Når frøkapselen nekter å slippe spiren:

De av dere som har sådd litt har sikkert opplevd det, av og til så nekter frøkapselen å slippe tak på spiren. Ikke søren, den vil være med videre, komposten kan vente!

Og så står du der da, som bekymret spireforelder og tenker: Stakkars liten, deg må jeg jo redde fra den klengende hatten. Eller?
– Vel, svaret er faktisk at du vanligvis bør la hatten være på. For sansynligvis gjør du større skade i redningsoperasjonen enn frøkapselen gjør.

froe-chilliJeg pleier å naturen få orde opp selv, helt til en av disse to situasjonene oppstår:

1. Spiren slutter å vokse
2. Planten har fått flere blader og det er tydelig at kapselen ikke har tenkt å slippe taket.

Om du ønsker frigjøre kapselen fra bladet så er det viktig at du IKKE drar i den. Det skal nemlig veldig lite til før du drar av bladet. Da er det bedre å enten klippe i kapselen, eller klippe den løs ved å klippe i bladet.

Tomatplanten øverst greier seg fint. Har jeg lyst så kan jeg klippe den vekk, men det er ikke noe å styre med og den ser unektelig kul ut.
Chillien til venstre derimot begynner å se litt anstrengt ut. Det ser ut som kommende skudd får det veldig trangt så den har jeg tenkt å klippe løs.

Lyst på flere tips til såingen din? Trykk på taggen «Tips: Frø og småplanter»

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Har med hell sprayet forsiktig og ofte vann på de plantene slik at kapselen faller av — kort tid etterpå 😉

  2. Hehe, har vel både klippet, knust, røsket, og ødelagt, ja. Virker som om det enten blir frøhatt på mange eller ingen pr såpotte, tror det har å gjøre med hardere frøskall på akkurat den blomsten frøene er fra. Jeg pleier å la små runde frø få sitte så lenge som mulig, men stresser mer med lange spisse frø hvor frøbladene ikke slipper fri, og frøet jo ligger i jorden. Da klarer jeg ikke å la være å hjelpe. Ofte er dette kraftigere spirer, a la Dahlia, og noen ganger er det like greit å ta opp hele spiren for å komme lettere til. Men ja, noen ganger viser det seg jo at det ville vært bedre å la det være…
    God helg!

    • Oi, å grave opp spirer for å frigjøre hørtes riski ut ja.
      Dersom du plages med at frøhattene ikke slipper på spirene under bakken (og du veit om det på forhånd) så kan du alltids klippe i frøet før du sår det. Bruk en negltang og lag et lite hakk.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her