Er blomsterpotta full av røtter? Det er ikke bra!

Bildet over viser snurrerot, og snurrerot må du unngå!

Planterøtter er designet for å vokse utover for å lage størst mulig rotnettverk for maksimal opptak av vann, næring og luft. Det er de tynneste delene av røttene som tar opp, de tykke er for transport.

Når røtter møter potteveggen så fortsetter de å gro, og gro, og gro. Står den lenge nok får du det du ser på bildet over, en mengde transportrøtter. 

Når du så skal plante denne potten så er det viktig at du skjærer over disse røttene. Da får planten mulighet til å lage nye friske røtter, og blir kvitt den lange omveien via transportrøttene. Dersom du ikke gjør noe så hender det at planten ikke greier å bryte ut av mønsteret, og du kan få situasjonen på bildet under. 

Rotklump på en plante som var plantet med snurrerot. Den greier ikke lage nye røtter der det er tykt med røtter

Dette er en potte med tre margeritter som ble plantet i en krukke. Snurreroten ble ikke gjort noe med, og når jeg gravde opp rotklumpen noen uker senere så ser du at planten i veldig liten grad har greid å lage nye røtter der hvor det er snurrerot. (Men en av plantene har greid å bryte ut ovenfor og lage nytt frisk fint rotnett der).

Når røttene først har startet å gå slik i ring så fortsetter de gjerne med det selv etter at de har blitt plantet over i bedet og har god plass, og dermed får planten aldri tilgang på maten den trenger.

Problemet oppstår på alle type planter, fra potteplanter på stua, til sommerblomster og stauder, busker og trær, og løsningen er enkel:

Ta av potten og riv (eller skjær) over røttene til du sitter igjen med frie røtter som peker utover, ikke i ring. Jeg har gått litt bananas på bildet, det holder at du skjærer  en par ganger nedover på yttersiden på rotklumpen. Når du gjør dette så lager planten nye røtter, og disse vil søke seg utover i bakken.

Det du IKKE gjør er å forsiktig løsne en halvmeter med rot for så å prøv å dandere den i plantehullet, det er bare en halv meter med tøys og omvei. Det kan virke brutalt, men planten vil takke deg om den heller får lage seg et nytt og effektivt rotsystem 🙂

Plante som har fått røttene rufset opp for å forhindre snurrerot
Du trenger ikke være så hardhendt som dette, men du kan om du vil
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

  1. Fant en stilig blomsterkasse (selvvanningskasse) i sted på http://www.belacadia.no. Så bilder av røtter som vokste gjennom riller ned til en vanntank. Da unngår du problemet med at røttene ikke har nok plass. Pluss at plantene får både nok luft og vann. Har i hvert fall tenkt å kjøpe noen av disse kassene til neste år, da de fantes i mange farger også. Det blir nok den lyserosa på meg! Gleder meg!

    Er det noen andre som har erfaringer med akkurat denne blomsterkassen?

  2. Jeg skal prikle bla mais og sukkerertplante til hver sin potte (8×8 cm) og lurer på om jeg skal klippe av noe av rota når den er nesten 15 cm og svinger seg rundt og rundt. Den må krølles forsiktig ned i hullet i en vanlig blomsterpotte.

    • Hei! hm. her synes jeg det er vrient å gi råd. En ting er hva jeg ville gjort her hjemme, en annen ting er hva som er mest korrekt…

      Men ja, var det min plante ville jeg vel ha valgt en større potte, eventuelt latt den ligge litt i bøy nede i potten. Men hva som er mest korrekt veit jeg ikke

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her