Erteskudd. Smaker som sukkererter og kan dyrkes fra kjøkkenskuffen

Har du en pakke tørre erter i kjøkkenskuffen din? Da kan du lage din egen lille kjøkkenhage. De ferske erteskuddene smaker nesten som sukkererter, veldig gode og sunne, og raske og morsomme å lage 🙂

Dette er et prosjekt som ikke krever noe spesialutstyr, og som er enkelt nok til at absolutt alle lykkes. Etter omtrent ti dager kan du høste velsmakende og unike grønnsaker.

Slik gjør du det:

erteskudd
spirekasse-nelson

 1. Legg erter i vann i 12-24 timer. De sveller mye så ha minst dobbelt så mye vann som erter.
 2. Fyll jord i en potte/druebeger/ettelleranna som har hull i bunnen. Trykk jorda lett sammen med handa og la det være igjen to cm opp til kanten. Strø ut erter, fyll på jord og trykk den også lett ned.
 3. Sett på et brett som du har noen cm vann i. Når jorden har trekt opp alt vannet den kan så heller du av resten av vannet. Tre så en blank plastpose over (lag noen hull i den), eller sett på lokk om du bruker et lite plastdrivhus. Du kan godt droppe plasten også, om du vil, men det gir litt bedre forhold for spiren
 4. Sett i en vinduskarm med mye lys og vent spent. Høstes når det har kommet noen blader, ca ti dager. Helst før enn de har blitt så store som på bildet øverst ettersom de er best når de er ferske. Høstes ved å knipe ned til over nederste blad, dermed får du nye skudd, og en avling til.

Erteskuddene kan spises rå på salat, eller stekes lett i pannen, kan sikkert også purreres. Passer med alt som sukkererter passer til.

erter-spirer

Utstyr:
Erter: Til bildene her har jeg brukt gule erter fra kjøkkenskuffen, billigeste type. I frøbutikker/på hagesenter kan du også få kjøpt egne erter for spiring. De kan ha en litt annen smak. Jeg har testet to slike erteslag, og synes de billige gule var like gode.
Jord: Ta det du har, ikke så nøye. Men om du sår rett i såjord så bør du nok gjødsle litt når det har kommet noen blader.
Potter: Hva som helst som er minst fire cm høyt og har hull i bunnen. Jeg har brukt et salatbeger og pottene fra en stemorstipakkning.
Minidrivhus: Absolutt ikke nødvendig med minidrivhus, plastposer gjør samme nytten. Når det er sagt så har jeg to slike plastdrivhus og setter stor pris på de, det blir litt lettere å ha oversikt. Mine to er fra Nelson og har lufteventiler.

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

27 KOMMENTARER

 1. Erteskudd er virkelig kjempegodt og lettvint! Jeg har hatt et Norgesglass med erter i vinduskarmen i flere omganger alt i vinter. Uten hull i bunnen og uten å legge dem i bløt først… Det har gått helt fint det:) De vokser så det spruter og jeg kniper og kniper. Med litt grov hyssing som sløyfe rundt glasset, og de hvite ivrige røttene synlige, blir det ganske dekorativt også.
  Nam nam 😀

  • Høres flott skikkelig flott ut! Nå får jeg gå inn til deg og se om du har blogget.
   Jeg kan godt tenke meg at det går fint å ha i tett glass, veldig fint å høre at dine trives godt slik. Men det er mer «idiotsikkert» å gjøre det i en beholder med hull i bunnen 😉

 2. Så rart, jeg tenkte å så gule erter fra dagligvarebutikken. Nå fikk jeg svar på at det går fint. Jeg tenkte håper de har pene blomster i tillegg! Hvis ikke får jeg spise skuddene…

 3. Jaaaaaa!! Jeg elsker sånne ‘oppskrifter’ 🙂 dette må garantert prøves. Fint å ha med barna på også når det ikke tar så lang tid før det spirer. Kjempe spennende 🙂

  • Ja dette er helt perfekt for barn å delta på, store robuste frø og rask fremgang. Ertene som sveller er jo artige, og så tar det bare en par dagar før en kan skimte de første spirene i potta.

  • koselig at du likte posten og bildet 🙂 Vi hadde det litt artig mens vi holdt på og fotograferte, ligger et bilde på Instagram som illustrerer akkurat det 😉

 4. Takk for tips! Men er det mulig å spire frøene uten jord, men med f. eks bomull i stedet? Blir det ikke mye styr med jord, iom at spirene høstes så raskt, eller kan man bruke samme jorden flere ganger?

  • Jeg synes det er mye enklere med jord enn bomull, men vil tro det er mulig å bruke det om man vil. Nå høster jeg jo av disse plantene i en stund fremover, (veit ikke hvor lenge enda, men vil tro den blir stående i to uker til). Når jeg er ferdig med den så lempes all slik «brukt» jord i en kasse, og så går den jorda ut i hagen i et bed til våren.

   Om du vil spise ertene så er det jo smart å dyrke i bomull eller rett på spirebrett, men her så kniper jeg altså bare skudd, så da synes jeg jord er lettest.

 5. Hei. Først og fremst -takk for fin blogg. Har forsøkt å plante erteskudd med stor suksess. Lurer på om du har erfaring med å plante tørkede bønner på samme måte. Er bønneskuddene spiselig?

  • Hei Mona!
   Beklager, jeg har glemt å svare deg.
   Bønneskudd er topp på smak, og veldig populært blant spirere. Men jeg er ikke 100 prosent sikker på at alle arter av bønner er spiselige i skudd, jeg tror det, men er som sagt ikke helt sikker.

 6. Hei, bare lurte på skal man vanne på den måten at de settes i vann og trekker hver gang eller er det bare første gangen?

  • Du kan gjøre det sånn alltid, om du vil, men det er jo unødvendig dillete. Men akkurat første gangen er det smart for da kan ofte jorda være veldig tørr og ha vondt for å ta til seg vannet, og så slipper du at du vanner vekk frøene. (det er forsovidt ikke et problem med erter da, men lell).

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips