Tulipa neustruevae, først ut av de botaniske tulipanene

Jeg digger planter som greier seg selv og som blir flere fra år til år, helt uten særbehandling og styr. Derfor er jeg litt kjølig ovenfor de fancy tulipanene, men elsker de botaniske. Naturligvis, de er vakre de fancy, spesielt kanskje de sorte tulipanene, men de er også heller ikke videre varige. Da er det andre planter jeg synes er morsommere å ha i hagen, som feks de rene artene.

Folk flest forbinder tulipaner med relativt store planter som kommer litt ut på våren. Stive høye stilker og en enkelt klokke på toppen i allverdens farger og artige fasonger. Dette er hva jeg kaller fancy tulipaner, og disse er kultivert frem av gartnere over mange hundre år. De startet ut som noen langt enklere små skapninger, og dette utgangspunktet, de rene tulipanartene kalles botaniske tulipaner eller villtulipaner.


tulipa-neustruevae1

Det finnes mange slike rene arter tulipaner, og dagens blomst er en av disse. Tulipa neustruevae er så langt jeg veit en av de absolutt første tulipanene opp av bakken. Liten og enkel er den, bare litt høyer enn krokus, og meget yndig. Bronsefarget utside, sterk varmgul innside. Blomsten og knoppen vender opp, og lukker seg om kvelden og i overskyet vær. Om hun trives så kommer hun til å spre seg, og intet er vel bedre enn det!

Villtupipanene kommer igjen år etter år, og vil om de får forhold de trives under formere seg selv og danne små tuer og tepper. De kommer mye tidligere på året enn sine forfinede tipp-tipp-tipp-(…)-tippoldebarn, akkurat når hagen og jeg er som mest sultne på flor 🙂

Dette er første i blomst av mine botaniske tulipaner. Jeg kjøpte litt ulike i fjor, og gleder meg stort til å få møte de alle sammen, både nye og gamle venner 😀
– hva med deg, har du også sansen for villtulipanene?

tulipa-neustruevae-blomst

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

32 KOMMENTARER

 1. For en skjønn liten skapning, da. Jeg kan dessverre ikke ha tulipaner fordi vi har flittig besøk av rådyr. Men foreløpig har de latt krokus og diverse typer påskeliljer være i fred, så vi nyter det.
  Vet du om rådyr spiser botaniske tulipaner? Kunne tenke meg å prøve det, for de var så nydelige. Skjønner godt at du er begeistret for de.

  • Blodmel fungerer hos meg også. Vi ønsker rådyrene velkommen i hagen på vinteren, og holder de unna med blodmel på sommeren.

  • Har hatt gule villtulipaner i maaange år. Har hørt at rådyr lar gule blomster stå (generelt). Våre villtulipaner tok over et bed fullstendig . Vi gravde opp alle planter for å «rydde ut» løkene og vi fant at disse hadde spist seg nedover til ca 40 cm under overflaten. Vi hadde litt av en jobb!Imidlertid har vi fått samme type villtulipaner nye steder i hagen som er selvsådde el flyttet av fugler el l. Villige er denne typen, men jeg skulle gjerne hatt noen røde/rosa, har nemlig ikke sett slike. Vestlandet v/Stavanger.

  • Heng med her til høsten du Ingrid så får du tips til butikker som har godt utvalg av løk. Det er ikke vanskelig å få tak i rosafargede villtulipaner!

 2. Fikk denne tulipanen for ca 10 år siden i hagen min,og blir like glad hvert år når den dukker opp igjen.knallflotte.

 3. Så deilig at det er flere som liker villtulipanene!
  Ikke minst kjempefine på naturtomter, men også fordi de kommer igjen år etter år i mye større grad en de foredlede tulipanene. Det liker jeg!

 4. Nydelige!
  Jeg elsker tulipaner, både de gamle/ville/opprinnelige og de kultiverte. Bare så synd at her er det stor sjanse for at de ender i en sulten rådyrmage, Blodmel hjelper litt men langt fra 100 % her hos oss. ¨
  Jeg har noen ville tulipaner, men de er senere og har ennå ikke kommet.

 5. Hei! Så flott at du skriver om villtulipanene. Jeg kan ikke ha de fancy i feriehagen pga rådyr, men har hørt at villtulipanene stort sett får stå i fred. Det vil jeg selvsagt teste ut, men glemte dessverre å handle løk i fjor i alt styet med å redde georginene i regn og blest. Men i år skal jeg fikse det 🙂

  Ha en fin ny uke!

 6. Er helt enig, villtulipanen er vakker! Liker at den sprer seg og kommer tidlig opp. Har flere sorter, både gule og rosa, som så smått har begynt å blomstre nå 🙂

 7. Hei Anne. Villtulipaner er flotte! Jeg har mange i rosa og lilla varianter. Jeg har ikke opplevd at de formerer seg hos meg ennå, men det kommer kanskje etter hvert… 🙂 Ellers er Darwin tulipaner faktisk like trofaste ho skal meg, selv om rådyr har et lite festmåltid på dem hver eneste vår, så neste gang skal jeg prøve blodmels tricket med det samme snøen forsvinner 😉 Ha en fin dag.

 8. De var bare helt nydelige. Ønske, ønske.
  Ang. humler……
  Leste i et gammelt bla hvordan lage humlebol. Man skulle ta en krukke å sette den på hode. En sånn med hull i bunn. Legge stener oppe på slik at humlen skulle komme inn. De måtte ligge stabilt så de ikke ramlet ned og stengte humlen inne da.
  Inne i potten skulle man legge flis og halm fra mus. Brukt fra dyrebutikken eller om man har mus i bur inne. 🙂
  Det skulle være lukt på fordi humlene brukte å lage bol i gamle musereir og kunne lukte seg til hvor det var :0
  Aner ikke om det stemmer men hadde vært moro å prøve.
  Ha en fin dag Anne.

  • Ja jg har også sett beskrivelse som ligner litt på dette. Det skal nok litt mer jobb til enn bare å putte halmen inn, en må lage musebolet med fingrene, men materialene hørtes da helt rette ut. Håper jeg får tid til å lage en humlehusbloggpost snart, venter på svar fra eksperten, men det tar sin tid så jeg får nok finne en ny ekspert å plage tror jeg.

 9. Wow! for en fantastisk respons på en enkel gul tulipan 😀
  Jeg blir veldig glad for å se at andre også digger de botaniske.

  Og fantastisk at dere utveksler rådyrerfaringer, supert! Jeg har ingen rådyr i hagen så jeg slipper heldigvis å ha erfaringer å dele 😉

 10. Hei på deg. Synest også vill tulipaner er flotte. Har eit par sorter som blømer kva dag som helst. Liker andre tulipaner også eg då !!
  Ha det godt.

 11. Wow! for en fantastisk respons på en enkel gul tulipan 😀
  Jeg blir veldig glad for å se at andre også digger de botaniske.

  Og fantastisk at dere utveksler rådyrerfaringer, supert! Jeg har ingen rådyr i hagen så jeg slipper heldigvis å ha erfaringer å dele 😉

 12. Hei Anne!
  Dette er absolutt ein av favorittane mine, og i leikehagen har dei danna eit heilt teppe på framsida av huset. Førebels er det berre blada vi ser, men vi gler oss til blomane kjem. Dei reine, enkle fargane og formene er fantastiske. Når dei spring ut skal eg lage eit innlegg på bloggen, http://www.leikehagen.blogspot.no. Du er hjarteleg velkoma til å besøke meg der.

 13. Hei!
  Disse var fine! Hvor får man tak i villtulipaner? Har de dem på vanlige hagesentre?

  Fin blogg!

  • Hei Eline 🙂
   Du finner villtulipaner på vanlige hagesentre ja, på høsten 🙂 Akkurat disse jeg viser i denne bloggposten får du nok ikke kjøpt der, disse tror jeg ikke er vanlige i handel i Norge, men det selges mange som ligner 🙂

 14. Ville tulipaner er fine nok, og lukter godt også, men jeg skulle ønske jeg ikke hadde en eneste en. De har tatt over halve hagen, bed og plen. For noen år siden spadde jeg opp staudebedet, la all mold på en stor presenning og fjernet alle løkene etter en nøye gjennomgang i hele bedet. Det var et stort arbeide som tok lang tid, men i dag er der flere løker enn noensinne. Det er ganske fasinerende å se metoden de har for å formere seg.

  En annen vekst som er like plagsom er sibirvalmuer (er jeg blitt fortalt at de heter). Det er flest gule, men også orange), og har pelerøtter og kan være vanskelige å luke. Plenrens er det eneste som biter på dem, og det er fy!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her