Svarthyll ‘Black Lace’. Nydelig bladverk, nydelige blomster og nydelig saft!

Vi kjøpte i fjor en svarthyllbusk av typen ‘Black Lace’. Denne har et nydelig flikete mørkt bladverk og blir en flott bakgrunnsplante i bedet. Det jeg ikke visste er at den også har overraskende vakre blomster, som er lyserosa!

Svarthyll er en busk som etterhvert kan bli relativt høy, men den tåler beskjæring godt så det er dermed mulig å ha den i et staudebed slik vi har.  Vanlig svarthyll er herdig til H5, om det og gjelder disse kultiverte navnsortene veit jeg ikke. Det samme gjelder høyden, arten vil nok i Norge kunne bli 4-5 meter om den ikke fryser tilbake, men navnsorter har ikke nødvendigvis samme voksekraft. Planten er frisk og grei å ha med å gjøre, lite kresen på jordsmonn og næring.

svarthyll-blomst3

Svarthyllblomstene har en karakteristisk smak og er godt egnet til saft, og til gele og sorbet. Den strålende bloggen Alt godt har oppskrifter og veiledning. Har du ikke svarthyll i hagen så kan du i deler av landet finne den voksende vilt, primært på Vestlandet. Det er to typer hyll i Norge, rød og svart. Navnene kommer av fargen på bæra, ikke fargen på bladene, så ikke gå i skogen og let etter mørkbladet plante om du skal på saftsanking 😉

svarthyll-blomst2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. smaker denne kultiverte sorten like godt som den ville? jeg har nettopp laget 4 liter hylleblomstsaft, og hvert år tenker jeg at dette skulle jeg hatt i hagen. Hvor kjøper man denne sorten din? kan man få tak i planter av vanlig, vill svarthyll?

  • Du, det veit jeg ikke sikkert, men den _dufter_ da godt så jeg synes det er rimelig å anta at den lager like god saft. Black Lace har jeg sett til salgs i et antall ulike hagesentra, så den burde være ganske grei å få tak i. Spør lokalt! Om du kan få kjøpt vanlig svarthyll veit jeg ikke, men det vil jeg tro.

 2. Hei.
  Eg er på jakt etter Svarthyll som garantert tåler hardt og salt vestlandsklima.. Har prøvd å så en bærklase, men vet ikke om det kommer noe planter av den. Har og hørt at det er mulig å få en kvist til å slå rot om en legger hele kvisten vannrett under jorda, så det skal testes ut i ferien. Har ikke fått rot på kvist ved å sette den direkte i jorda.
  Eg viste ikke at den hadde så mørke blader..? Finnes de med grønne og?
  Eg har laga saft av bæra, seint om høsten. OG den brukes hyppig utover vinteren mot forkjølelse. En supergod medisin!
  Lykke til med din Svarthyll:)

  • Om den tåler salt veit jeg ikke, men ja, den skal være mulig å stikle men med alle slike vedede stiklinger så tørker de ltt ut så det er vel enklere å legge ned ja. Det er nå vært å prøve i allefall 🙂

   Ja, vanlig svarthyll har grønne blader, dette er en kultivar som har litt spesielt bladverk, det finners og andre svarte kultivarer.

 3. Vi bor i hyllebær-land, altså Vest-Vestlandet(Stord/Kvinnherad), og blomstringen er nydelig, og smaken er fortreffelig, og som nevnt over; den beste medisinen mot virus-infeksjoner(f.eks Sambucol er ett ekstrakt for salg som er mye forsket på)! Tar ikkje bakterier, men altså virus, og det er jo flott, siden ingenting annet virker på virus ;)Her er det mye rotskudd og små trær mellom de store, men de har en tendens å vokse i bratte skråninger, vanskelig å komme til blomst/bær 4-5 meter oppe.. men verdt jobben!! Frys saften i isbitposer og ta en hver dag som vidunder-medisin 😉

  • Saften av bærene jeg snakket om ja 🙂 Den er kraftigere, mer sirupsaktig enn blomstene! er bærene veldig søte, kan litt sitron/lime tilsettes saften, eller sukker om det ønskes en søtere saft/sirup!

  • Så interessant at saften er effektiv mot virus!
   Og ja, hehe, jeg ser for meg plukkingen av de høythengende blomstene!

 4. Line, hvordan bruker du den mot forkjølelse, da? jeg har aldri laget noe av bæra, fordi jeg plukker i skogen, og pleier nøye meg med blomstene. men skulle gjerne prøvd bærsaft og! den er sikkert helt annerledes enn blomsersaften.

 5. Nydelige bilder, busken er kjempefin! Men føler det er på sin plass å minne om at rødhyll er giftig, så ikke ta feil plante! I vår familie går hylleblomstsaft under navnet blomsterdrikk og lages desverre ikke hjemme men kjøpes på IKEA… Gratulerer på etterskudd!

 6. Hei
  Jeg har 2 flotte Black Lace i blomst nå. De tåler vind og sjørokk, ingen problem. De er lette å formere og vokser hurtig.

 7. Hei Anne!
  I dag har jeg kjøpt og plantet en Svarthyll Black Beauty. På hagesenteret trodde de at den ikke var spiselig (bare den med grønne blader), men når jeg googler, får jeg inntrykk av at den også kan spises. Vet du hva som er riktig svar?
  Hilsen Marit

  • Du, det husker jeg ikke, svært mange år siden. Men ring rundt til dine lokale hagesenter og spør, den er ikke uvanlig og jeg har sett den i mange hagesentere oppigjennom årene.

 8. Hei Anne. vet du om disse kan trives i krukke? Syntes jeg så det på et hageprogram, og da ser en nesten litt japansk ut i formen.. som en acer.. Helt nydelig samme hva

  • Ser ingen grunn til at de skulle trives dårligere enn andre busker i krukker 🙂

 9. Undertegnede var på jakt etter vanlig svart hyll og fikk forært en «Lemon Lace» og en «Black Lace». De minner ikke mye om svart hyll, men det er det som står på merkelappen.
  Jeg er interessert i både blomster og bær til safting, men får jeg det av disse?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her