Mine beste tips for vanning av krukker og hage!

De aller fleste planter takler dårlig å tørke. Tørke kan føre til at de blir stresset og syke, får dårligere vekst, mindre blomstring, kortere blomstring og dårligere smak på bær og frukt. Korrekt vanning gir frodige glade planter, og glad hageeier!

Mitt viktigeste vannings-tips: Vann nok!
Det viktigeste er jo forsåvidt at du vanner, men når du først er i gang så er det en ting å huske på, vann nok! Mange «skvetter» litt vann her og der, men det kan gjøre mer skade enn gavn. Du trenger å få jorden skikkelig gjennomvåt slik at vannet siger langt ned. En slik gjennomvanning kalles rotbløyte og målet er å vanne tre cm.

Men, tre cm tenker du kanskje, hæ? Jo, det jeg mener er at du skal vanne nok til at det har kommet tilsvarende tre cm med regn, og det kan du måle ved å sette ut en boks med rette vegger, feks isboks. Når det har kommet tre cm med vann i den, så har du en rotbløyte. Husk, plantene har røtter minst i den radius de har blader og skal du oppnå god effekt så bør du vanne hele rotnettet og gjerne litt utenfor også.

spreder-vannmaaler

Jaha, og hvorfor rotbløyte? Jo, plantene er best tjent med å ha røtter som går dypt. Jo lengre ned de kommer jo mer stabilt fuktig er det, overflaten tørker raskt ut. Ved å skvettvanne så lurer du planten til å sende sitt rotnett opp til overflaten hvor de er mer utsatt for tørke. Dessuten så holder jorden på mer vann om du vanner tre cm hver tredje dag, enn om du vanner en cm hver dag, det fordamper mindre vann fra jordoverflaten.

Hvite-krukker

Tips for krukker:
Vanning er ekstra viktig når du har plantene i krukker. Faktisk er for lite vanning hovedgrunnen til at krukker misslykkes!  Jo mindre krukkene er og jo mer sol de står i jo mer må du vanne. I en krukke blir det veldig begrenset mengde med jord, og med det lite vannlager, og dessuten er det mye overflate som vannet kan fordampe fra.

Små krukker må i varme perioder vannes daglig. Men, det er noen triks som kan redusere vannignsbehovet:
1. Sett flere krukker sammen, da får du mindre fordapning, og, det går raskere å vanne/enklere å huske alle.
2. Sett krukkene i skyggen, jo mindre sol på krukken jo mindre blir vanningsbehovet.
3.  Langsiktig tiltak: bruk større krukker. Jo større jo bedre, store krukker tørker mye saktere ut. Du kan også få kjøpt krukker med vannmagasin (selvvanning).

vannerHvor ofte vanne?
Umulig å gi et konkret svar på for både temperatur, jordtype, plantearten og plantens rotnett vil sterkt påvirke hvor ofte en må vanne. I starten må du prøve deg frem, men du får ganske raskt en følelse for hva som fungerer i egen hage.

Kortsvar:
– Spa opp litt av jorda, om det er tørt fem cm under overflata så er det på tide å vanne.
– Har du nylig plantet plantene så bør de vannes daglig de første ukene om det er sol og varmt.

Langt svar:
– Vurder jordtype: Leirjord holder godt på fuktighet og må vannes mye skjeldnere enn sandholdig jord hvor vannet renner rett gjennom. Så i en hetebølge må sandjord kanskje vannes tre ganger i uken, mens leirjorda greier seg med en gang i uken.
– Mengde jord: Dypt jorddekke holder på mer vann, og gir plass til dypere røtter. Grunn jord tørker fort ut og må derfor vannes oftere.
– Hvor lange røtter: Generelt sett så kan man si at store gamle planter har dype røtter. Jo dypere røtter de har jo lettere greier de å finne vann på egenhånd. Trær trenger derfor langt mindre vanning enn stauder. Men, også trær kan bli rammet av tørke, spesielt om de står på fjell eller har fått røttene skåret over i byggningsarbeide.
– Etablert eller nyplantet: Planter som har bodd på samme sted i noen år har fått et godt rotnett med dype og mange røtter og trenger mindre vanning en nyplantede. Stauder og sommerblomster vanner vi ekstra mye det første året de er nyplantet, busker og trær bør man passe på i noen år. Mao, husk å vanne hekken din også året etter at du plantet! Helt nyplantede planter (inkludert gress på rull) skal vannes ofte når vi har tørkevær, dvs daglig.
– Overflate: Naken jord tørker fortere ut en bed hvor det er plantet tett eller hvor man bruker jorddekke. Et egnet jorddekke kan være gressklipp.
– Noen planter liker litt tørke, andre kan ikke utstå det. Tomatene, bønnene og resten av kjøkkenhagen vanner jeg veldig flittig det gir glade planter og best smak, krukken med lavendel derimot lar jeg heller tørke litt ut for den trives best med det.

 

syrin-vanning

Kan du vanne for mye?
Ja, det kan du. Plantenes røtter trenger å puste, og med mindre det er sump eller vannplanter så bør jorden tørke opp litt mellom hver gang. Det er derfor det må være dreneringshull i krukker så overskuddsvann renner vekk, og derfor det er viktig å merke seg om det blir liggende vann i dammer i hagen i flere timer etter regn, det siste tyder på dårlig drenering.

Så lenge overskuddsvannet kan komme seg vekk fra jorda så skal det mye til før det kan bli så vått at plantene tar direkte skade av det. Men det ideelle for planten (og mikrolivet i jorda) er den gyldne middelvei, hvor den får en god dose vann av og til, og jorda kan tørke opp litt mellom hver vanning.

Synes du artikkelen var nyttig? Da er det hyggelig om du deler den med venner via Facebookknappen 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Når jeg skal verre borte fra krukkene ei uke- hva gjør jeg da- i tillegg til å venne godt på forhånd?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her