mmmm – hagens beste snop er her!

manedsjordbaer-pallekarmMange har nok markjordbær som sin favoritt bær, men jeg har noe som er enda bedre!
Hvit månedsjordbær: fantastiske små smaksbomber fra høysommer og helt til frosten kommer.

Månedsjordbær er nesten markjordbær, men er kultivert for å bli mer egnet i en hage.  De har beholdt den gode smaken, men har bedre «oppførsel». Markjordbæra bærer jo kun en kort periode, månedsjordbær lager stadig nye bær slik at du har glede av den i mange måneder. Dessuten så danner den ryddige pene tuer som ikke sprer seg ut i bedet slik markjordbæra gjør. Ulike sorter smaker litt ulikt, jeg har den gulhvite ‘Yellow Wonder’ og er spesielt glad i den.

Det har blitt tradisjon at jeg skriver om mine kjære hvite bær hvert år, jeg vil jo gjerne bidra til at flere blir kjent med de 🙂 Månedsjordbær (hvite eller røde) er relativt greie å så og kan sås rett ut nå, eller du kan så i potter inne på vinteren (les om det her). I år så jeg det var endel hagesenter i hagelandkjeden mf som solgte månedsjordbær, så det er jo også en mulighet for dere som ikke er så keen på å så sjøl.

Månedsjordbæra, og da spesielt den hvite, er min bærfavoritt, hvilken er din?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Det må være rart å spise et umodent bær som smaker godt! Bare av den grunn frister det å ha de bæra! Jeg har hatt røde månedsjordbær en gang. De var gode! Jeg sådde tidlig på våren da. Favorittbær er jordbær i jordbærsesongen, bringebær etterpå og blåbær og molter… He-he! Jeg greier ikke begrense meg!

 2. Spennende, disse månedsjordbærene!
  Her oppe på Finnmarkskysten har vi god tilgang på bær.
  Har vanskeligheter for å peke ut en favoritt. Multer med fløte eller nyrørt blåbær-syltetøy? Tyttebær til stekt kjøtt og fisk. Vanskelig å peke på favoritten ja 🙂
  Vi kjøper også 40 kg frosne jordbær fra Trønderlag. Alt dette spiser vi om vinteren, gubben og jeg 😉
  Vet i allefall at jeg starter nu en jakt på månesjordbæra så håper at jeg får kjøpt den på noen butikker i sommer 🙂
  Masse hilsen fra høga nord 🙂

 3. Jeg sådde månedsjordbær i fjor som bare såvidt rakk å få bær før høsten kom og snøen dekket dem. I våres var alle plantene døde…
  Det er min kjedelige erfaring. Jeg kommer sikkert til å prøve igjen, men ikke i sommer.
  I gamlehagen min så hadde jeg samlet en god del markjordbær fra naturen, i urtehagen min. Selv om de ikke hadde bær hele sommeren så var de veldig gode da…
  Jeg gleder meg til blåbærene blir modne. Da skal jeg ut i skogen med bærplukkeren 🙂

  • Det var kjipt å høre Fagertun at de døde! Her har de overlevet vinteren i krukker, så du må ha hatt litt uflaks. Det var jo mye som daua i vinter da, den vinteren var slem!

 4. Spennede!
  Vi har nettopp kjøpt oss hus med stor,godt beplantet hage. Det er mange fine planter her, men jeg kan tenke meg å plante noe selv også, og månedsjordbær er absolutt en god kandidat.
  Fin blogg, forresten. Jeg får mye inspirasjon fra det du skriver/legger ut 🙂

  • Så fint at jeg inspirerer! Månedsjordbær er gull, de krever lite og gir mye. Ja, ikke mange bær da, men mye glede og smak i de som kommer 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her