Så stor kan en basilikumplante bli!

Basilikum kan som du ser bli en riktig stor plante om den får gode forhold. Det å stå 30 planter i en liten potte er ikke gode forhold…

Jeg får ofte spørsmål om hvor tett man skal prikle basilikum, altså hvor mange planter det skal stå i potten. De fleste har sin referanse til basilikumplanten fra de pottene man kjøper hvor plantene jo står i kø. Når plantene står så tett så får de ikke plass til å utvikle hverken røtter eller blader, og de vil bli mye mer krevende å holde liv i enn om de får litt armslag.

Dersom du sår plantene selv så anbefaler jeg at du prikler en eller tre planter pr potte, og så topper den flittig slik at plantene busker seg. Det vil ta lengre tid å få en frodig plante når du gjør det slik enn om du gjør det slik som butikkpottene er, men du får en sunnere og mer varig plante.
Kjøper du potte på butikken så anbefaler jeg at du kniper vekk minst halvparten av skuddene helt ned til jorda og potter om i en større potte. Om plantene er nokså små så kan du med fordel dele potten opp i to eller fire og sette i hver sin potte eller ut i bed.

Viktigeste med basilikum er at den får nok næring og nok vann. Mye næring, enten langtidsvirkende i jorden eller at du vanner med flytende næring hver uke. Plantene blir flottest om de får stå med maks sol og høy varme og absolutt ikke noe vind. Jeg har basilikum både ute og inne, denne på bildet har stått inne i sydvent vindu og vokser langt raskere enn sine utekompiser, men må vannes hver eneste dag skal den ikke tørke ut.

Det er ikke egentlig så bra å la urtene få blomstre, det gjør at bladene blir mer treene, meeen, ikke alltid jeg rekker å bruke alt i tide. Men i dag fikk jeg da tatt tak i den, nå er den klippet ned slik at fortsette å lage friske gode skudd, og så la jeg alle godsakene i ett glass og fylte på med olje. Det var en rask og lettvint måte å bevare smak og duft, noe som var essensielt skulle det bli gjort 😉

basilikum-blomst

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Så supert at du kom med dette nå. Mine bassilikumer er blitt kjempestore og begynner å få blomster , så nå visste jeg ikke om den var brukenes mer. Så da er det bare å ta saksa fatt og få lagt bladene i olje:)

 2. Krydderplantene har jo så fine blomster! Jeg har hatt mye oregano i Hagen, den får gå i blomst hos meg – jeg er ikke så glad i smaken, men bier og humler elsker blomstene!

  • ja oregano og mange andre krydderplanter er populære hos humlene, og vakre! Jeg nikoser meg med noen koreanderblomster for tiden 🙂

 3. Eplemynte, bananmynthe, pepermynthe og Stevia er mine favoritter for tiden. Ved siden av vanlig mynthe er favirittene mine for tiden. Går ut om morgenen og plukker det jeg har lyst på. Nå blomstrer blomkarsen med de vakreste farger, og det gir en nydelig smak og farge til morgenteen. En dag glemte jeg koppen som sto og ble kald med lokk på hele dagen. For en smak om kvelden. Heretter blir det vann med urter som står i kjøleskapet hele dagen. Blir jeg ikke sunn nå, så vet ikke jeg:-)

  • Høres riktig digg ut 🙂 Jeg har en gjeng ulike mynter og stevia sjøl, kanskje jeg får prøve meg på kald te jeg også 🙂

 4. Hei,

  Jeg har masse basilikumsplanter som jeg sådde for tre måneder siden. De vokser og gror og jeg vanner de annen hver dag. De blir raskt tørre. Men i det siste er det noen av bladene som blir tørre og brune. Gjerne de nederste bladene. Er dette vanlig? Skal de nederste visne av. Jeg har i flytende blomsternæring av og til når jeg vanner. Jeg har ca fem- seks stilker i hver potte. Jeg topper de en gang i uka ca.

  Håper du kan hjelpe meg, ønsker at jeg kan ha de lenge. Er så kjekt å ha til maten.

 5. Hva gjør jeg for å skjerme blomsterspirene som kommer opp nå langs hytta for rådyr/elg. Har hørt de spiser skuddene. På hagesentrene får jeg beskjed om at det er ikke noe å få kjøpt for dette problemet. Men jeg lurer på om det er noen som kan gi tips om hvordan lage sin egen «beskyttelse».

  • Du kan bruke et middel som heter Revira. Eller så veit jeg det er veldig mange som lager nettingbur rundt planter på hytta, sånn at dyrene ikke kommer til og får spist.

 6. Har du noen ide at bladene begynner å gulne , tørre utpå enden på dem? Er det er for lite gjødsel. ? Gjødsle det med hønsegjødsel for 14 dager sia.

  • Ikke godt for meg å si, men du kan ha gjødslet for mye faktisk, fulgte du anvisningen på pakken? Det kan også ikke ha noe som helst med gjødsling å gjøre. Var det etablerte basilikumplante, eller er det en fersk en. De kan som kjent være litt vanskelige å få etablert og da har jeg sett at bladene blir som du beskriver.

 7. Jeg tenker at vanner vi for mye under sterk sol så blir bladene mere svidde I kantene..tror jeg kan være en årsak.. spørsmål til dere. Hva slags olje skal jeg legge ned blomsterblader fra basilikum I. Solsikke. Oliven eller ?Takknemlig for svar.

  • Ja, om en vanner planten så bladene får vann på seg i sol så kan en få sviskader på bladene, absolutt! Det var et fint forslag.

   Angående olje så bruker vi olivenolje, den har en smak som komplimenterer basilikumen godt, men det funker da sikkert fint med solsikkeolje også om man ønsker det.

 8. Hei! Jeg er stadig vekk innom denne bloggen for å få hjelp til min gryende hagedilla. Jeg har kjøpt en økologisk basilikum i potte og satt den over i en stor potte og det ser ut til at den tynner ut seg selv for nå sitter jeg igjen med fire gode stilker, jeg topper den en gang i uka. Tingen er den at den smaker absolutt ingenting! Den smaker grønt som kjæresten min sa, smaken kan sammenlignes med gress hvis noen har smakt på det
  Det samme skjer med korianderen også, den er blitt så lubben og fin men smaker ingenting. Gjødsler med hønsegjødsel, har du kjære moseplassen noen tanker om hva det kan være?

 9. Jeg har fått spinnmidd på alle plantene mine og har klipt ned de fleste, inkludert basilikumen (plantet fra frø). Basilikumen har jeg klipt helt ned for å få bukt med midden. Kommer den til å greie å vokse igjen når den ikke har noen blader?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips