Skjermtulipan, Tulipa tarda, lav og villig

Noen blomster blir jeg rett og slett glad av å se, skjermtulipan er så absolutt en av disse. Jeg veit ikke hvorfor, kanskje det er fargen og proposjonene,? Den virker så full av liv og får meg til å smile. Kompakt og lav vekst med blomster som bøyer hodet om kvelden og strekker seg opp i solen om dagen, og så er den villig. Jeg blir glad av det og jeg 😉

Skjermtulipan, Tulipa tarda, er en villtulipan, det vil si en tulipan som er slik naturen har funnet den opp. Jeg har relativt mange slike (de presenteres i tur og orden). Skjermtulipan tror jeg er den vanligste av villtulipanene og burde være enkel å finne i løkutsalget til høsten om du også faller for frøkna.

Lave planter med fyldig bladverk og mange blomsterstilker pr løk gjør at de danner kompakte flotte tuer som er nydelige både tett på og på avstand. Blomstene slo ut for for litt over en uke siden og tålte godt både tropevarmen og de påfølgende dagene med plaskregn og tre plussgrader på natten uten at kronbladene ble preget av det. Men lang blomstring har den ikke dessverre. I likhet med de fleste andre vårblomstrende løk så er det kort glede om sola og varmen skrur seg på.

tulipa-tarda-1

 • Gule blomster med kremhvitt kant. Grønne med lilla skjær på utsiden av de ytterste kronbladene.
 • Flere blomster pr løk.
 • Blir 15-20 cm høy. (Mine er lavere men det er nok fordi dette er første år i hagen)
 • Herdig til H7
 • Foretrekker å stå i full sol.
 • Som de fleste løkblomster så vil den ha godt drenert jord ettersom den ikke så glad i å være våt på beina, men den er ikke så nøye på det som mange andre.
 • Formerer seg flittig og kan om den trives danne tepper.

Når det gjelder blomstringstidspunkt så vil jeg gjerne få si at med en vanlig vår og med veletablerte løker så ville nok denne ha blomstret en måned før, eller mer. Jeg ser at løker som er plantet året før er mye tregere opp av bakken enn de som har stått i hagen noen år.

tulipa-tarda-4

tulipa-tarda-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Denne er herlig! Stakk ned 40 slike i bedet ved inngangen i fjor og nå lyser de virkelig opp hele opplevelsen av å komme hjem 🙂

  Men villtulipanene kom faktisk i begynnelsen av april hos meg i fjor. Alt er seint i år og jeg begynner å lure på om det er dødt eller bare seint? Burde feks iris, roser, peon og klematis ha begynt å vise livstegn ennå eller må jeg bare regne med at det har strøket med siden de ikke har tittet opp av bakken (på Nordstrand) ennå?

  • Hm, ikke gi opp enda, men joda, jeg synes nok at både iris, peon og roser burde ha skudd nå, de har det hos meg iallefall. Samtidig så har det hendt meg før at to planter av samme sort som står ved siden av hverandre skyter med en par ukers mellomrom. Klematis skal du ikke gi opp før til neste år, de kan ta seg ett års ferie visstnok!

   Men herlig å høre at tarda fryder ved inngangen din også!

 2. Åhh, disse var supersøte, og nå står de på ønskelista mi=) Håper jeg finner de et eller annet sted. Goood helg til deg=) Vibeke

 3. Var ute og tok bilder av mine i dag. De har stått i mange år og står på en plass andre tulipaner har sliter, så den kan anbefales!

 4. Denne er herlig! Stakk ned 40 slike i bedet ved inngangen i fjor og nå lyser de virkelig opp hele opplevelsen av å komme hjem 🙂

  Men villtulipanene kom faktisk i begynnelsen av april hos meg i fjor. Alt er seint i år og jeg begynner å lure på om det er dødt eller bare seint? Burde feks iris, roser, peon og klematis ha begynt å vise livstegn ennå eller må jeg bare regne med at det har strøket med siden de ikke har tittet opp av bakken (på Nordstrand) ennå?

 5. […] Nuvell, ingen blomster å finne i hagen foreløpig, men snart dukker de opp igjen, blant annet mine kjære botaniske tulipaner. Bildene viser en av fjorårets gledelige overraskelser: Tulipa tarda, på norsk kalt skjermtulipan. Det er en av mange villtulipanarter, og den er ekstra villig og grei å ha i hagen (så grei at noen heldige hageeiere synes den tendenserer til å være ugress…) Les mer om skjermtulipan her.  […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her