fra takskjegget på sydsiden, over vannplassen , supersmart 🙂 eller sette krukken på en trestubbe så den kommer litt opp.
  – Hvor lange skudd ble det på den?

 4. Ja, det går absolutt an! Jeg hadde et par planter ekstra i fjor som jeg plantet i et par vaskebøtter, rett og slett – jeg hadde ikke flere potter! Jeg tror de var rundt en meter lange, med en bøy ytterst, på det lengste. Sideskuddene tar over mesteparten av veksten etter hvert.

 5. Gleder meg til å se og lese mer om kjøkkenhagen. Som du kanskje vet er jeg en stor tilhenger av kjøkkenhager. 🙂 Jeg hadde masse tomater ifjor, som jeg fikk av helt ordinære tomatskiver tatt av økologiske kjøpetomater i butikken. Trenger ikke være innviklet. 🙂

 6. I fjor prøvde jeg seks forskjellige typer cherrytomater og den største suksessen uten tvil var Golden Nugget. Dette gir mellomstore, litt avlange, gule, supersøte tomater med et tynt og delikat skall. Jeg hadde liten tro på dem og satte dem i litt for små potter så det ble ikke så mange på hver busk, men hvis de får rom til å vokse er det en innertier. Gardener’s Delight er også en klassiker og det er ikke uten grunn. De gir hundrevis av tomater per plante, og de er små, knallrøde og søte. Leter du etter bankers-planter så er disse to gode tips.

 7. Jeg har de to siste årene gjort en enkel vri. Jeg tar frø av de tomatene jeg jeg kjøper på butikken, velger da de jeg liker best. tar da alltid av flere tomater. tørker dem godt og sår dem. Har ikke slått feil! Blir like bra avling som å kjøpe frø.
  Har ikke god erfaring med busktomater, husker dessverre ikke hvilken sort. Hadde altfor mange planter, så alle på jobb fikk. Bare få av oss fikk det noe særlig til.

 8. Vi hadde cherrytomater ifjor «Gardener’s Delight» Den er litt større enn vanlig cherrytomat. Rød og veldig god og søt. Vi brukte den i salater, eller spiste den rett fra planten da vi hadde lyst på noe godt. Ungene elsket dem! Skal ha den i år også. Står på posen her at den kan dyrkes både i drivhus og på friland. Lykke til med kjøkkenhagen. Blir spennende å følge med 🙂

  • Jg har hatt ‘Gardener’s Delight’ som favoritt i mange år, og så er det ikke en F1-hybrid, så det blir akkurat samme sorten av frøene. Ellers er ‘Sungold’ den aller søteste, men det er en F1-hybrid.

 9. Supert å høre Hilde! da blir det nok en slik en hos meg, alltid hatt lyst til å prøve ampeltomat 🙂

  Anne Kari, jeg har hatt en bloggpost på kladd i evigheter om denne kjøkkenhagen vår… skal se om jeg kan få skrevet den nå snart. Det blir spennende for oss dette, endelig å få den slik vi har drømt om lenge 🙂 Så håper jeg jo at jeg kan lykkes med å lage en interessant bloggserie av det, det er mye kjekt å dele om rundt spiselige vekster 😀

  Thomas, takk for tips! Supert!

  Nubaluba, jeg ser det er mange som anbefaler det! Jeg har vært veldig skeptisk ettersom jeg da ikke veit om jeg får tidlige nok sorter, men vi skla nok prøve med en slik en i år,b are for å ha prøvd 🙂

  Marita, supert, jeg ser det er mange som har god erfaring med gardeners delight 🙂

 10. Det er vel på tide å begynne å tenke på tomater, ja. Har ingen tips, her er det tilfeldig fra år til år hva slags frøposer de har på butikken 🙂 Gleder meg til å se kjøkkenhageplanene dine og følge dem. Har litt planer her også, har hatt det et par vårer nå faktisk, men det er å få den helsa til å stemme med planene da 😉 Men planene og drømmene kan selv ikke en dårlig helse ta fra meg 😀 Har «juletre» i hagen med meisboller, kjøpte, men skal jammen prøve å få laget selv. Takk for oppskrift!! Ha en fin dag !!!

 11. Dyrker i drivhus. Har forsøkt meg mest på cherrytomater, og i år blir det bare Gardener’s Delight på meg. Store til å være cherrytomater, røde og runde med en intens tomatsmak. Laaange klaser som bare fortsetter. Tyves.
  Har hatt Sungold flere år også, men de kommer aldri lenger enn fra hånd til munn, ganske små, orange, kjempesøte og gode, men ikke så mye tomatsmak. Tyves.
  Green Grape er også en god, spesiell annerledes aromatisk cherry busktomat, – grønngul som moden.
  De gule jeg har hatt synes jeg har vært litt «flaue» i smaken, så de skal få være i fred for meg.

  Bloggen din har blitt fantastisk fin

 12. AnneKa, jeg kjenner jo til det der med planer og helse, hehe, denne grønnsakshagen skulle vært bygd i fjor, men det rakk vi altså ikke. Men greit nok, så får vi startet til perfekt på våren 😉
  Ha en flott dag og uke selv!

  Anne R. Så fint å høre erfaringene dine 🙂 Green grape tror jeg vi hadde for to år siden, men at de ikke ble modne. Husker ikke helt, og arket med notater er naturligvis borte.. Der har jeg igjen for å ha somla med å blogge, for blogges det så er det jo alltid her.
  Koselig at du synes bloggen ble fin!

 13. AnneKa, jeg kjenner jo til det der med planer og helse, hehe, denne grønnsakshagen skulle vært bygd i fjor, men det rakk vi altså ikke. Men greit nok, så får vi startet til perfekt på våren 😉
  Ha en flott dag og uke selv!

  Anne R. Så fint å høre erfaringene dine 🙂 Green grape tror jeg vi hadde for to år siden, men at de ikke ble modne. Husker ikke helt, og arket med notater er naturligvis borte.. Der har jeg igjen for å ha somla med å blogge, for blogges det så er det jo alltid her.
  Koselig at du synes bloggen ble fin!

 14. Eg har ingen gode tomattips, men vil berre dela eit aldri så lite Hurra! for at du skal igang med ny kjøkenhage – og skal blogga om det. Me får aldri nok kjøkenhagerelatert stoff å fordjupa oss i 🙂

 15. Jeg dyrker alle mine tomater ute, men noen av dem på verandaen der de er litt beskyttet. Sungold har jeg dyrket i mange år, de er svært søte og gode. Litt syrlige. «Lange» tomatplanter med små cherrytomater. Det er en F1 tomat, den eneste jeg dyrker av disse…
  De siste årene har jeg forsøkt meg på tomater som gir stabilt avkom, slik at jeg kan ta frø fra år til år. Den svenske «Tidig röd» er en busktomat som passer godt for vårt klima. Gode tomater, nokså vanlig størrelse (middels).
  Gartenperle er en ampeltomat, den har gitt mye gode, små tomater. I fjor skuffet de, som de fleste andre. Fjoråret er det verste tomatåret jeg har opplevet.
  Chocolate cherry er en «lang» cherrytomat, veldig god.
  Det ble noen nye i fjor, men mange fikk ikke vist seg fra sin beste side. «Maskotka» bar rikt, det er en ampeltomat. «Flamme» var god, men jeg måtte modne dem inne, stort sett. «Gardeners Delight» er også god, lang cherrytype. Kimberley og Manitoba er tomater som skal passe godt for vårt klima, de får sjansen igjen i år. Spesielt Kimberley bar greit i fjor.

 16. Hei igjen!
  Du har kanskje rett i at plantene kommer sent når en tar frø av for eksempel tomater, og sår dem. Jeg har tenkt det er selvforskyldt fordi jeg sår så seint, og tenkte å rette på det i år!! Men er usikker på hvor tidlig en skal så, da jeg ikke har holdt på så lenge, og for det meste har grønnsaker / krydder her i hagen.

  • Det er ikke bra å starte for tidlig heller, da blir plantene bare lange og rare før de kan komme ut. Og, en må ha ekstralys til de inne. Regner med å så tomater i mars, må sjekke bloggen for å se om det er tidlig eller sen mars jeg har gått for før.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her