Hvordan bli kvitt lus uten sprøytemiddel

Vi har tatt et valg. Ingen insektsmiddel i hagen.
Hagen er full av levende organismer. Små usynlige nede i jorda, ymse kryp over og under jorda, insekter fugler og ekorn. Vi ønsker en så livlig hage som mulig med stort mangfold. Det er ikke sånn at alle gjester er velkommen, noen av de som feks brunsneglene jager vi entusiastisk vekk, men målet er å skape en hage med biologisk mangfold som holder seg selv i balanse. Insektsmidlene skader så mange ulike organismer, ikke bare akkurat det skadedyret du sikter deg inn på og vi har derfor besluttet å ikke bruke de. (Jeg gjør unntak for tiltak mot uønskede insekt inne i huset, som veps og sukkermaur).

Og når jeg sier at jeg er motstander av å bruke innsektsmiddel så betyr det at jeg også holder meg unna de hjemmelagede, iallefall frem til en entomolog sier det er greit. Målet med ymse rødsprits og grønnsåpeblandinger er jo å drepe innsekt, så jeg kan ikke riktig se at det er noe mer presise enn de kommersielle midlene.

Så hva skal man gjøre da da for å bli kvitt lusa, tenker du kanskje?

Forebyggende tips:
Det viktigeste er å unngå problemet i første omgang.
– Gi plantene godt stell slik at de holder seg friske. Dette inkluderer å plante planter som kommer til å trives under de naturlige forhold. Om en plante tørker ut så får den mye lettere lus enn om den lever glade dager. (Jeg anbefaler boken Hvilken planter hvor)
– Ønsk små hagegjester velkommen. Marihøner, gulløye og enkelte småfugler spiser lus, og dersom du har en hage full av insekt og dyr så vil hagen i stor grad håndtere problemene før de blir problemer.

Når du er invadert:
– Det høres nok litt ekkelt ut, men å knuse lus med fingrene fungerer faktisk veldig godt, og slutter fort å være ekkelt. Lusen samler seg ofte på de ferske skuddene og blomsterknoppene, så knus endel av de og la hagen få ta seg av resten. Må muligens gjentas noen ganger
– Bruk vannslangen og spyl de fleste av lusa vekk. Må også gjentas noen ganger

 

Har du tips til ikkekjemisk bekjempelse av lus så kom gjerne med de! Det vil være til glede både for meg og andre lesere 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

39 KOMMENTARER

 1. Hvis de rømmer er det et mirakel – det har jeg aldri opplevd. Det eneste stedet i hagen der mine lus er gjenstridig er i epletreet. Der lever maur og lus i lykkelig harmoni mens jeg forsøker å jage vekk både de grønne og de brune uten å bruke gift.

  • Mauren dyrker nok den lusa! Holder den som slaver (husdyr) faktisk og melker de for saft…
   Jeg er som sagt noe skeptisk på det rømmningskonseptet, men det er da jammen motiverende, haha.

 2. Hei! Jeg har hatt stor effekt av å plante lavendel ved rosene – lusene liker ikke lukten av lavendel har jeg hørt. Ellers planter jeg ringblomst, tagetes og hvitløk rundt om i hagen. Er lite plaget med skadedyr, bortsett fra liljebiller, de er håpløse! Noen som har tips mot dem? Har brukt maurkverk, som funker bra, men jeg tror ikke det fins lenger?..

  Vennlig hilsen Janne.

  • Takk, det var et fint tips med lavendel og andre kompisplanter!
   Ingen tips for liljebille. Jeg har faktisk valgt å ikke plante liljer jeg, nettopp fordi jeg ikke orker (synes det er verdt å bruke tid på) å løpe rundt å knuse de hele tiden

 3. Dette blir spennende!! ;)Tenk om de rømte?!! Fikk i fjor sommer en del lus på rosebusken, og de nye skuddene på klematisen. Klemte og skviste, men så ikke noe til rømlinger.. 🙂
  Så jeg endte opp med å spraye med melk(har lest både hel- og skummet-melk, men hadde bare lett i hus, så det ble den), sprayet og knepte noen dager, og var veldig redd for at klematisen skulle få sopp/visnesyke, men det gikk!! Men skal sies at jeg sprayet kun på de nye skuddene på klematisen, og tidlig på dagen slik at solen fikk tørke opp melken.
  Var ganske skummelt å behandle Klematisen slik, rosene var jeg ikke så redd for, men alle kom fra det uten varige mèn:) Ble litt hvite flekker, men det forsvant med første regnet 🙂
  Lykke til, og venter i spenning på resultatet 😀

  • Takk for tips, og takk for lykkeønskninger. Jeg samler opp kjerringråd og sender til en insektsspesialist jeg og spør hvilken av de som eventuelt gjør minst skade på hagevennene vil vil ha i hagen, for de som ikke synes det er et alternativ å bare knipe og spyle.

 4. Lus ute i hagen syns heller ikke jeg er noe stort problem. De behandles som du beskriver. Inne er det litt verre. Jeg har ingen problem med å skvise de med fingrene, men det er verre å få med alle. Håper du kommer med tilbakemelding på hvordan de går på planterommet ditt. Blir det masserømming av lus med angst for å lide samme skjebne?

 5. Hei Anne. Helt enig med deg angående sprøytemidler. Jeg tar på meg tynne engangshansker og klemmer lusa vekk, deretter hageslangen. Når det gjelder de svarte lusene ,som jeg fikk på Pyntekorgene i fjor, må man bare å klippe vekk stilken og kaste den. Jeg har tenkt å bruke Nemaslug på brunsneglene i år. Har du betenkeligheter med det stoffet? Man vet jo aldri om andre dyr også kreperer av dette stoffet?
  Hilsen Hilde

  • Jeg har så lite brunsnegler at det ikke er nødvendig med nemaslug (vi ser bare noen få i året), så jeg har ikke tatt stilling til det enda. Jeg veit rett og slett ikke hvilken andre det kan skade, utover vår venn boasneglen.

 6. Eg skviser lusa med fingrane, men brukar hanskar, spyler også med hageslangen. Tagetes mellom rosene er uaktulet hos meg for eg har massevis av brunsneglar både i og utanfor hagen. Prøver å halde meg til planter dei ikkje likar noko særlig, men kanskje lavendel hadde vore ein ide 🙂

 7. Det høres nesten for godt ut til å være sant at lusa stikker av. Du får passe på å knerte alle de vingeløse da, for det er sikkert enklest for de bevingede å rømme 🙂
  Skal bli spennende å høre hvordan det går.
  Jeg har ikke lus inne nå (bank i bordet!), og ute bruker jeg skvisemetoden jeg også. Det går så greit. Det kryr av fugler og insekter her så jeg har god hjelp.
  Lykke til!

  • Jeg tror det vel var meningen at de uten vinger synes det var så ekkelt å vasse i luselik at de så snart de fikk vinger rømte heimen, men ja, vi får nå se da… flere sier her og på fb at lusene kan ikke egentlig fly, de glir.

 8. Det er nok ingen som rømmer, nei.
  Om liljebiller, det beste er å knuse dem og så sjekke litt senere for egg som de har rukket å legge på undersiden av bladene.
  Brunsneglen plukker jeg sent om kvelden når de myldrer som mest og tar de med en pølseklype og drukner de i en blikkboks med øl, gjerne lettøl. Så man ikke sløser med det beste. God jakt!

  • takk for tips 🙂
   Du trenger ikke drukne de i øl, du kan bruke vanlig vann. Øllet er for å lage feller så de fristes til å komme og drikke, er de allerede plukket så trengs det ikke.

  • Lavendel ser jeg mange anbefaler som en luseavstøter. Pen er den jo også, slike planter liker vi 😀

  • haha, ja, vil du komme og ta dine skarpe flotte insektsbilder kanskje? jeg strekker nok ikke helt til der gitt 😉

 9. Hei

  Ja, jeg lurte også veldig på dette hva med midler mot brunsnegler? Som Nemaslug, Smartbayt eller Ferromol(de to sistnevnte består vel bare av jern og skal ikke være farlig for hverken mennesker eller andre dyr(hunder, katter, fugler(og vel andre insekter.., men gir sneglene en falsk metthetsfølelse, slik at legger seg for å hvile, og til slutt dør(egentlig av sult..) Må tilstå at vi forsøkte alle tre ifjor.. Problemet er vel kanskje at midlene tar andre snegler, også, det har jeg egentlig ikke tenkt på før – eller? Her plukker vi selvfølgelig så mange snegler vi kan for hånd, men skulle gjerne brukt andre metoder også..

  Ellers bruker jeg heller ingen sprøytemidler i hagen – lus på roser og annet får leve sitt eget liv – og min erfaring er at de forsvinner av seg selv etter en stund, og skaden ikke blir særlig stor-ev kan man børste/stryke dem vekk med fingrene, eller spyle med vannslangen! Ellers er det luking som gjelder, ev. manuell fjerning av busker/planter, ikke f. eks Roundup…!

  • Jeg har tenkt litt på dette før, om sneglemiddel er ok eller ikke, men fordi snegler ikke er insekt så droppet jeg å gå inn på det for denne bloggposten.

   Ferramaol har jeg brukt, og kommer nok til å bruke igjen. Jeg tror ferramol er regnet som ganske greit, men ettersom den vel også tar boasneglen (som vi vil ha fordi den er med på å holde brunsnegler i skjakk) så er det ikke helt greit det heller.

   Nemaslug veit jeg ikke så mye om. Jeg har tenkt at det ville være fint å få spurt en ekspert om konsekvenser for hagen, så jeg skal se om jeg kan finne den rette personen å spørre.

 10. Er jo mange insekter som den samme metoden funker på..Når de kjenner lukten av sine døde venner, blir de redde å rømmer..Så kan nok tenkes det funker ja 😉 Spennende..

 11. Jeg sluttet å bruke gift mot lus for ca 10 år siden og jeg har faktisk mindre lus nå en da!
  Grunnen er at giften dreper både lus og nytteinsekt, som marihønelarver. Lusene har større reproduskjonsevne enn nytteinsektene.
  Jeg bruker knipe og vannmetoden, men blir det for ille bruker jeg matolje. Da må en passe på å sprayte kun på kolonien med lus og passe på at det ikke er noen marihønelarver i nærheten. (er det det ville det uansett ikke være nødvendig å spraye). Matoljen tetter pustehullene til lusa, slik at den kveles.

 12. Pass i allfall på å bruke skadedyrsmidler som er beregnet
  til bruk i hagen, ikke midler som kun er godkjent for drivhus
  og innendørsbruk.

 13. Hei hei 🙂 Hvordan gikk d med lusene inne? Jeg har nettopp funnet min store fine agurkplante (med mange kommende agurker) full av små brune lyse lus. Den stod i kjøkkenvinduet. Nå er plantet flyttet ut og jeg har vasket med salmiakk og knust lus, men d dukker jo opp nye hele tiden… D er jo litt ekkelt og når d er på kjøkkenet. Men så leste jeg ditt tips om å la vinduet stå åpent… hehe… hjalp d?

 14. Hei! Det beste lusemiddelet er å legge litt knust hvitløk rundt omkring i beddet. Da forsvinner lusa på 1 ukes tid. Det holder å gjøre det 2 ganger i løpet av sesongen. Jeg gjør det forebyggende og får nå aldri lus på rosende som først og fremst blir angrepet. Koster lite og ingen kjemikalier! Men det lukter litt hvitløk til å begynne med. Jeg bruker Jensens ferdig moste hvitløk på glass.

  Med vennlig hilsen
  Vigdis Eriksen

 15. Hei!

  Pleier å bla i bloggen din ganske ofte. Den er super☺ Leste akkurat om bekjempelse av bladlus, og har informasjon. I fjor plantet jeg bondebønner, og var klar over problemet med svarte lus på toppskuddene, og at disse burde knipes av. Men jeg ville se hva som skjedde. Å joda, lusa kom. Men det gjorde mauren også, de ruslet rundt og spiste. Bare noen få individer på hver plante, men lusa ble overraskende fort borte, og bønnene kjempefine. (Jeg har også lært at mauren melker lusa, men mine spiste dem.)

  Mauren er flink med jorda også, og man kan holde den borte fra planter man ikke syns den skal besøke med bestikkelser. Legg litt mangoskall eller annet snadder litt på utsiden av bed etc. Så takker den ja til det. Mauren er grei.

  Hilsen Sissel i Lofoten

 16. Har problemer med maur på verandaen. Vet du om jeg kan bruke maurmiddelsom ikke er farlig for hund? Eventuelt navn på middel.

  • Hei Torill, jeg har dessverre ikke noen tips til deg på hvilken produkt som er eller ikke er farlige for hunder. Om din lokale utsalgsplass ikke yter god nok service så kan du også ringe til produsenten og høre med de.

 17. For dere som kjenner noen små barn så anbefaler jeg dere å be de gå på jakt etter marihøner (er det noe barn er eksperter på så er det nettopp det:) Plasser marihønene på de lusutsatte plantene. Et herremåltid for marihøna, og lusen blir borte!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her