Såliste kjøkkenhagen: Tomater

Hva er vel en kjøkkenhage uten tomater? Vi skal så syv slag i år, frøene går i jorda nå i løpet av en par dager. Hvite, grønne, orange, stripete, sorte og små og store røde, her er lagt vekt på både smak og utseende slik at vi får variasjon og opplevelser. Seks av tomatene skal stå i sydveggen, den syvende er en ampeltomat og den skal få bo i store krukker på terrassen.

Det er digg å være i gang med å så, jeg stormgleder meg til årets kjøkkenhageprosjekt
Her er alle tomatslagene våre:

‘Green Grape’
Grønn-gule cherrytomater. ovale.
Lille tomat sier den har en «fantastisk søt og god smak. Planten blir ganske lav, og trives både på friland, men kanskje aller helst i drivhus. Relativ sykdomsfri og riktbærende.»
Tomatsidan.se sier: «Skörda tomaterna när dom börjar få lite gula nackar för bästa smak. Stark god syrlig smak med neongrönt gele runt fröna.»

‘White Currant’
Hvit-gule tomater, små.
I følge Tomatsidan.se har den en meget sterk og fyldig smak med lite sødme. Planten blir stor og sterk, men bærer lite og dette er en tomat man har for den udmerkde smaken, ikke mengdene.

‘Tumbling Tom Red’
Røde cherrytomater. Får lange renker som henger utover. Kan henges opp eller settes i høy krukke. (Ampeltomat)

‘Sungold’
Cherrytomat, litt større enn vanlig. Gyllent oranggule, En av verdens søteste tomatsorter.
Sterkt anbefalt av bloggleserene for smak og oppførsel.

‘Robson Angolan’
Mørke nesten sorte tomater. Medium størrelse. Riktgivende
Tomatsidan.se sier: Stora köttiga tomater med lite frön i klasar om 7 – 12 st i varje. Saftiga med en mycket god stark fyllig välbalanserad smak, en av dom bättre i smak,
Oppdatert: frøene spirte ikke (de var rimelig gamle)

‘Tigerella’.
Stripete rød og gul. Medium størrelse. Tidlig og riktgivende.

‘Moreton’.
Bifftomat med store røde frukter. Velsmakende og saftig. Jeg er ikke sikker, men jeg tror bildet er av en Moreton.

Oppdatert: Jeg har i tilleg kjøpt noen tomater:

Corines navnløse favoritt.
Gul med grønne striper, små tomater

Chokolate cherry
Fiolettbrune runde bær, coctail

Tigrette cherry
Bær md orange m/røde striper. Oval fasong. busktomat. Limefarget bladverk.

Angora
Røde runde bær, litt loddent (grått) bladverk.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

  • Inne? På stua eller drivhus?
   Tomater på stua går neppe bra, tviler på at det blir nok lys, men i drivhus er jo supert. Alle mine sorter er egnet for friland, jeg vil tro de går like bra i drivhus, men har man drivhus så kan man vel omtrent dyrke hva man vil på tomatfronten ettersom de foretrekker varme.

 1. Skjønner at du gleder deg til å innvie denne spennende og velplanlagte kjøkkenhagen 🙂
  Blir sikkert bra tomatavling i solveggen! Gled deg til å høste solvarme ‘Sungold’. Rene sukkertøyet! Hadde gode erfaringer med ampeltomaten ‘Sugar Lump’ i ampel ute i fjor.

 2. Hei. Vi har tomat og agurk i stuevinduet hvert år- går finfint det!! Har alltid tenkt det er for dårlig sommer på Vestlandet til å ha tomater ute… ?

 3. Skal bygge mitt eget minidrivhus til tomatplantene mine, men er nybegynner og lurer på hvor høye cherrytomatplantene blir. Forsøkt å google, men finner ikke ut av det. Frøpakken står det heller ikke noe på. Håper du vet og kan hjelpe meg:-)

 4. […] Noe av det som gjør det så artig å blogge er at det rom for dialog. Dere lesere kan, om dere vil, bidra med deres egne erfaringer og jeg setter stor pris på felleskapet. I våres spurte jeg dere lesere om tips for hvilken tomater jeg burde satse på og svarene flommet inn i bloggen og på facebook. Jeg endte med å dyrke to av de foreslåtte plantene: ‘Sungold’ og ‘Tumbling Tom’. Jeg er godt fornøyd med de begge og Sungold har faktisk blitt vår favoritttomat av de 10 tomatsortene vi har! […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her