Mine tre beste tips for løksettingen:

Det er nå på høy tid å få løken i bakken, og vi er i gang. Skal forsåvidt ikke sette så mye i år da, men litt blir det jo. Delvis fordi det er nye slag jeg har lyst til å prøve ut, delvis for å fylle på sorter jeg var ekstra fornøyd med i år og delvis fordi det er deler av hagen som trenger litt mer vårblomstring.

Mine tre beste løktips:
1. Plant noen krokus eller andre tidlige løker på steder i hagen hvor du veit snøen går først på våren. De første spirene bringer enormt med hageglede!
2. Sett løken tettere enn det står på pakken, og sett gjerne flere sammen «i høyden». Jeg synes det er penere med tuer av hver plante,enn at de er spredt utover et større areal. Jeg foretrekker også å plante litt mange sammen og heller kjøpe færre slag.
3. Plant tulipanene sammen med frodige stauder som etterhvert vil dekke bladene til tulipanene, så slipper du å irritere deg over stygge blader. Bruk feks hosta, storknebb eller marikåpe. (Løk skal beholde bladene sine til de er visnet, dette bringer næring tilbake til knollen).

Hvordan plante løken?
– Dybde: Løken planter du så dypt som det står på pakken. (Vanlig tommelfingerregel er at det skal være tilsvarende høyden av løken ganger to med jord over løken, så en løk som er tre cm høy skal ha seks cm jord over seg).
– Når: Har den kommet i butikk så kan du plante den. Og selv om det er mulig å plante helt frem til frosten går så får du bedre resultat jo fortere du får de i bakken.
– Jord og næring: De aller fleste løker foretrekker godt drenert jord. De vil gjerne ha litt gjødsel, gjerne i form av benmel om du har det.

Gi humla frokost:
Humla er en viktig hagevenn, uten den blir det mye mindre bestøvning og dermed mindre frukt mm så sørg for at noen av løkene du kjøper er humlefavoritter! Humledronningen trenger mat når hun våkner opp på våren og mange av våre vakreste løkblomster er helt supre humlematplanter. Jo mer mat dronningen får på våren, jo større barnekull kan hun lage, og dette påvirker hvor stor kolonien vil bli. Jeg har en oversikt over 12 vårblomstrende løkfavoritter for humla.

Inspirasjon til løkvalg:
La deg gjerne inspirere av vårblomstringen i min hage, du finner alle vårblomstrende løk her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

    • Gratulerer, de er nok strengt tatt lilla de tulipanene, (blir som med roser, produsenten har litt lemfeldig omgang med hva en kaller blått, så blålig holder i lange baner for de), men flotte er de sikkert!

  1. Jeg takker også for flotte tips! Og så har jeg et spørsmål vedr. avblomstrede tulipaner: Jeg leste en gang at man kan klippe de visne bladene ned til ca. 10 cm, slik at de visne bladene blir mindre synlige. Har du kjennskap til om dette er tilstrekkelig lengde på de visne bladene slik at løken får næring? Har ikke fått testet det ut ennå, men synes jo det hadde gjort planleggingen av bedet litt enklere når man ikke er avhengig av å ha høye stauder i nærheten.

  2. Hei Anne! Jeg snublet over siden din og synes den er veldig fin, takk for gode tips og inspirasjon! Jeg fikk mengder med blomsterløk til jul, bl.a forskjellige tulipaner og narcisser, hyasinter, snøklokker og blåstjerner. Disse står kjølig og mørkt i kjelleren min. Jeg har hørt at noen løk må ha en vinter for å blomstre? Jeg ønsker selvfølgelig å sette løken til våren, men vil de blomstre i år? Har du erfaring med dette?

  3. Så flott! Jeg har alt satt løk i år, i flere lag og gleder meg stort til våren. Det blir lenge å vente på resultatet 🙂 . Jeg er litt spent på hvordan det blir når alt skal visne ned før man fjerner bladverket. Har satt mengder med løk, så det kan bli litt stusselig i bedet på forsommeren, etter at løkene er avblomstret. Jeg har derfor tenkt å prøve meg på ett tips fra kjøkkenhagen om hvitløk. For å sikre at planten bruker næringen på løken er det vanlig i sydligere strøk å slå en knute på bladene til hvitløken.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her