Mangold, tar dekorativ grønnsak til nytt nivå!

Mangold er en av mange grønnsaker vi dyrker for første gang i år. Første gang jeg så mangold var vel i min brors kjøkkenhage, det er mange år siden, og nå var det på tide å prøve den sjøl.

Mangold er en aseatisk bladgrønnsak. Fargene varierer noe mellom navnsorter, men typisk så er det en rød stilk med grønne blader. Jeg gikk for navnsorten «Bright Light» som i tillegg til de røde også har orange, gule, rosa og hvite stilker/nerver, og den skuffet ikke!

20130817-181720.jpg

Har du sett så vakker en grønnsak!
Jeg kan nesten tilgi den at jeg ikke egentlig liker smaken 😉

Superenkel å dyrke, sås direkte ut på vår eller sommer og høstes fortløpende. Skal sikkert ikke stå så tett som mine gjør, men jeg har ikke helt rukket å tynne før nå. Frø bla hos Impecta.

20130817-181753.jpg

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Lekker grønnsak, men enig i at den ikke er så god 🙂 Men når det er sagt er jeg da også veldig opptatt av at kjøkkenhagen skal være flott og se på også, og det blir den med så flotte og fargerike grønnsaker.
  Fin søndag til deg.

  • haha, så artig at jeg ikke er alene om å rynke litt på nesa. Men som du ser under, mange har kommet med gode råd, så nå tenker jeg at både du og jeg snart kan «se lyset» 😉

 2. Jeg har også disse i kjøkkenhagen. Men lurer litt hva jeg kan bruke de til. Har du noen forslag til hvordan tilbredde og oppskrifter?

  • ja, det kan jeg, når jeg har fått igjen laptoppen. Husker ikke passordet til den gmailkontoen serru… Om jeg ikke har gjort det innen en uke så hyl ut!

 3. Jeg fikk servert fjorårets Mangold i en pai (á là spinatpai) i sommer. En venninne dyrker den kun fordi den kan fryses og brukes slik som spinat. Syns smaken var helt grei i tilberedt form 🙂

  Oppskrift har jeg desverre ikke, men regner med man kan erstatte spinat i en oppskrift…

 4. Anne, you can use it in most spinach recipes. I think it is best if you cut the central stalk out as it is such a different texture to the softer leaf part. I wash the leaves, and then cook them in almost no water, tightly covered,just until they are wilted and still bright green. Add a bit of butter, salt, pepper and nutmeg and chop roughly (I use scissors). You can slice the colourful stalks, raw, into salads, or steam them as if they were celery, until tender. We have stopped growing it recently because it is very high in oxalic acid, like rhubarb, and it isn’t recommended for people suffering from kidneystones. If you want a recipe for a Swiss Chard pie, I have one that I used to use a lot. Just let me know.

  • Tusen takk for flott svar Gill!
   Spesielt glad for å høre at du (og andre) tilbreder stilken separat fra bladene, det hadde jeg faktisk ikke tenkt på sjøl.
   Angående oppskrift så høres det vedig interessant ut, men skal høre med Hallstein, det er jo han som lager og spiser 😉

 5. Som Lene sier – erstatt spinat med bladene av mangold (ta bort stilker og nerver) i gresk spinat og fetaostpai – dvs Spanakopita, er en oppskrift her: http://matlyst.fagbokforlaget.no/tekst.cfm?id=24-52-1&tekstid=773

  Dillen og fetaosten gjør at det ikke blir fremtredende mangoldsmak. Enkel løsning er å droppe filodeigen på toppen – og heller bare kjevle ut et lokk av frossen butterdeig fra butikken som man legger på toppen før man setter den i ovnen.

 6. Og – om man liker Spanakopita så kan kan lage en stor porsjon med «blad-delen» av fyllet (dvs mangold, løk, urter) – og fryse ned – så har man superrask Spanakopita resten av året når man har lyst på. Obs – tar litt tid å dampe bladene – de er grovere enn spinat, og trikset med å bruke saks i oppdelingen anbefales!

 7. Som Lene sier – erstatt spinat med bladene av mangold (ta bort stilker og nerver) i gresk spinat og fetaostpai – dvs Spanakopita, er en oppskrift her: http://matlyst.fagbokforlaget….

  Dillen og fetaosten gjør at det ikke blir fremtredende mangoldsmak. Enkel løsning er å droppe filodeigen på toppen – og heller bare kjevle ut et lokk av frossen butterdeig fra butikken som man legger på toppen før man setter den i ovnen.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her