Når frøkapselen nekter å slippe spiren:

De av dere som har sådd litt har sikkert opplevd det, av og til så nekter frøkapselen å slippe tak på spiren. Ikke søren, den vil være med videre, komposten kan vente!

Og så står du der da, som bekymret spireforelder og tenker: Stakkars liten, deg må jeg jo redde fra den klengende hatten. Eller?
– Vel, svaret er faktisk at du vanligvis bør la hatten være på. For sansynligvis gjør du større skade i redningsoperasjonen enn frøkapselen gjør.

froe-chilliJeg pleier å naturen få orde opp selv, helt til en av disse to situasjonene oppstår:

1. Spiren slutter å vokse
2. Planten har fått flere blader og det er tydelig at kapselen ikke har tenkt å slippe taket.

Om du ønsker frigjøre kapselen fra bladet så er det viktig at du IKKE drar i den. Det skal nemlig veldig lite til før du drar av bladet. Da er det bedre å enten klippe i kapselen, eller klippe den løs ved å klippe i bladet.

Tomatplanten øverst greier seg fint. Har jeg lyst så kan jeg klippe den vekk, men det er ikke noe å styre med og den ser unektelig kul ut.
Chillien til venstre derimot begynner å se litt anstrengt ut. Det ser ut som kommende skudd får det veldig trangt så den har jeg tenkt å klippe løs.

Lyst på flere tips til såingen din? Trykk på taggen «Tips: Frø og småplanter»

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

  1. Har med hell sprayet forsiktig og ofte vann på de plantene slik at kapselen faller av — kort tid etterpå 😉

  2. Hehe, har vel både klippet, knust, røsket, og ødelagt, ja. Virker som om det enten blir frøhatt på mange eller ingen pr såpotte, tror det har å gjøre med hardere frøskall på akkurat den blomsten frøene er fra. Jeg pleier å la små runde frø få sitte så lenge som mulig, men stresser mer med lange spisse frø hvor frøbladene ikke slipper fri, og frøet jo ligger i jorden. Da klarer jeg ikke å la være å hjelpe. Ofte er dette kraftigere spirer, a la Dahlia, og noen ganger er det like greit å ta opp hele spiren for å komme lettere til. Men ja, noen ganger viser det seg jo at det ville vært bedre å la det være…
    God helg!

    • Oi, å grave opp spirer for å frigjøre hørtes riski ut ja.
      Dersom du plages med at frøhattene ikke slipper på spirene under bakken (og du veit om det på forhånd) så kan du alltids klippe i frøet før du sår det. Bruk en negltang og lag et lite hakk.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips