‘Rosa Mundi’, en stripete rose fra 1500tallet

Mange tror nok at alle blomster med veldig spesielt utseende er moderne. Men se det stemmer så absolutt ikke. Denne litt spesielle skjønnheten ble foredlet frem for 500 år siden!

rose-mundi2‘Rosa Mundi’ er en buskrose og tilhører Galicarosene. Kan bli 120 cm høy og bred, med tett og frodig vekst. Blomstene er relativt store, de kan bli 10-12 cm i diameter, og som dere ser av bildene (som nok er litt gulere enn de skulle pga kveldslys) så er den sterkt rosa med svakt rosa striper. Blomstene har en sterk duft. Planten er regnet som en frisk rose, og den er herdig helt til H6!

Vår ‘Rosa Mundi’ er ikke på langt nær så stor som den i teorien skal bli, men som nyplantet og med en så tøff vinter så synes jeg ikke godt jeg kan forvente mer. Plantet i fjor, så dette er første året jeg får se den i blomst. Jeg må si at det ikke er min favoritt av rosene våre, fargene er litt grelle, men den er i det minste både frisk og frodig 🙂

Kilde: Dag Lyngars bok 100 av våre beste roser.

rose-mundi1

rose-mundi3

rose-mundi5

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

  1. Så flotte roser! Kos deg masse i hagen i sommer og fortsett med dine inspirerende innlegg både her og i media! Du er så tøff og flink. Sommerklem fra Ellen.

  2. Det er litt ekstra stas med roser med historie synes jeg. Rosa Mundi har en legende knyttet til seg. Det er det ikke noen moderne roser som kan diske opp med!
    En nydelig rose som jeg ønsker meg 🙂

    • Ja jeg er enig, det er ekstra stas med roser med historie, enten det er historiske historier, eller det er egenopplevde historier 🙂

  3. Åh for noen flotte roser Anne.
    Eg glede meg te mine springe ut, og håpe de komme snart, sammen med en bråte stauder, vivdendel og klematis.

  4. Aldeles nydelig, Anne! Sto og så på Mundi på et hagesenter her om dagen… har den i hagen, og den har vokst seg stor…Men fra det ene til det andre, har du noen anelse om hvordan jeg kan komme i kontakt med Google kundestøtte, uten å måtte gå gjennom tusen spørsmål før jeg kommer til eposten? Kan ikke se at de har emailadresse noe sted…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her