Hagetips: Bruk saksa på salgsplantene!

I dag var jeg på det lokale hagesenteret en tur, der var det 50% salg på stauder gitt… Slike salgsstauder bærer preg av at de har hatt nokså kummerlige forhold og de er ofte både lange og strantne. Mange av de er så vant til å støtte seg på storfamilien at de slettes ikke greier å holde seg oppreist på egenhånd, andre er rett og slett bare stygge i bladverket.

Men det gjør da ingen ting, man har da saks!
Du gjør slitne planter en tjeneste ved å klippe de ned. Så kan de heller fokusere på å lage nye flotte røtter fremfor å forsøke å holde liv i blader og blomster. Et godt rotnett er veldig viktig, jo bedre rotnett jo sunnere og større plante.

Hvordan klippe:
stauder-beskaaret– Du, det er faktisk bare å klippe i vei, du får ikke gjort noe galt!

Men nå veit en del av de ferskeste hageeierene sitter og mumler «bare å klippe i vei liksom…» 😉
Det er ikke så nøye hvor du klipper nå på høsten for planten rekker uansett ikke danne nye blomsterstander, og det vil jo variere veldig fra plante til plante ettersom hvordan vekst de har og hvor sliten den er. Du kan halvere, eller du kan klippe så langt ned at det bare står igjen en par cm stubber. Bildet til venstre viser to ulike grep. Begge plantene var ca 70 cm høye og helt ute av stand til å holde sine egne stilker. Den ene hadde blader langt ned, den andre hadde ikke blader de nederste 30 cm av stilken. Den første fikk beholde endel blader slik at jeg lettere ser hva det er jeg har plantet, den andre gikk jeg mer drastisk til verks på.

Må jeg klippe?
– Nei. Men det lønner seg altså når du kjøper planter som ser litt slitne ut. Du bør forresten klippe ned planter du spar opp og flytter i egen hage også, de trenger nemlig også hjelp for å lage nytt rotnett.

Jammen den blomstrer jo!
– Så flott! Da får du en pen blomsterbukett med på kjøpet 😉

beskjaere-staude-1

Bildene viser en flekkhjortetrøst ‘Atropurpureum’ som dukket opp på salg i dag. Hurra! Jeg blogget jo om den i går og sa den var på ønskelisten min, og i dag fant jeg fire små potter til gibortpris. Hurra!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Gjelder dette bærbusker også? Jeg har en pjuskete ripsbusk jeg kjøpte i vår og som jeg akkurat har satt over i en 65 l murerbalje fordi jeg ikke ble ferdig med bedet den skulle plantes ut i. Planen er å krysse fingrene for at den klarer seg i baljen over vinteren og kan få plass i det nye bedet til våren. Tror du det er lurt å klippe den helt ned?

  • Hei Gunhild
   Nja, jeg er litt usikker på hva som er best. Er den pjusk så kan du fjerne noen av grenene (ta de da helt ned til en par cm over bakken), og beholde noen. Tar du alle grenene så får du nemlig ikke noe bær til neste år ettersom grenen må være en sesong gammel før den får til å lage bær.

 2. Jeg ramlet akkurat over bloggen din, og her kommer jeg nok til å bli værende en stund!!! Så masse kjekt å lese om. Jeg lurer på: kan du plante ut nå om høsten? Eller har du plantene i potter inne til neste vår?

  • Hei Ruth, plant de ut!
   Generelt så har stauder det bedre ute i vinterkulda enn inne (om de er herdige da), ettersom det er vanskelig å få gode overvintringsforhold inne. Hvor lenge du kan holde på å plante ut avhenger jo av hvor i landet du bor ettersom vinteren kommer fortere på Røros enn i Kristiansand, men det er enda massevis av tid til å plante ut planter. Jeg kommer nok til å spa nokså mye nå i september, med god samvittighet 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her