Dette gjør du når tomatene ikke rekker å modne

Når temperaturen ute faller og solen er på dimmer så vil tomatene slutte å modes. Da er det på tide å plukke inn alle tomatene, og så er det opp til modningsgraden hva du gjør med de.

Jeg sorterer tomater i tre hauger.
1. Modne. Ligger i skål på kjøkkenbenken, klar til å spises rå eller transformeres til tomatretter.
2. Småmodne. Legges til ettermodning.
3. Grønne. Lite vits å styre med ettermodning, kan heller bli til unike og gode matretter.

tomater-modnes-3

Ettermodning:
Det er veldig vanlig at en på slutten av sesongen har mange umodne tomater. Men fortvil ikke, du kan modne de inne!

Plukk tomatene i klaser og legg de spå fat eller heng opp, mens de er på klasen. Se over de av og til og fjern tomater som blir dårlige (råtne). Jeg har ikke sånn voldsomt mye erfaring med å ettermodne, men det har fungert godt for meg å bare legge de på fat. Å henge de opp er nok enda bedre, for så blir det bedre luftsirkulasjon rundt tomaten og litt mindre sansynlig med råte. Tomater som har fått en skade i skinnet skal du ikke prøve å ettermodne, de vil råtne fort, bedre å lage noe godt med de med en gang.

tomater-modnes-2

Grønne tomater:
De helt umodne tomatene kan du gjerne lage noe godt ut av slik de er, det blir gjerne bedre enn å ettermodne og grønne tomater er det vanskelig å få kjøpt, så benytt muligheten når du har den. Det finnes masse spennende oppskrifter, her er noen jeg vurderer å prøve:

* Stekte grønne tomater, hos Vampus
* Chutney av grønne tomater hos Mat på bordet
* Sylta grønne tomater, hos Alt Godt, og Tomatprat
* Tomatmarmelade hos Hagegnomen og hos Mat og plantegleder

Jeg ønsker dine oppskrifter!
Har du noen tomatoppskrifter å dele? Eller tips til ettermodning av tomater? Bruk kommentarfeltet 🙂

tomater-modnes

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Hei!
  Ser du har peiling på tomater! Jeg må plukke av en del grønne tomater på min tomatplante som ikke rakk å bli modne, og skal bruke grønne-tomater-oppskriftene du har linker til, takk for det!

  MEN: er tomatplanten flerårig? Og hva kan jeg eventuelt gjøre for å få den til å gå i hi for denne sesongen og så sette i full gang til neste sommer?

  Beste hilsen,
  Lisa

 2. Tomatplanten er faktisk fleråring som wikipedia skriver » It is a perennial in its native habitat, although often grown outdoors in temperate climates as an annual.» (http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato).

  Jeg sår nye hvert år så for meg er de ettårige. De blir alt for store til å ta inn, jeg har høstet med en gardintrapp i år, men det skal la seg gjøre å ta stiklinger. Leker med tanken på å prøve det i år om ikke snøen som har falt her i Oslo tar fullstendig knekken på plantene.

 3. Hvis de umodne tomatene legges sammen med f.eks epler, så ettermodnes de raskere pga etylengassen eplene skiller ut. Jeg pleier å la tomatene i alle fasetter av modningsstadiet ligge sammen. Modne tomtar virker jo på samme måte som epler i denne sammenhengen.
  Og har du en litt for fast avocado du vil få spisemoden raskt, så er det bare å legge den sammen med tomatene 🙂

 4. Jeg pleier bare å legge de umodne tomatene mine i vinduskarmen på rad og rekke – også modnes de alle en etter en, slik at jeg bare kan forsyne meg fra karmen etter hvert som de blir røde og myke. Det tar noen ganger lang tid for de helt grønne, men jeg opplever vel egentlig aldri at de ikke modnes når de først har nådd full størrelse.

 5. Jeg fikk enormt med tomater iår! Har spist i mengder, gitt bort, tørka, laga ratatuille sammen med squash, løk og hvitløk (evt paprika), kjempefin å fryse, og min favoritt; tomatpurè. Kjører tomatene litt grovt i kjøkkenmaskin sammen med gul løk, raust med hvitløk og frisk basilicum. Over i gryte, tilsetter en god klump brunt rårørsukker, en god klunk olivenolje eller urteolje og litt salt. Får stå og småkoke ca 2-3 timer eller til passe tykkelse. Jeg liker den grov, men vil en ha fin purè er det bare å bruke stavmikseren. Super å fryse! Ferdig pizzasaus, kok opp litt buljong og fløte og tilsett purèen, vips har du nydelig tomatsuppe. Og i alle slags gryter og retter som liker tomat. Min favoritt.. 🙂

  • Hei, kan man også bruke grønne tomater til dette ? Og event tilsette tomatpuré for å få litt «sting» og farge ?

 6. Jeg legger grønne umodne tomater i en pappeske med sagflis så de blir helt dekket, og setter esken på et lunt sted. Funker helt suverent.

 7. Laget en liten porsjon av grønne tomater. For å få fart i kokingen tok jeg ikke sjansen på at sukkeret skulle bli brunt. Helte derfor oppi en skvett vann. Dette kokte ned til en viss grad. Og nå har jeg fått en litt seig marmelade. Første gang jeg har prøvd meg på tomater på balkongen. Men var litt sent ute. Har lært, så neste år . . .

 8. Lagde tomatmarmelade for første gang nå. Kjempegodt. Jeg hadde kjøttet fra appelsin med i kokinge og hadde også i litt lime. Dette var en god måte å bruke grønne tomater på. Takk for oppskrifta.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her