Ingen frukt og grønnsak på tross av rik blomstring? Du mangler kanskje en summetone!

Jeg fikk et godt spørsmål på Moseplassens facebookside tidligere i uken. Leseren hadde tomater som blomstret flott, men det ble med blomstringen, ingen frukter ble dannet og hun lurte på hva som kunne være galt. Løsningen på slike problem kan være så enkel som at blomstene ikke er bestøvet, mao, blomstene har ikke fått ha sex!

Noen planter er selvbestøvende og trenger ikke hjelp, andre greier seg med litt vind, og noen trenger bistand fra insekt eller andre dyr, de greier mao ikke å ha sex uten hjelpemiddel. Humlene er en av blomstene vikigeste hjelpere til dette. Når humla besøker blomstene for å spise så får de samtidig med seg pollen på kroppen som så blir med videre til neste blomst og overføres til denne. En blomst som er bestøvet kan utvikle et fruktemne, en som ikke er bestøvet visner bare og faller av. Det er jo relativt uproblematisk for prydplanter, men høyst problematisk om hele poenget med planten er at den lager frukter!

Om du av en eller annen grunn ikke får hjelp til bestøvningen av naturen så må du ordne opp for de. Dette er spesielt aktuelt i drivhus hvor det kan være vanskeligere å få besøk. Du kan da bruke en liten pensel og fly fra blomst til blomst. Det fungerer, men like bra som naturlig polinering blir det ikke, og så er det jo pes å huske på å gjøre da…

humle-pyntekrage

Men, det kan faktisk bli fremtiden, for over noe tid så har forskerene merket en drastisk reduksjon i humlebestandene. Det er nå viktig å spre kunnskap om at humla er en viktig hagevenn man bør ta vare på!

I våres startet jeg en kampanje hvor jeg oppmuntret bloggere, og den ble meget godt modtatt. Svært mange bloggere i alle mulige ulike sjangere ble med, og 120 av de registrerte seg i denne bloggposten her. (Det er langt flere som tok utfordringen enn de som er registrert). Det er fortsatt fritt frem å delta på denne utfordringen, budskapet er akkurat like viktig nå på sommeren som på høsten så har du en blogg så sleng deg på, enten det er et bilde av en humle i hagen, en tekstsnutt eller et hobbyprosjekt. I bloggposten hvor jeg utfordrer så finner du en fin vieo med informasjon om humla, her finner du noen av hagens humlevennlige planter, og på denne siden her finner du lenker videre til andre gode kilder om humla.

Min utfordring rettet seg opprinnelig til bloggere, men du kan naturligvis gjerne bidra til å spre kunnskap gjennom Facebook og Instagram om du er der! Lik gjerne siden Facebooksiden Summende hager, og tagg humlebilder med #summendehager på Instagram.

Humla er snill, koselig og nyttig og nå trenger hun din hjelp! Bli med!

humle-rosa-mundi
Bildene viser: Hestmynte, pyntekrage og rosen ‘Rosa mundi’. Alle tre er gode humleblomster. Jeg hadde egentlig tenkt å illustrere med humle på tomatblomst ol, men der slo fotoobjektene seg vrange gitt…

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

1 KOMMENTAR

 1. Hei :-)
  Det samme gjelder for frukttrær da, antar jeg? Jeg har hatt et pæretre i 5-6 år uten å se en eneste blomst! Bor i et gammelt etablert nabolag, så jeg trodde det sto et pæretre i nærheten…
  I våres kjøpte jeg et pæretre til (gråpærer, -har det noe å si at det ikke er samme sort?), og håper jeg skal se noe resultat av det neste sommer :-)
  Har mye humler som jobber i hagen, så det er i hvert fall ikke dem sin feil at vi aldri får spist egne pærer! ;-)

  Kos deg videre i hagen/kjøkkenhagen, jeg har nå «dobbelt så mye» basilikum takket være tips fra deg! :-)

  Hilsen Elisabeth :o)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her