Slik lager du dine egne alfa-alfa spirer:

Det å lage egne spirer er genialt nå på vinteren. Det både gir noe lekker å putte på tallerkenen, noe godt for munnen og ikke minst så gir det gleden over å skape liv, en liten minivår i en krukke 🙂

Det er mye ulikt man kan spire, jeg har skrevet endel om dette før (se de gamle innleggene her), og så tenkte jeg at nå er tiden inne for en par nye innlegg. Så da starter jeg med noe av det vanligeste og enkleste: å spire alfa-alfa (kalles også blålusern).

Utstyr:
Alfa-alfa blir best om den blir spiret i et glass, ikke i spirebrett. Du kan lage glasset selv med ett syltetøyglass, et stykke rent og litt grovvevd bomull og en strikk, eller du kan kjøpe en egen spireboks som er ment å vende. (ala dette)

Frø:
Frø kan kjøpes på hagesentere og andre steder hvor det selges frø, og over nett fra disse nettbutikkene. 

Slik gjør du det: 
Ta en eller to teskjeer med frø i glasset, hell på vann,  fest stoffstykket med gummistrikken og hell så av vannet, og fyll på igjen. La frøene nå stå i vann i ca 6-12 timer, dette er for at de skal svelle opp og spire bedre. Etter den tid så heller du vannet ut, alt «flytende» vann skal ut, om du har problemer med å få vannet ut så kan du prøve å holde en teskje mot stoffet, det kan hjelpe vannet til å presse gjennom.  Sett glasset i romtemperatur og lyst og hell på nytt vann (og hell av igjen) to ganger pr dag.  Etter en par dager er det spiselige spirer, etter en par dager til er det laange fine monstere i glasset ditt og du oppdager at oi, en teskje frø ble MYE spirer 😉 Spises best ferske, spir heller litt hele tiden i stedet for å prøve å oppbevare de i kjøleskapet. Og, vær nøye med hygiene slik at du unngår bakterievekst.

Spirer du spisespirer? Har du en favoritt? Noe du har testet men ikke synes ble noe digg? Fortell-fortell! 🙂

diy-spirer 2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

37 KOMMENTARER

  • ja det har jo blitt mye lettere tilgjengelig enn det var. men her spires det lell, synes selve spiringen er så artig, også blir det jo mye rimligere da

  • Fjorårets spirefavoritt var gule erter! Lar de komme opp i noen cm høyde før de høstes, smaker som sukkererter. Grønne linser synes jeg ikke funka, de ble bittre, men det henger nok mye på hvilken type grønne erter for jeg prøvde to og de smakte ganske ulikt

 1. Jeg har brokkoli, reddik og karsefrø og noe gresk gress eller hva det heter, men har glemt å bruke dem i år. Jeg har gjort som jeg lærte i barnehagen for 100 år siden – strødd dem på våt bomull. Det er grådig godt på osteskiva! Takk for påminningen – på tide med litt grøntfor nå 🙂

  • Jupp, jeg glemmer også dette innimellom, og blir glad når jeg snubler over frøposer eller en gammel bloggpost. For som du sier er det digg på skiva 😀

 2. Det spires gule erter her om dagen. Lar de vokse i jord i vinduskarmen, hele 500 g erter ble sådd. I overkant mye ser jeg nå 😉 Andre spirer står for tur. gøy å lage selv, selv om butikken har de også.

 3. Jeg har spirt alfalfa i mange år, særlig i vinterhalvåret. Har også prøvd andre frø, men synes alfalfa er best. Jeg bruker spirebrett, synes det er lettesr, men jeg mener å ha lest for mange år siden, da jeg begynte med spiring, at de skulle stå i mørket de første dagene, som jeg har praktisert.I vinter har det ikke vært mulig å få kjøpt alfalfa her i byen, kanskje det er avhengig av årstiden? men de har andre blandingsfrø, som jeg har brukt, men de er det mye sterkere smak på. Frøposer fra frøfirmaer med alfalfa blir ganske dyre frø. Jeg har tidligere kjøpt dem fra helsekosten, det er der de hører hjemme, synes jeg.

  • Interessat at du lar de stå mørkt i starten, jeg har eksperimentert litt med det før, men gidder nå stort sett ikke styre med lystilgangen og lar det stå på kjøkkenbenken.

   Har ikke tenkt over at helsekosten selger frø, takk for tips.

  • Hei!
   Hm.. mine alfalfafrø legger seg i hullene der vannet skal renne ut, – hvordan unngår du dette?
   Mvh Rikke

 4. Må du så erter og bønner i jord? Kan du ikke gjøre slik du gjør med alfalfa, i krukke? Eller er ikke erten/ bønnen god når den er spirt?

  • Du kan godt spise ertene, om de er gode eller ei er vel smakssak, men det er annen smak enn bladene. Men ja, de kan godt spires som alfaalfa, men jeg synes det er enklere å dyrke de på jord.

 5. Sana Bona selger deilige økologiske spirefrø. God kvalitet . Der selges det noen utrolig praktiske spireglass. Veldig lettvint og hygienisk med glass som har nettinglokk av rustfri stål. Det føles som om spiringen går hurtigere også !

 6. Det blir spennende om du også blir begeistret for produktene hos Sana Bona.
  Liker at spirefrøene er økologiske. Kvalitet og utvalg er også veldig bra. GLED DEG, tror jeg at jeg må si.

 7. Hei Anne,
  Jeg ser det er en stund siden det var fokus på spirer. Det er koselig med ting som gror og når julepynten ryddes bort blir benken ved kjøkkenvinduet hos meg fylt med frø som blir til grønnsaker og litt blomster.
  Jeg vet hvor bra det er å spise spirer, men å passe på dem samt plassen spirene trenger… I våres oppdaget jeg at en kan kjøpe friske spirer i Coop butikker. Alfalfa, kløver, redik, brokoli mongbønner og en erte og linsemix. Det er ikke alltid at de har spirer. Noen ganger har de en eller to sorter. Nå begynner det å hjelpe på «mine» butikker. Om mulig kjøper jeg en av hver pose og spiser spiresalat med en liten «dott» av hver sort spirer med ost, kylling og andre gode grønnsaker en gang om dagen så lenge posene varer. Utvalget har blitt bedre her jeg bor og i ei lita fjellbygd hvor jeg har hytte men det er mange ganger at jeg har spurt etter dem. Om ikke flere spør etter dem så er det vel et tidsspørsmål om hvor lenge det er mulig å få tak i dem.
  Jeg har lest noen av blogginnleggene dine og jeg liker så godt at du er opptatt av å bruke det en har som kaffefilter til frø og gamle syltetøyglass til spiring. Når andre kan spire, så kan vel jeg også om jeg må! 🙂

 8. Hei ! Lurer på om man kan spire alfalfa på bomull. Har prøvd på glass og silt, syns det blir «rotete», mange frø blir borte , hva gjør dere med alle frøene som ligger igjen på gaskluten?

  • Hei, jeg har sett frø bli liggende slik du beskriver, men aldri bekymret meg over det. Det er hva jeg anser som «døde» frø, at de ikke har spirt. Ikke noe rart det, spesielt om frøene er gamle så kan det være en god andel som ikke spirer.

   Test gjerne på bomull om du vil, aldri prøvd.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her