Humlevennlige planter for tidlig vår

Har du fått med deg at det er krise nå med humlene? At de er i ferd med å dø ut?
Om vi ikke gjør noe drastisk ganske fort så vil store deler av den Norske humlebestanden dø ut i løpet av fem år, og det vil ha store alvorlige konsekvenser for plantene våre. Både de vi ser på, men også for matplantene vi har privat og i landbruket. Humlene er en av mange som driver bestøvning, noen planter greier seg ikke uten, andre kan bruke andre bestøvere, men det er ikke nok av de heller. Humlen er spesielt viktige i nordisk klima ettersom den er langt mer hardfør enn feks bier og fint kan fly i kaldt og vått vær.

I år kjører miljøverndepartementet i gang en stor kampanje, med seg på laget har de blant annet hageselskapet. Alle må være med å dra lasset nå skal vi få gitt humlene gode betingelser, og DU som har en balkong eller hage kan bidra.

paskelilje-humle

Det er ikke vanskelig for oss hageeiere å gjøre livet til humlene bedre, og å ta hensyn til humlene gir ingen negative konsekvenser for oss. En humlevennlig hage er minst like fin som en mindre humlevennlig.

Jeg kommer til å blogge mye om å lage humlevennlige hager i år, og starter opp med en liste over humlevennlige planter som blomstrer tidlig. Humlene overvintrer i Norge og våkner stort sett tidlig på våren, og når de våkner opp så er det viktig at de har god tilgang på mat fra dag en, det påvirker nemlig hvor mange egg humledronningen legger. Mat for en humle er nektar, og de aller fleste planter tilbyr nektar til hagegjestene, men det er ikke alle som har mye, og det er slettes ikke alle som tilbyr det på en slik måte at humlene får tak i det. Ulike humler har dessuten ulike snabler, så det som passer for en humle passer ikke nødvendigvis for en annen. Det er derfor en stor fordel om du kan få til et bredt utvalg av planter slik at det alltid er noe som blomstrer, og slik at du kan gi mat til ulike humlesorter.

.

Humlevennlige planter for tidlig vår:

perleblomst-humleplanteStauder og løkblomster:

 • Snøklokke. Små hvite blomster, lav løk. Bilde.
 • Vinterblom. Gule blomster. Lav staude, knoll. H5.
 • Julerose. (Helleborus niger) Hvite blomster og vintergrønne blader, 30 cm høy. H5. Bilde.
 • Krokus. Hvite, gule, rosa, lilla, blå blomster. Lav, løk. Bilde.
 • Perleblomst. Blå, lilla eller hvite blomster. Lav, løk. Bilde (til venstre).
 • Vårlyng. Hvit, rosa og lilla blomster, vintergrønn. Lav busk, 20-30 cm høy. H5
 • Vårvortemelk. Gule blomster, staude 30-50 cm høy. H7
 • Bekkeblom. Gule blomster mest vanlig, finnes og i hvit. Vokser vilt. Staude, 15-50 cm. H6

Busker og trær:

 • Blodrips. Busk 1,5-3 meter. Røde (rosa) blomster og blå frukter.  H3. Bilde.
 • Vårkornell. Busk 3-5 meter høy (i Norge). Små gule blomster på bar kvist.  H4.
 • Prydkirsebær. Tre. Lyserosa eller hvite blomster. Herdighet varierer på trær, men det finnes vel sorter opp til H4. Bilde
 • Prydeple. Tre. Hvite blomster.
 • Frukttrær: Plomme, kirsebær, eple.  Bilde.
 • Selje. Tre, vokser vilt og er vel ikke egentlig en prydplante, men har du plass så ta gjerne vare på selja, blomstene dens er regnet som humlens viktigste matfat på våren.
 • Spisslønn. (Vanlig lønn). Ikke noe du velger å plante i en liten villahage, de blir enorme. Men har du allerede en lønn i hagen så prøv å spare den. Den har  verdi for dyrelivet, både med pollen til insektene og som matkilde for fugl og ekorn. Bilde.

Utvalget av planter er gjort basert på Hageselskapets liste over humlevennlige planter. (Hageselskapet planlegger å utbedre denne listen så den vil være nede fra nett en periode i løpet av helgen. Dersom den er borte når du er innom så kom tilbake, jeg oppdaterer når den er oppe igjen). Det betyr ikke at humlene kun besøker disse, men at disse er noen av de som er ekstra populære. Jeg har feks hatt mye besøk av humler på påskeliljer i krukker, selv om disse ikke står på listen. H og tallet angir herdighet, du kan lese om herdighetssoner her.

Under finner du en bildekarusell. Du blar i den ved å trykke på piltasten, klikke på bildene, eller om du bruker smarttelefon eller nettbrett så kan du dra med fingeren. Bildetekst med navn på alle plantene.

[new_royalslider id=»11″]

 

Besøk nøkkelsiden for lenker til mer stoff om humlen, og er du blogger så utfordrer jeg deg til å bidra til å spre bevissthet!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

39 KOMMENTARER

 1. Hører alle sier det at det ikke er humler, men vi har mange hvert år! Liker å høre lyden av dem i krokusen og siden i de andre staudene i hagen. Her har vi også noen bittesmå humler i murveggen.Lenge siden jeg har vært her inne på din blogg. DEt er alltid så mye fint å se og lese. Ønsker deg en humlerik vår!

  • Artig å høre at andre også har humler i murveggen. Jeg har hatt faste humlebol i mange år i luftekanalene i murveggen. Tror de reirer seg i isolasjonen der. Jeg opplever også at humlene elsker blå blomster, så dem sørger jeg for at vi har et mangfold av i hagen vår:-))

 2. Takk for en velskrevet å informativ artikkel. Skal følge opp humlene i år også. I eks-hagen min hadde jeg mange planter med mye humlesurr. Får se hva jeg kan få til i krukker og kar på verandaen her jeg bor nå (Tromsø H6-7).

 3. Strålende tiltak! Et viktig moment i «la humla leve» er å la bolet være i fred. Mange setter likhetstegn mellom vepsebol og humlebol, noe som humla lider under. Vi har hatt humlebol i hagen helt siden vi flyttet inn – det er ikke farlig, ikke plagsomt og de kommer ikke tilbake til samme sted neste år. Selv under terrassen der vi spiser hver dag gikk det helt greit å ha summende humler. Gjester som ikke likte dem fikk heller flytte seg litt.

 4. Nå ble jeg glad! Jeg har jobbet med denne artikkelen en par uker, innimellom, så jeg var spent nå om det fenget eller ei. Takk for kommentaren til alle dere over, veldig gøy å høre fra dere!

  Ugleloftet, jeg skal skriv om humlebol etterhvert, både de naturlige og de vi kan hjelpe de med (humlehotell). Litt å lære meg selv først akkurat der da, men det gleder jeg meg til 🙂 Veldig kjekt å høre at du har så god erfaring med å ha de tett på!

  Bjørn Erik, hyggelig at du likte bloggposten! Tromsø trenger jo absolutt humlene, så lykke til med å finne gode humleplanter som kan trives hos deg!

  Vibeke, så hyggelig at du er glad i humlene dine 🙂

  Gerd, interessant at du synes dine foretrekker blå blomster! Og veldig interessant at du har humler i husveggen, lærerikt for meg dette!

  Randi, godt å se deg igjen! Og ja, humlesurr i krokus, det gjør godt på våren 😀

  Eva, jupp, vi må ha insektene, både for nytten, lyden og fordi de rett og slett er hyggelige å se på 🙂

 5. Veldig bra tiltak! Dette skal jeg tenke på ved innkjøp av planter utover våren og sommeren. Vi la forresten sedum-tak på uteboden for to år siden. Der blomstrer det ulike blomster hele sommeren og humlene elsker det. 🙂

  • Jeg kommer med en masse slike «humleplante» tips fremover, det er så mange fine hageplanter som også er nyttige at det er ikke det minste vanskelig å lage gode hager 🙂

   Så interessant at sedumtaket er populært!

 6. Fin artikkel.
  Hurra for humlene. Liker godt lyden, og den «gosslige» formen på de små insektene. Har enda ikke hørt no til dem i år, men de trives vansligvis godt i hagen her.

 7. Så flott at du setter humlen på dagsordenen Anne! Håper mange leser innlegget ditt og tar humelens ve og vel på alvor! Dette fantastisk flotte insektet som både er koselig og nyttig å ha i hagen 🙂 Supert!

 8. Hei!
  jeg er veldig glad i disse søtnosene, men lurer på hvor dem egentlig legger eggene sine…….for de 2 siste årene har jeg funnet humler og egg i pleddene jeg har i en kasse ute ( det er jo litt dumt, da vi bruker disse pleddene.
  I fjor så reddet jeg dem, når jeg oppdaget det, men ønsker ikke å «plage» dem når dem er i klekketiden.

  tone

  • Jeg er ikke så lært på humlens egglegging at jeg kan gi gode svar med en gang, men jeg kommer i løpet av våren til å blogge om hvordan bygge humlehus, så heng med. Humleegg i pledd er jo ikke så god løsning, vi skal nok få lagt noen litt mer praktiske klekkerier til de tenker jeg 🙂

 9. Veldig trivelig blogg!
  Husk at selje er det aller, aller beste å by humlene. Dette fordi humla er tidlig ute om våren og må ha mat til seg selv (nektar) og larvene (pollen) fra første stund for å få til en vellykket formering.

  Så ser jeg Hageselskapets liste mangler to busker som er veldig populære i min hage. Rosa moyesii, som trekker så mange humler at summingen blir til et brus som høres på mange meters hold. Rosen kalles både mandarinrose og prestegårdsrose og er et syn med dyprøde, enkle blomster og lange, overhengende grener. Pass på å få den dyprøde (vakrest – men humlene bryr seg om fargen). Den andre busken som ikke står på lista er sjasmin. Denne trekker i min hage hundrevis av steinhumler. Men ingen andre humlearter er sett der, så det kan jo være at hvis det ikke er steinhumler i nærheten blir det heller inegn humler i busken. Uansett er sjasmin av den gammeldagse, duftende sorten det flotteste og mest velduftende en hage kan by på for mennesker, såvel som for humler.

  • Jeg mente å si om moyesii at humlene bryr seg NEPPE om fargen – altså om den er dyprød eller lysere rød.

 10. Veldig trivelig blogg!
  Husk at selje er det aller, aller beste å by humlene. Dette fordi humla er tidlig ute om våren og må ha mat til seg selv (nektar) og larvene (pollen) fra første stund for å få til en vellykket formering.

  Så ser jeg Hageselskapets liste mangler to busker som er veldig populære i min hage. Rosa moyesii, som trekker så mange humler at summingen blir til et brus som høres på mange meters hold. Rosen kalles både mandarinrose og prestegårdsrose og er et syn med dyprøde, enkle blomster og lange, overhengende grener. Pass på å få den dyprøde (vakrest – men humlene bryr seg om fargen). Den andre busken som ikke står på lista er sjasmin. Denne trekker i min hage hundrevis av steinhumler. Men ingen andre humlearter er sett der, så det kan jo være at hvis det ikke er steinhumler i nærheten blir det heller inegn humler i busken. Uansett er sjasmin av den gammeldagse, duftende sorten det flotteste og mest velduftende en hage kan by på for mennesker, såvel som for humler.

 11. For en flott blogg! Klikket meg tilfeldigvis inn her da jeg søkte på «dyrking i Norgesglass», etter å ha kjøpt meg det på loppemarked i dag. Nå har jeg meldt meg på nyhetsbrev og gleder meg til å få vite mer om hvordan vi kan lage humlehus! Tusen takk for inspirasjon og gode ideer!!

 12. Hei hørte på god morgen Norge at man kan få kjøpt humlehus. Er det noen som hvet hvor? De hadde ikke hørt om det på plantasjen.

  • Hei Tove
   Jeg kommer til å skrive bloggpost på dette, men her har du den jeg har funnet så langt:
   http://www.naturogfritid.no/614001/Hobby_og_hage/Rugekasser/Humlekasse
   Denne kassen er visst helt grei, men vær oppmkerksom på at halve jobben med slike kasser er å lage selve redet til humlen, som skal inni trekassen. Jeg regner med at det står noe om det i et vedlegg når du kjøper kassen, om ikke så får du følge med her, så skal jeg etterhvert forklare.

 13. Dette er overhodet ikke en vårplante, men kan nevne at det ellers uønskede kanadagullriset er snadder for humler . Har en liten gruppe ned to planter (to aks) og akkurat nå sitter det 10-12 humler og bier på dem. Klarer man å begrense utbredelsen disse plantene i hagen så hører de absolutt med synes jeg.

 14. […] Gi humla frokost: Humla er en viktig hagevenn, uten den blir det mye mindre bestøvning og dermed mindre frukt mm så sørg for at noen av løkene du kjøper er humlefavoritter! Humledronningen trenger mat når dhun våkner opp på våren og både krokus og perleblomst er helt supre humlematplanter. Jo mer mat dronningen får på våren, jo større barnekull kan hun lage, og dette påvirker hvor stor kolonien vil bli. Jeg har en oversikt over humlevennlige vårplanter her. […]

 15. Hei, vi har et gammelt seljetre,stort og ærverdig på frittområdet like ved hagen vår. Naboene har bestemt seg for å sage det ned, da de er redde for at treet skal knekke i stormer, som det den siste tiden har blitt flere av. Jeg derimot , tenker på selja som viktig for humlene og bestøvningen. Bør jeg kjempe for treets tilstedeværelse, mtp humlene? Jeg ber de beholde to meter av treet, det ser ikke fint ut, men det har stor minneverdi for barna mine, har en huske der , og så er det humlene jeg er opptatt av.

  • Jeg kan ikke si om dette treet er så viktig at du skal kjempe for det, det er opp til deg, men ja, selje er nyttig og jo flere vi har jo bedre er det, spesielt om det er et stykke til neste seljetre. Det er fint om du kan beholde treet, og å beskjære det kan være riktig så smart. Selje tåler beskjæring meget godt, så det tar ikke lang tid før den er fult av gåsunger igjen!

 16. Fint at det blir flere som bryr seg om humler og bier-uten dem kan vi legge ned jordbruket og vår overlevelse. En annen viktig ting er også å ikke bruke Roundup og andre insektsmidler som dreper- bruk den miljøvennlige metoden for skadedyr.Dette er noe bønder også må gjøre om mtp sprøyting av sine åkre. Få deg feks marihøner mot lus og bruk gamle metoder for å bli kvitt kvast og ugress, feks barking av småtrær som du vil bli helt kvitt. Lag deg insektshotell for bier og humler. Og ikke minst, som nevnt over, la det flomme av alt som har nektar fra tidlig vår til sen høst. La humla suse!

  • Så godt at du er enig i at dette er et viktig tema.
   – Ja, å ikke bruke gift er også viktig. Det er ikke nødvendig for privathageeiere å sprøyte, rett og slett. Og ja, det er mye vi kan gjøre med selve hagen for å få den mer tilgjengelig for insektene, med både naturlige og bygde boliger 🙂

 17. Så bra at du skriver om dette! Det er så utrolig mye viktigere at vi tar vare på humlene enn det de fleste tror. Kjempefin blogg, jeg kommer til å besøke den masse 🙂 Enig med hun ovenfor som sier at en hage uten bier, ikke er en hage.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her