Hurrahurra! Her er de 30 finalistene!
Nå er det opp til dere lesere, hvem skiller seg ut som stjernen? Hvilken får dine stemmer?
Du kan stemme en gang pr kandidat, og du kan stemme på så mange kandidater du ønsker. Stemmen avgis ved å trykke på «vote» over det lille bildet i bunnen av hver enkelt fargegruppe.
Den kandidaten som får flest stemmer vinner 😀
Premier:
1. plass: Gavekort på 3.000kr til Vien Compagniets nettbutikk med varer fra Burgon & Ball. Burgon & Ball fører redskap og tilbehør til hagen som både ser bra ut og er gode å bruke.
2. plass: Lyslykt for ute og innebruk i glass fra Holmegaard. Høyde 45 cm. Verdi ca 1.500kr (Ny størrelse, lanseres nå i februar)
3. 4. 5. og 6. plass: Årsabonement på magasinet Norske Hjem (nylig byttet navn fra Gamle Hus, hager og interiør, samme innholdsprofil).
Om juryen:
En liten jury har hatt jobben med å finne frem til de 30 finalistene. Dette ble organisert slik at Yvonne Dengin og Tonje Waaktaar Gamst valgte ut tre favoritter hver pr farge, og så skar jeg de seks favorittene ned til fem slik at vi fikk en passe stor finalegruppe.
* Yvonne Dengin er hagedesigner med eget firma; Dengin hage & landskap, som retter seg både mot privathagemarkedet og mot større anlegg. Yvonne har skrevet tre hagebøker og deltatt i bla hageprogrammet Kjærlighetshagen på NRK.
* Tonje Waaktaar Gamst, påtroppende redaktør for Hagetidende Norges største hagemagasin som lages av det norske hageselskapet. Du finner henne privat på Twitter og Pintrest
* Meg, Anne Havåg Holter-Hovind.
Les mer om konkurransen og dens regler i den store konkurranseposten
De ROSA kandidatene:
Klematis ‘Buckland Beauty’ fra Mias hageliv
Clematis texensis ‘Buckland Beauty’, den seinblomstrende lille Clematisen som fyller opp nøkkelhullet i rosenhagen i sluttet av august.
Sukkulent fra Hobbybruket
Mitt bidrag er en blomstrende sukkulent. Synes de er utrolig vakre og spennende
Valmue «Claus Dalby» fra Frk. Anemone
Vi havde den første gang i haven sidste år, jeg havde fået frø af Mester selv og var spændt på om jeg kunne lykkes med dem i min have. Det var helt fantastisk at se hvor mange valmuer der kom. De stod iblandt sartere rosa-farvede roser og blandt stauder som Astrantia, kattehale og solhatte. (…)
Claus Dalby valmuen har en skøn farve og står i mange dage afhængig af vejret. Bagefter kan man nyde den dekorative frøstand.
Peon ‘Sorbet’ fra Marits hagedagbok
I fjor sommer så blomstret denne peonen her som heter Paeonia lactiflora ‘Sorbet’ for første gang. Jeg hadde kjøpt den flere ganger før trodde jeg, men da var de alle sammen feilmerket. Det gjorde jo selvsagt ikke noe at jeg fikk flere peoner, men det var altså denne her som jeg har vært på jakt etter i flere år uten å lykkes. (…) og endelig fikk jeg altså se denne i blomst i juli 2012. Da var jeg ikke lenger i tvil om at jeg hadde fått tak i rette peonen. Jeg ble så glad! Det er virkelig moro når du endelig får tak i drømmeblomsten…
Rose, fra Sisselrot
Bildet er fra Rosehagen på Baroniet i Rosendal. Jeg var der med hagelaget for halvannet år siden, omvisning i kjøkken/urtehagen, lunsj i Orangeriet og omvisning i slottet og Rosehagen, alt i øsende regnvær. En fantastisk opplevelse! Da barna var små og vi hadde båt, var Rosendal et slag «kinderegg», jeg fikk baronihagen, barna fikk bade i fjorden og mannen fikk båtturen:)
‘);
// ]]>
De HVITE kandidatene
Magnolia, fra Aslakt
Magnolia er en slekt av om lag 210 arter trær, som kjennetegnes av tildels tidlige, velduftende blomster. Trærne tilhører underfamilien Magnolioideae under familien Magnoliaceae. Det naturlige habitatet er Nord-Amerika, Sør-Amerika og sørlige og østlige Asia.
Magnolia er eldgamle arter, minst 95 millioner år gamle, og utviklet seg før biene kom. Pollineringen er derfor utviklet til å skje via biller. (…)
Hvitveis fra Det blå huset
I dag har eg valgt ein blomster frå skogbotnen. Kvitveisen vert kalla sauesymre her på min kant av landet. Den dannar svære tepper, og lyser så fint opp med dei kvite blomstrane. Det er alltid kjekt å hente seg ein fin, liten bukett ute i skogen 🙂
Kirsebærblomst fra Bratte bakka og grøne lier
Kandidtaten eg sender vidare til x-faktor er kirsebærblomen.
Ikkje berre er blomen uendeleg vakker og syng songar om vår og solvarme bakkar, frukta, kirsebæret, er også smakfultog vakkert.
Nattfloks fra Landet Krokus
(…) Nattflox eller nattblomster, Zaluzianskya capensis är inte mer än 15 cm hög och på dagarna syns den knappast alls. Blommorna kniper ihop sig mot solljuset till små, mörka bollar. Men så fort dagen går mot skymning slår den ut sina vita blommor och doftar fantastiskt! Helst vill man ligga där på knä och sniffa hela kvällen. Men då skulle nog grannarna undra. Mer än vad de redan gör …
Backsippa /kubjelle (Pulsatilla) fra Helenas hem & trädgård
(…) Tänk den som hade en säng fylld med backsippor eller ännu heller en hel äng… Den ser så otroligt mjuk ut att jag nästan vill fingra på bildskärmen. Jag skulle så gärna sluta mina fingrar runt den och dra försiktigt uppåt… Bryta av en blomma och stryka den mot kinden. Om och om igen.
Helt ljuvlig är den! En växt som är lika len som den ser ut.
‘);
// ]]>
DE ORANGE og RØDE kandidatene:
Blodmure fra Marianns verden
Potentilla atrosanguinea, blodmure
Den rødeste blomsten i min hage. Den virkelig lyser opp. Bladverket er grålig og veldig dekorativt også når den er uten blomster.
Dahlia «Ninna» fra Landet Krokus
Förra våren provade jag alltså för första gången att fröså dahlior.Det är ju ett litet experiment och man har inte en aning om hur de kommer att bli. Det blev massor av små plantor och de flesta sålde jag på loppis eller gav bort till vänner. Tre små rangliga plantor behöll jag. När så äntligen blommar på den första dahlian slog ut blev jag så nöjd, så nöjd med resultatet.
Plantan hade massor av knoppar och bladen gick från grönt till nästan rödsvart. Stjälkarna går i samma rödsvarta nyans som bladen.(…)
Isabel Renissance fra Alices eventyrland
Ved muren, lige udenfor min havedør, står denne kæmperose. Den er ikke klatreroseagtig, den har særdeles kraftige og stive oprette stængler, og ligner en almindelig tehybrid i double-up size. Dens sidste knopper var oppe i en højde af 2,20m, mens dem på billedet her var i øjenhøjde. I dette efterår har den blomstret utroligt smukt, men desværre næsten uden duft. Den kan have en dejlig stærk martsviol-agtig duft, som er ganske vidunderlig. Kronbladene er meget fløjsagtige at se på, og meget fyldige og læderagtige at røre ved.
Engelsk vallmo (gul valmuesøster) fra Visningsträdgården Hällan trädgårdsblogg
Får jag lov att presentera en ny frösådd bekantskap från förra året, som visade sin härliga rödorange färg först sent på säsongen. ‘Frances Perry’ är en rödare och ovanligare sort av Meconopsis cambrica, Engelsk vallmo, Welsh poppy. Jag har läst att blommorna är röda på våren och rödorange på sommaren och hösten. Hoppas bara att den lyckas övervintra eller att några frön hann mogna innan vintern kom.
(…)
Lilium pardalinum fra Mias hageliv
Når tema idag er rød og oransje så visste jeg direkte hva jeg skulle velge. Liljefreak er jeg jo og når man får en slik skønnhet som Lilium pardalinum i posten fra en annen hageblogger føles det ekstra spesielt. Året etter når den tok i å blomstre var den mange ganger vakrere enn jeg noensinnes hadde kunnet tro. Jeg simpelten forelsket meg.
‘);
// ]]>
De BLÅ kandidatene:
Engforglemmegei fra Jerpeveien 6
Min kandidat blir … *trommevirvel* … Myosotis scorpioides. På ett mer forståelig språk; engforglemmegei.
En sart og vakker sjel i ett virvarr av blomstereng planter. Hvor de alle prøver å kjempe om bestøvende insekters gunst. Klar blå, med litt forsiktig intensitet. Tander stengel, og smale blad. Litt anonym alene, men overveldende vakker når den står sammen med hundrevis av likesinnede, og danner ett blått hav i det grønne. (…)
Hortensia fra Botanisk lykke
Hortensia, eller Hydrangea, er min absolutte favorittblomst, ingen tvil! 🙂
Jeg liker fargene den finnes i, og ikke minst formen på de vakre blomstene. Jeg har alltid minst en Horensia i hagen på sommerstid, og har med jevne mellomrom en innendørs også, selv om jeg syns de er enklest å få til utendørs. Prøver å sette dem i skyggen, så de beholder den flotte, blå fargen sin. Jeg elsker blå blomster, så det er nok overvekt av planter innenfor den kalde delen av fargesirkelen hos meg 🙂
Kornblomster fra Mettes have
Jeg har altid været glad for blå kornblomster og har dem hvert år i min køkkenhave. Kornblomsten er sammen med de røde valmuer indbegrebet den danske sommer. Hvem fornemmer ikke lærkernes sang under en høj, blå himmel, mens man skuer ud over bølgende kornmarker klædt i blå og røde farver. I disse tider et desværre alt for sjældent syn, hvor mængder af sprøjtegifte lystigt spredes ud over markerne.
(…).
Blåklokke fra Hobbybruket
Her på gården har vi en romslig hage som er naturlig omkranset av mange viltvoksene planter. En av de blomstene jeg setter stor pris på er blåklokkene. Når de blomstrer får jeg virkelig sommerfølelse og det er utrolig å kunne pynte huset med buketter av markblomster.
Sikori fra Perogkari
Blåblinka og vägvårda er to lokale navn på den karakeristiske sikorien, eller cikoria, som våre naboer i øst sier. Nye plantebekjentskap er ofte en hyggelig del av ferien. Og når du sykler rundt på Øland og ser grøftekaner med sikori som stråler i sommersola, er Sverige blå-gul på sitt beste.
Den lyseblå skjønnheten er godt kjent på Øland, Gotland og i Sør-Sverige, og vi kan finne den over grensen til Norge. Men ikke på våre kanter. (…)
‘);
// ]]>
De GULE kandidatene:
Jonsokbrud, Hymenoxys hoopesii, fra Fagertun
Western Sneezeweed Et vakkert navn? Hmm.. tja, nja, men hva så..? Denne kjekkasen har aldri trigget et eneste nys fra meg.
Men noen fornøyde smil har han definitivt lokket frem. Han blomstrer nemlig akkurat når forsommerfloret har lagt seg, og før neste akt er klar til scenen. Han benytter seg av den grønne pausen. Når de siste Løytnantshjertene daler mot jorden og Alliumen viser sine grønne frø, da trer han fram. Kledd i en varm gul farge som gløder intenst over grågrønne benklær. (…)
Jättevädden (gullknapp) fra Visningsträdgården Hällans tradgårdsblogg
Min absoluta favoritfärg bland de gula tonerna har Jättevädden Cephalaria gigantea. Sent på säsongen när den blommar med sina allra sista ljust grön-gula tussar mot den klara blå hösthimlen är den trädgårdens finaste blomman !
Jättevädden blir ca 2,5-3 m hög med blommorna placerade längst upp i topparna. Som tur är böjer dom sig så gärna ner för att kunna beundras på närmare håll. (…)
Kerria fra Mina tradgårdar
Når vi flyttet hit for snart tre år siden dukket disse gule fine blomstene opp i en skråning. Jeg hadde aldri sett de tidligere, men etter litt etterforskning fant jeg ut at det var Kerria.
Kerriaen blomstrer både på våren og sensommeren her hos meg. Greinene er fint lysegrönne hele året. Den kan visst väre nokså aggressiv, men hos meg har den «holdt seg i skinnet». (…)
‘Ivory Floradale’ tulipan fra Bland rosor og bladloss
Då var det dags för den gula växt som har det i min trädgård. När jag bläddrade i mitt arkiv slog det mig att jag har flera gula växter som ibland definieras som vita på nätet och litteratur. Jag älskar den krämiga gula färgen som är som mild vaniljvisp och just den färgen på blommor gör att de ofta hamnar under fliken vit när man söker efter den. Som en av mina gula favorittulpaner Ivory Floradale. Lång och ståtlig svävar hon över Monte sweet i den gula delen i Regnbågsrabatten. (…)
Kongslys fra Rantenhagen
(…) Men vi må velge. Og vi velger en av kongslysene, Verbascum creticum. Fordi den er så utrolig lekker og gul og fordi den er morsom og gøyal og danser rundt i hagen i månedsvis. Kortlivet staude som frøsår seg selv. Litt her og litt der og forhåpentligvis så dukker den opp igjen til sommeren.
‘);
// ]]>
De SVARTE OG GRØNNE kandidatene
Fritillaria camchatcensis fra Marits hagedagbok
Jeg starter med en planteskatt som er nesten svart, nemlig Fritillaria camchatcensis. Jeg kaller den en skatt, for det tok lang tid før jeg fikk tak i den, og når den blomstret første gangen begynte jeg nesten å gråte…
Den er bare så vakker, men har også en bakdel eller bakside. Klokkene henger så rett ned, at for å se blomstene må en nesten snu de for å få sett de skikkelig.
Trillium Tricolor fra Parkveiens hageglede
Trillium Tricolor finnes desverre ikke i min hage, men jeg kan alltids drømme om at min hagevenninne Else, forærer meg en liten rot en vakker dag!
Det finnes så mange vakre grønne planter og for ikke å glemme de limegrønne… jeg har nok en ekstra forkjærlighet for de.
Hageiris ‘Black is Black’ fra Strandhuset
Black is Black heter den sorteste jeg har. Hun blomstret for første gang i sommer. Først en enslig blomst – som hunden klarte å brekke. BBB – Brukken Black is Black- fikk gravvin i godstolen. Men så slo damen til igjen – med mange blomster de neste ukene. Dette blir nok en favoritt fremover!
Gladiolus ‘Lime green’ fra Ingvilds blomsterblogg
Her vil jeg dele min grønne gladiolus, den er veldig fin syns jeg, et friskt pust i hagen. Den heter ‘Lime green’ og blomstrer i slutten av juli her på Toten, når jeg setter løken i jord i mars/april. Jeg legger først ett lag med drenering i en ganske høy potte, deretter et lite lag jord og så løkene. Så fyller jeg på litt jord, og venter til de spirer. Da fyller jeg opp potten med jord etterhvert som de vokser. Dette har jeg lært av min mor, og det er en metode som funker fint. (…)
Tulipan ‘Queen of Night’ fra Frk. Anemone
Mit bidrag er en af de mest fotograferede emner i min forårshave, nemlig tulipanen Queen of Night.
Smuk er hun i sin mørke dragt, som skinner forskelligt afhængig af om solen er fremme eller det er overskyet. Selv med regndråber på er hun overmåde smuk. Queen of Night er …. den mørkeste af alle tulipaner, som sammen med visse andre planter forekommer næsten helt sort. Denne tulipan er en meget driftssikker tulipan, som troligt kommer år efter år og den vil aldrig komme til at mangle i min forårshave.
‘);
// ]]>
Hei 🙂
Takk alle sammen for en herlig konkurranse! Utrolig hyggelig at så mange vil delta med kandidater, det har virkelig bidratt til noen spennende blogguker 🙂 Nå gleder jeg meg til å se hvilken av de 30 finalistene som vinner.
Til de av dere som er nye her på Moseplassen. Jeg blogger jevnt og trutt om hage gjennom hele året, alle sider av hagens mange opplevelser. Følg meg her på Moseplassen, og følg meg gjerne også på Facebook og Instagram, der drypper det inn litt unikt materiale som ikke får plass på bloggen.
Stor hageklem fra Anne 🙂
Da har jeg stemt!
Åhhh, dette var moro!!!! 🙂
Åh, vilka vackra blommor det växer i Landet Krokus! Jag blir så glad när jag ser de vackra bilderna!
Flotte finalister, men det må ha vært et vanskelig valg.
Ja da har jeg stemt. Håper du kan føye mitt nettsted til hagebloggene, «Randis lille cottage garden» i Olso, http://www.rako45.com
Hjertelig hilsen Randi
Den er nå lagt til 🙂
Så artig å bli valgt ut til å delta i finalen blant så mange flotte bidrag! Ser at linken til mitt blogginnlegg ikke fungerer helt, siden det står http:// på slutten av adressen.
Flott at du la merke til Mariann! Da er det rettet 🙂
Hei 🙂
Jeg er veldig glad for tips om noen oppdager lenker eller annet som ikke har blitt helt rett!
Og takk til alle som legger inn stemmer. Stemmene triller inn, veldig morsomt å se hvordan de fordeles nå fremover 🙂
Veldig artig konkurranse, Anne. Stemmen er avgitt blandt mange flotte bidrag. Herlig med så mange flotte premier 🙂 Ønsker deg en fin kveld!
Så utrolig mange flotte blomster å velge mellom, jeg har lagt inn mine favoritter. Hvis det vil seg så ille (eller vel) må jeg vel skrive, håper jeg du kan hjelpe meg med litt detektivarbeid etterpå.. 😉
Men Anne, er det meningen at man skal kunne stemme på sin egen? Blir ikke det litt dumt? Asch ja, det blir så mange som er inne og stemmer på alle disse flotte finalister at det spiller sikkert ikke noen rolle til eller fra..
Hehe, om en stemmer på seg selv eller ei er nå helt opp til hver enkelt. Jeg kan ikke kontrollere det, så da gjør en som en selv synes blir rett 🙂
Solfrid kan jeg lett finne kontaktinfo på til deg, ikke noe problem. Så koselig at du vil dele premie med henne da.
Nu har jag lagt mina röster.
Hälsningar Luna
Mange flotte finalister! Lykke til alle samen! Og jemmen var vi ikke der vi også 🙂 Jeg har stemt på favorittene mine!
Mine stemmer er herved avgitt!! Flotte finalekandidater altså…..
Da har man stemt! Så gøy at mitt bilde er med… tjoho :)) Så mange flotte kandidater, finner lett noen nye favoritter her ja 🙂
Mye fint! 🙂
Da har jeg med glede stemt på mine favoritter…
Og jammen var det mye fint og velge mellom! 🙂
Kjekt at eg fekk vere med til finalen:)
Skal ta meg ein runde og avgi nokre stemmer til mine favorittar.
JIPPI vad roligt att min vita backsippa kom med 🙂 Jag tycker så mycket om den.Åh vad glad jag blev vilken överraskning!
KRAM från mig!
Gratulerer til alle finalisteane.
Mykje vakkert og no stemmer eg for fullt :))
Lykke til alle saman.
Klem frå MarJE.
Jätteroligt att vara med i finalen första gången jag är med i X-faktor och med två bidrag! Det var en riktig överraskning när jag såg det igår.
Kram och tack!
Ulrika
Tenk at Hortensiaen min kom til finalen! Så artig! 🙂 Nå har jeg stemt på alle mine favoritter i alle gruppene. Blir spennende å se nå… :))
Da har jeg stemt:) Ønsker dere alle lykke til i finalen 🙂
Stemmer avgitt! Dette blir spennende 🙂
Ikke lett å velge med så mange flotte kandidater men nå er det gjort! Lykke til alle sammen:-) hege
[…] Superinspirerende hagestjerner står og tripper spent nå, hvem av de blir vinneren av x-faktor? La … […]
[…] Jeg har nå gjort resultatene synlige, her er finaleposten. […]
Hei, gratulerer til alle vinnerer… og jeg føler meg som en vinner også fordi jeg har fått nye bloggvenner og navn på blomster jeg sjøl ikke kjente navnet på. Det blir en ny bloggpost av dette med en liten overraskelse … et sammentreff som kan sammenliknes med å vinne i lotto!
Klem til alle ;:OD)